Gå på opdagelse i de innovative projekter, vores medlemmer og andre partnere lige nu samarbejder om

Samarbejdsprojekter med fokus på fremtidens løsninger

Vi baner vejen for samarbejder om innovation, viden eller i værdikæder på tværs af hele fødevare- og bioressourcebranchen.

Det giver din virksomhed adgang til midler og partnerskaber, som løfter din forretning.

I klyngen etablerer vi forskellige former for samarbejdsprojekter, der gennem innovation, overførsel af viden mellem virksomheder og vidensinstitutioner eller gennem konkrete værdikædesamarbejder skaber nye løsninger og bidrager til en bæredygtig udvikling af hele værdikæden inden for fødevarer og bioressourcer.

Det betyder, at du som virksomhed har mulighed for at søge midler til at udvikle dit forretningsgrundlag gennem innovation, ny viden og stærke partnerskaber.

På denne side kan du se de aktuelle samarbejdsprojekter (om innovation, viden eller værdikæder), som vores medlemmer og andre partnere er i fuld gang med.

Midlerne til samarbejdsprojekterne er tildelt gennem Innovationskraft (finansieret af Danmarks Erhvervsfremmebesyrelse/EU samt Uddannelses- og Forskningsstyrelsen), Erhvervsfyrtårnet for Biosolutions eller Closing Loops (begge er finansieret af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU).

Der åbnes løbende for nye ansøgningsrunder, som du kan holde øje med herunder.

Se aktuelle samarbejdsprojekter

Udvikling af fiskesensor

Udvikling af fiskesensor

Projektet udvikler en kemisk binder til AmiNICs Meat Quality Sensor, der kan måle TMA – en indikator for fiskefriskhed. Målet er at reducere madspild og sikre høj kvalitet i fiskeindustrien.

Industriel biooptimering

Industriel biooptimering

Projektet kombinerer bakteriebehandling og affugtning for at reducere svovlbrinte, fedt og lugt i procesluft – og dermed forbedre drift og arbejdsmiljø i fødevareindustrien.

SNAP – fra køkken til produktion

SNAP – fra køkken til produktion

Klimaændringer og stigende efterspørgsel har lagt et betydeligt pres på kakaoproduktionen. I dette projekt arbejdes der derfor med at upcycle mask – et restprodukt fra ølproduktion – til et bæredygtigt og velsmagende kakaofrit chokoladealternativ (SNAP).

Greenleaf

Greenleaf

Biobeskyttelse kan forlænge holdbarheden og forbedre fødevaresikkerheden i en bred vifte af produkter. Dette projekt undersøger potentialet i tre udvalgte biobeskyttende kulturer til at hæmme væksten af fordærvende og patogene mikroorganismer

Universal Off-Gas Sensing

Universal Off-Gas Sensing

Scaling up from lab to industrial production remains a major challenge in biomanufacturing. This project will validate a compact, cost-efficient eNose sensor for precise fermentation monitoring.

Insetting Agroforestry

Insetting Agroforestry

This project aims to develop a scalable insetting framework and carbon methodology specifically designed to tackle the challenge of Scope 3 emissions, which often represent the largest share of a company’s carbon footprint.

Fishsafe

Fishsafe

Mange fiskeprodukter har en kort holdbarhed og risiko for kontaminering af patogener. I dette projekt undersøges brugen af levende godartede bakteriekulturer, der kan hæmme væksten af patogener og dermed forlænge holdbarheden og øge fødevaresikkerheden.

Upcycling af overskudsbrød og koldvalset havre

Upcycling af overskudsbrød og koldvalset havre

Brød er en af de store madspildssyndere, og detailhandlen og industribagere smider hver dag uanseelige mængder ud. Et nyt værdikædesamarbejde i Closing Loops vil indsamle og omdanne denne reststrøm til værdifulde ingredienser og bruge dem i nye fødevarer.

Development of Raman microtiter plate reader

Development of Raman microtiter plate reader

Real-time quantification of metabolites is crucial for optimizing bioproduction. Current methods are slow and lack specificity. This project aims to develop a high-throughput Raman-based microtiter plate reader for faster and more precise monitoring.

Pyrolyse af biomasse fra landbruget

Pyrolyse af biomasse fra landbruget

Pyrolyse har potentiale til at halvere landbrugets klimaaftryk. Men et relativt stort fugtindhold i biomasserne er en stor udfordring for at gøre pyrolyse rentabel, og det ønsker partnerne i dette projekt at gøre noget ved. Det sker gennem fortørring.

Plantebaseret alternativ til røræg

Plantebaseret alternativ til røræg

En plantebaseret diæt er et afgørende skridt mod en bæredygtig brødfødning af den voksende verdensbefolkning. Der er dog også udfordringer hvis traditionelt røræg skal erstattes af et plantebaseret produkt.

Cool Penguin – en madplatform mod madspild

Cool Penguin – en madplatform mod madspild

Fødevaredistribution involverer ofte et lager som et mellemled mellem leverandøren og kunden. Selvom lageret kan lette logistikken for de involverede parter, svækker det samtidig friskheden af produkterne. Dette ønsker projektets partnere at gøre op med.

Udvikling af algebaseret plastik

Udvikling af algebaseret plastik

Algebaseret plastik er et muligt alternativ til konventionel plastik. Udfordringen opstår, fordi vandet skal fjernes inden materialet kan bruges til 3D-print og sprøjtestøbning, og især den sidste procentdel er svær at fjerne.

Antioxidanter udvundet fra hampeblade

Antioxidanter udvundet fra hampeblade

Der er en stigende efterspørgsel efter naturlige antioxidanter i fødevareindustrien, fordi de kan forlænge holdbarheden af produkter. Samtidig er de med til at bidrage med en lang række sundhedsmæssige fordele hos forbrugeren.

Grøn omstilling af Kombucha

Grøn omstilling af Kombucha

Kombucha er blevet en yderst populær drik i store dele af verden. De levende bakterier i drikken gør, at drikken i dag skal opbevares og transporteres på køl. Den kolde kølekæde er dog den største CO2-udleder i supply changen for København Kombucha. Proj

Lokal, økologisk og klimavenlig hybrid-ost

Lokal, økologisk og klimavenlig hybrid-ost

Hvor skal man starte, hvis man ønsker at nedbringe CO2-aftrykket i mejeriindustrien? Projektet har til formål at udvikle en ny bæredygtig ost baseret på mejeriprodukter og planteingredienser med det formål, at reducere CO2-udledningen i produktionen.

Digitalt design af bioindustrielle processer

Digitalt design af bioindustrielle processer

Plantestoffer i naturen kan være dyre at udvinde. Men med præcisionsfermentering vil dansk virksomhed finde en ny måde at producere værdifuldt stof, der normalt udvindes fra en kinesisk plante, og som anvendes i rottebekæmpelse.

Brændenælde - fra ukrudt til fødevare

Brændenælde - fra ukrudt til fødevare

Projektet vil undersøge brændenælde som potentiel ny afgrøde i dansk landbrug. Dyrkning af brændenælde, som er en velkendt ukrudtsplante, vil være et indspark med nytænkning i udviklingen af vores fødevareproduktion.

Bacillus til innovative smagsingredienser

Bacillus til innovative smagsingredienser

I dette projekt ønsker vi at kombinere viden fra to forskergrupper på DTU Food, råvarerne fra KMC og Thise samt produktudviklingsviden fra Tempty Foods. Formålet er at udvikle en ny bæredygtig og naturlig smagsingrediens.

Forbedret dyrevelfærd

Forbedret dyrevelfærd

Projektets overordnede mål er at høste konkrete erfaringer med potentialet ved brug af dataopsamling og digitale værktøjer til optimering af fiskeproduktion i RAS-anlæg i Danmark.

InsektReaktor

InsektReaktor

Projektet fokuserer på udvikling og proof-of-principle af en InsektReaktor - et lukket klimastyret vækstkammer for insekter (melorm i dette projekt).

Grannåle-læder

Grannåle-læder

Der er et stærkt stigende ønske om at udvikle bæredygtige og veganske materialer til erstatning for konventionelt læder

Viser 90 of 90 artikler

Midler til samarbejdsprojekter er tildelt gennem enten klyngebevillingen Innovationskraft 2023-24, Erhvervsfyrtårnet for Biosolutions eller Closing Loops.

Klyngebevillingen er finansieret af de to donorer Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse (med medfinansiering fra EU) samt Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. 

Erhvervsfyrtårnet for Biosolutions og Closing Loops er begge finansieret af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og Den Europæiske Union.

Donor(erne) fremgår af de enkelte samarbejdsprojekter.

Samarbejde er nøglen til innovation, viden og nye løsninger i værdikæderne

Her kan du læse mere om de puljer, projekter og programmer, som samarbejdsprojekterne finansieres gennem.

Klyngebevillingen Innovationskraft

Finansieret af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU samt Uddannelses- og Forskningsstyrelsen

Læs mere

Erhvervsfyrtårnet for Biosolutions

Finansieret af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU

Læs mere

Closing Loops

Finansieret af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU

Læs mere
Kathrine Vejgaard Stage

Kathrine Vejgaard Stage

Head of Innovation & Partnerships

Hjælp til at finde nye samarbejdspartnere?

Hvis du har en god idé til nye samarbejdsprojekter om innovation, viden eller værdikæder, hjælper vi dig gerne med at finde potentielle projektpartnere.