Udvikling af fiskesensor Projektet udvikler en kemisk binder til AmiNICs Meat Quality Sensor, der kan måle TMA – en indikator for fiskefriskhed. Målet er at reducere madspild og sikre høj kvalitet i fiskeindustrien. Læs mere
Industriel biooptimering Projektet kombinerer bakteriebehandling og affugtning for at reducere svovlbrinte, fedt og lugt i procesluft – og dermed forbedre drift og arbejdsmiljø i fødevareindustrien. Læs mere
Robotbaseret stribedyrkning af æble, grøntsager og korn Landbruget skal balancere stabil fødevareproduktion med klimamål. Projektet afprøver et robotbaseret stribedyrkningssystem, der kan øge effektiviteten og skåne jorden. Læs mere
BlueOxy: An oxidative enzyme for blue denim dye production This project focuses on developing and testing an oxidative enzyme as part of an innovative fermentation-based biosolution for denim dye production, allowing more than a 50% reduction in the environmental footprint. Læs mere
SNAP – fra køkken til produktion Klimaændringer og stigende efterspørgsel har lagt et betydeligt pres på kakaoproduktionen. I dette projekt arbejdes der derfor med at upcycle mask – et restprodukt fra ølproduktion – til et bæredygtigt og velsmagende kakaofrit chokoladealternativ (SNAP). Læs mere
Upcycling carrot juice pulp into mycelium-based products Fresh carrot juice pulp holds potential for upcycling into high-value mycelium-based products. This project will define the requirements for establishing a large-scale supply chain for carrot pulp and develop mycelium formulations using this ingredient. Læs mere
Greenleaf Biobeskyttelse kan forlænge holdbarheden og forbedre fødevaresikkerheden i en bred vifte af produkter. Dette projekt undersøger potentialet i tre udvalgte biobeskyttende kulturer til at hæmme væksten af fordærvende og patogene mikroorganismer Læs mere
Universal Off-Gas Sensing Scaling up from lab to industrial production remains a major challenge in biomanufacturing. This project will validate a compact, cost-efficient eNose sensor for precise fermentation monitoring. Læs mere
Sød-Umami Planteprotein Prototypering Der er stor efterspørgsel efter sunde og plantebaserede fødevareprodukter. Dette projekt har til formål at videreudvikle en naturlig sød-umami planteproteiningrediens gennem fermentering. Læs mere
Insetting Agroforestry This project aims to develop a scalable insetting framework and carbon methodology specifically designed to tackle the challenge of Scope 3 emissions, which often represent the largest share of a company’s carbon footprint. Læs mere
Fra bryggeri til bagværk: Upcycling af frisk mask til brødproduktion Hvert år producerer danske bryggerier 117.000 tons mask – en næringsrig reststrøm fra ølproduktionen, som ofte ender som foder eller går til spilde. Men hvad hvis masken i stedet blev upcyclet til en smagfuld og aromatisk ingrediens i brød og bagværk? Læs mere
Fishsafe Mange fiskeprodukter har en kort holdbarhed og risiko for kontaminering af patogener. I dette projekt undersøges brugen af levende godartede bakteriekulturer, der kan hæmme væksten af patogener og dermed forlænge holdbarheden og øge fødevaresikkerheden. Læs mere
Cloud-baseret løsning til solid state-fermentering Dette projekt sigter mod at udvikle en cloud-baseret løsning til SSF, der muliggør mere effektiv overvågning, fjernstyring og optimering af fermenteringsprocessen. Læs mere
Upcycling af overskudsbrød og koldvalset havre Brød er en af de store madspildssyndere, og detailhandlen og industribagere smider hver dag uanseelige mængder ud. Et nyt værdikædesamarbejde i Closing Loops vil indsamle og omdanne denne reststrøm til værdifulde ingredienser og bruge dem i nye fødevarer. Læs mere
Fermenteret rapskage som bæredygtig ingrediens Hvert år produceres der i Danmark 300.000 tons rapskage – et restprodukt fra olieudvinding, der primært anvendes til dyrefoder, biogas eller eksport. Et nyt samarbejde upcycler nu rapskage til en holdbar ingrediens gennem fermentering. Læs mere
Scalable Downstream Processing of Fermentation Derived Cellulose Bacterial cellulose, a stable biopolymer made by bacteria from sugar, shows promise as a sustainable alternative to petrochemicals. This project focuses on creating an efficient method to separate it from the fermentation broth. Læs mere
Udvikling og test af skaleringsteknologi til solid state fermentering Solid state fermentering er en lovende teknologi til alternative proteiner og biobaserede materialer. Projektet adresserer udfordringen med skalering til bæredygtig industriel produktion. Læs mere
MICROFOAM - Bio-based fire retardants using microalgal foam Many fire retardants contain harmful chemicals that negatively impact the environment and human health. This project aims to create natural, non-toxic foaming agents for bio-based fire retardants using sustainable microalgal production. Læs mere
Development of Raman microtiter plate reader Real-time quantification of metabolites is crucial for optimizing bioproduction. Current methods are slow and lack specificity. This project aims to develop a high-throughput Raman-based microtiter plate reader for faster and more precise monitoring. Læs mere
Antibakteriel effekt og bionedbrydelighed af algeplast og algeplastkomposit Stigende bekymringer om fossilt plasts miljøpåvirkning øger interessen for bioplast. Projektet arbejder med algebaseret bioplast til emballage med antibakterielle egenskaber, som kan tilbyde miljøvenlige og funktionelle alternativer til traditionelt plast Læs mere
PIGMENT - Sustainable macroalgae biorefinery for co-production of phycoerythrin Red macroalgae contain methane-inhibiting compounds (MIC) that can reduce cattle methane emissions by over 60%. To make the biorefining process economically viable, this project will develop a co-extraction process for phycoerythrin (PE). Læs mere
Bioplastics from waste substrates – a circular approach to a fermented biomaterial Plastic's environmental impact is a growing concern. This project will produce bioplastics, specifically polyhydroxyalkanoates (PHA), from waste materials like fruit peels, mash, and coffee ground oil, offering a sustainable solution to plastic pollution Læs mere
On site fractionation and fermentation of food waste to lactic acid for bioplastics production Food waste is often discarded, leading to high costs and emissions. This project will show how fats, proteins, and sugars can be turned into valuable products like soaps, biodiesel, bioplastics, and animal feed, providing a sustainable solution. Læs mere
Development of non-alcoholic Rosé fermentation process This project aims to develop a fermentation process for non-alcoholic rosé, enabling faster product development, minimizing waste, and achieving scalability for mass production. Læs mere
Biobaseret garn til børnetøj Tøjindustrien bidrager til CO2-udledning og mikroplastikforurening. Projektet udvikler biobaseret garn som et miljøvenligt alternativ til polyester. Læs mere
Fodergær - En biosolution i landbruget Bekymring over medicinforbrug i svineproduktionen øger interessen for biosolutions. Dette projekt undersøger et fodergær fra mejerisidestrømme, der kan forbedre dyrevelfærd og bæredygtighed. Læs mere
Fra affald til engangskopper – og dernæst til næring Transformation af spildmateriale fra kaffeindustrien, kaffegrums, til 100% naturligt komposterbare engangskaffekopper. Læs mere
Cirkulært retursystem for genpåfyldelige glasflasker Projektets overordnede mål er at skabe et bæredygtigt og effektivt system til genbrug af glasflasker Læs mere
Converting Shell Waste into Valuable Biomaterials Every year, shellfish waste poses a significant environmental challenge. This innovation project aims to upcycle this waste into valuable, bio-based materials that can be used in agriculture, packaging, clothing and biomedicine.. Læs mere
Monitorering og analyse af afgasning fra fermenteringsprocesser Ny sensorteknologi og AI-drevet analyse af afgasningen kan afsløre vigtig viden undervejs i fermenteringsprocesser. På den måde kan proceskontrollen optimeres, og omkostningerne til måleudstyr og monitorering reduceres. Læs mere
Procesoptimering og livscyklusanalyse af plantebaserede alternativer til dyrkning af cellebaseret kød Kød fremstillet i en beholder i stedet for på bondegården? Fremtiden er cellulær, og vi ser hele tiden nye metoder til at udvikle den animalske produktion gennem såkaldte ’cellebaserede fødevarer’. I dette projekt vil en dansk producent forbedre Læs mere
Fra affaldsmateriale fra fødevareproduktion til konstruktion af nye møbelkomponenter Kan man sidde i maden? I dette projekt vil partnerne demonstrere, hvordan restfraktioner fra fødevareindustrien som fx kaffeaffald, mask fra ølproduktion og andre sidestrømme kan recirkuleres til nye kompositter og komponenter inden for møbelbranchen. Læs mere
Sukkerroebaseret nanocellulose til forstærkning af bioplast Stigende bekymringer over både ressourceforbruget og miljøpåvirkningen af fossilt plast får flere til at kigge i retning af bioplast. Som materialeforstærkning arbejdes der i dette projekt med at tilføje nanocellulose fra sukkerroer til polymereren. Læs mere
Grønne proteiner: Tang og bælgfrugter som smagsgivere De grønne proteiner er vigtige brikker i at reducere forbruget af animalske proteiner. Her kan bælgfrugter i kombination med den eftertragtede umami-smag fra tang åbne for nye muligheder. Læs mere
Fra problemer i havet til nyttige produkter i fødevareproduktionen For store mængder næringsstoffer i danske farvande kan føre til algevækst og iltsvind. Men hvad nu hvis man 'høster' næringsstofferne og konverterer dem til bæredygtige fødevarer og organiske gødningsprodukter? Det er omdrejningspunktet i dette værdikædes Læs mere
Pyrolyse af biomasse fra landbruget Pyrolyse har potentiale til at halvere landbrugets klimaaftryk. Men et relativt stort fugtindhold i biomasserne er en stor udfordring for at gøre pyrolyse rentabel, og det ønsker partnerne i dette projekt at gøre noget ved. Det sker gennem fortørring. Læs mere
Plantebaseret alternativ til røræg En plantebaseret diæt er et afgørende skridt mod en bæredygtig brødfødning af den voksende verdensbefolkning. Der er dog også udfordringer hvis traditionelt røræg skal erstattes af et plantebaseret produkt. Læs mere
Sojafri umami sauce baseret på restprodukt fra ølbrygning Mæskningsprocessen, som finder sted under ølbrygning, efterlader et restprodukt med et uudnyttet potentiale. Sidestrømmen er næringsrig med et højt indhold af proteiner og fibre, og partnerne ønsker er at finde anvendelse i en plantebaseret smagsfremmer. Læs mere
Udvikling af et plantebaseret alternativ til kaviar Konventionel kaviar kommer primært fra størfisken, men den er i mange år blevet udsat for overfiskning i en sådan grad, at den i dag er en af de mest truede arter på kloden. Læs mere
Upcycling af sidestrømme fra landbrugs- og fødevareindustrien til præcisionsfermentering af animalske proteiner Erstatning af kød og mejeriprodukter med alternative proteiner er et effektivt værktøj til bekæmpelse af klimakrisen. Plantebaserede proteiner er et godt og billigt alternativ, men har ofte smags-, ernærings- og funktionelle mangler. Læs mere
Cool Penguin – en madplatform mod madspild Fødevaredistribution involverer ofte et lager som et mellemled mellem leverandøren og kunden. Selvom lageret kan lette logistikken for de involverede parter, svækker det samtidig friskheden af produkterne. Dette ønsker projektets partnere at gøre op med. Læs mere
Udvikling af algebaseret plastik Algebaseret plastik er et muligt alternativ til konventionel plastik. Udfordringen opstår, fordi vandet skal fjernes inden materialet kan bruges til 3D-print og sprøjtestøbning, og især den sidste procentdel er svær at fjerne. Læs mere
Spiselige svampe dyrket på restprodukt fra bryggeriindustrien Er det muligt at udvikle et vækstmedie til svampe baseret på det overskydende kornprodukt fra ølbrygningsindustrien? Læs mere
Antioxidanter udvundet fra hampeblade Der er en stigende efterspørgsel efter naturlige antioxidanter i fødevareindustrien, fordi de kan forlænge holdbarheden af produkter. Samtidig er de med til at bidrage med en lang række sundhedsmæssige fordele hos forbrugeren. Læs mere
Upcycling og udnyttelse af sidestrømme fra kornformaling Når korn formales, opstår der et restprodukt i form af klid. Klid er et yderst proteinrigt produkt med stor næringsværdi, der ofte går til spilde. Dermed ender klid som en overset global ressource, der har et stort potentiale for udnyttelse. Læs mere
Upcycling af emulgatorer og stabilisatorer fra brugt kaffegrums Der forbruges årligt omkring 9 milliarder kilo kaffe på verdensplan, hvorfor kaffegrums udgør en stor uudnyttet ressource. Dette ønsker projektet at gøre op med. Læs mere
Automatisk løgskræller med revolutionerende ny teknologi Spiseløg udgør den næststørste grøntsagsproduktion i Europa. I dette projekt udvikles en fuldautomatisk løgskræller med indbygget AI, visions- og robotteknologi, hvor løg skrælles uden vand og med et minimum spild. Læs mere
Analyseløsning til produktionsoptimering af fødevarer i pulverform I de senere år har der været en omstilling i fødevareindustrien fra produkter på væskeform til pulver, da pulverprodukter både har øget holdbarhed og lavere transportomkostninger. Dette projekt vil derfor udvikle en ny analyseløsning til produktionen af Læs mere
Grøn omstilling af Kombucha Kombucha er blevet en yderst populær drik i store dele af verden. De levende bakterier i drikken gør, at drikken i dag skal opbevares og transporteres på køl. Den kolde kølekæde er dog den største CO2-udleder i supply changen for København Kombucha. Proj Læs mere
Selvkørende robot til diagnostik af afgrøder Dette projekt vil kombinere kunstig intelligens, robot- og kamerateknologi for at øge effektiviteten i landbruget. Projektet vil udvikle en fuldautomatisk robot, der kan hjælpe med at analysere afgrøder på marker. Læs mere
Udvikling af en dansk økologisk vegansk emulgator I dag findes der meget få emulgatorer som er både økologiske og veganske. Men det er på tide at gøre op med dette. Projektet vil derfor udvikle en ny vegansk emulgator, baseret på kogevandet fra bælgfrugter. Læs mere
Lokal, økologisk og klimavenlig hybrid-ost Hvor skal man starte, hvis man ønsker at nedbringe CO2-aftrykket i mejeriindustrien? Projektet har til formål at udvikle en ny bæredygtig ost baseret på mejeriprodukter og planteingredienser med det formål, at reducere CO2-udledningen i produktionen. Læs mere
AI-drevet energioptimering i landbrug- og fødevarevirksomheder Fluktuerende elpriser er en stor udfordring, og i dette projekt ønsker man at udvikle et unikt og fuldautomatisk system, som kan optimere og regulere elforbruget hos fødevarevirksomheder. Læs mere
Cellemedie til kultiveret kød baseret på restprodukt fra ølproduktion Før kultiveret kød kan konkurrere med konventionelt kød på både pris og bæredygtighed, kræver det et billigt, plantebaseret og bæredygtigt cellemedie til produktionen. Dette projekt arbejder med at upcycle restprodukter fra ølproduktioner til formålet. Læs mere
Digitalt design af bioindustrielle processer Plantestoffer i naturen kan være dyre at udvinde. Men med præcisionsfermentering vil dansk virksomhed finde en ny måde at producere værdifuldt stof, der normalt udvindes fra en kinesisk plante, og som anvendes i rottebekæmpelse. Læs mere
Optimeret ressourceudnyttelse af brød- og kagespild En stor mængde daggamle brød- og kagerester går i dag til spilde. Men sådan behøver det ikke at være. For resterne har et stort anvendelsespotentiale. Læs mere
Jagten på den rette smag til vegansk og bæredygtig cheddar Dette projekt vil skabe et plantebaseret alternativ til cheddarost, som har både den rette smag og tekstur. Læs mere
Bæredygtig havredriksproduktion med innovativ udvikling af restprodukt Ved produktion af havredrik er der en stor mængde restprodukt, som i dag anvendes i foder eller biogas. Restproduktet kan potentielt omdannes til nye fødevarer. Læs mere
Fra øllets spildprodukt til sunde fødevarer Mask fra ølproduktion kan omdannes til en næringsfuld fødevareingrediens, der kan anvendes i bæredygtige produkter. I dette projekt testes en metode til tørfraktionering af masken. Læs mere
Hvor god en forretning er det at investere i digitale løsninger? Den teknologiske udvikling inden for fx sensorer og low-power komponenter gør det i dag muligt for producenter at dosere vandressourcer langt mere præcist og reducere både spild, omkostninger og miljøaftryk. Potentialerne er store og løsningerne nødvendi Læs mere
Bedre kvalitetskontrol og sortering med Snapshot Hyperspektral billedteknologi Et billede siger mere end tusinde ord. Også rent teknologisk inden for fødevare- og biovidenskaben eller i præcisionslandbruget, hvor billedteknologier kan bruges til hurtigt og effektivt at måle og opsamle data, uden det kræver direkte behandling af de Læs mere
Hestebønner til lokal og bæredygtig fødevareproduktion Virksomhederne Plheese og Foodture ønsker at udvikle og producere plantebaseret ”ost” og tempeh. Læs mere
Prototyping og test af gyllefiltreringsløsning Formålet med projektet er at reducere klima-og miljøbelastningen forbundet med fødevareproduktion gennem ændringer af tørstofandel, sammensætning og koncentration af næringsstoffer i husdyrgødning, som udnyttes til biogas og gødning. Læs mere
Brændenælde - fra ukrudt til fødevare Projektet vil undersøge brændenælde som potentiel ny afgrøde i dansk landbrug. Dyrkning af brændenælde, som er en velkendt ukrudtsplante, vil være et indspark med nytænkning i udviklingen af vores fødevareproduktion. Læs mere
Bacillus til innovative smagsingredienser I dette projekt ønsker vi at kombinere viden fra to forskergrupper på DTU Food, råvarerne fra KMC og Thise samt produktudviklingsviden fra Tempty Foods. Formålet er at udvikle en ny bæredygtig og naturlig smagsingrediens. Læs mere
Micalg Prot - Grøn protein til hvid ost Målet med projektet er at identificere potentielle mikroalge arter og -stammer godkendt af European Food Safety Authority (EFSA) Læs mere
Flydende økologisk gødning baseret på plantebiomasse Projektets overordnede formål er at belyse mulighederne for at anvende græsproteinanlæg i vinterhalvåret Læs mere
Efterafgrøder til biogas Projektet er et demonstrationsprojekt og har til formål at demonstrere rationel og rentabel dyrkning, høst Læs mere
Reduktion af anti-nutrielle stoffer i hestebønner På trods af de enorme ernæringsmæssige og miljømæssige fordele som hestebønnedyrkning giver, Læs mere
LactoYeast – fra restprodukt til værdifuldt foder Det overordnede formål er at udføre de indledende analyser, der skal danne grundlag for anvendelse af et nyt gærprodukt som tilsætning til smågrisefoder. Læs mere
Forbedret dyrevelfærd Projektets overordnede mål er at høste konkrete erfaringer med potentialet ved brug af dataopsamling og digitale værktøjer til optimering af fiskeproduktion i RAS-anlæg i Danmark. Læs mere
Zeolit kan rense vand fra produktion af fisk i lukkede systemer Fiskeopdræt forventes at blive en stadig vigtigere leverandør af sunde fødevarer. Læs mere
Udnyttelse af restfraktioner fra grønne proteiner kan booste biogasproduktionen Der er store forventninger til en dansk produktion af protein fra grønne afgrøder som f.eks. græs. Læs mere
StripCroppingAI - Fremtidens biodiverse stribedyrkning faciliteret af robotter og IoTer I et nyt samarbejdsprojekt afprøves et dyrkningssystem, hvor marken opdeles i smalle striber med forskellige afgrøder, herunder både enårige og flerårige afgrøder. Læs mere
InsektReaktor Projektet fokuserer på udvikling og proof-of-principle af en InsektReaktor - et lukket klimastyret vækstkammer for insekter (melorm i dette projekt). Læs mere
Udvikling af biobaserede bindere til hampekompositter i 2D og 3D forme I et nyt samarbejdsprojekt skal der udvikles et koncept for møbler fremstillet af genanvendte materialer, der er ikke skal transporteres over store afstande. Læs mere
Grannåle-læder Der er et stærkt stigende ønske om at udvikle bæredygtige og veganske materialer til erstatning for konventionelt læder Læs mere
Søsalat til ingredienser og fødevarer Søsalat (Ulva lactucca) er en tangtype, som udmærker sig ved at være hurtigtvoksende og let tilgængelig i Danmark Læs mere
New and innovative foam kiss The Organic Crave Company udvikler og tilbyder innovative snacks, som er økologiske og med et lavt sukkerindhold. Læs mere
Optimering og bioraffinering af lutein fra mikroalger Der har de seneste år været en global clean-label bevægelse i gang blandt forbrugerne Læs mere
Havvand i fiskeindustrien Der bruges meget store mængder ferskvand i fiskeindustrien. Hvis man i stedet kan anvende havvand, Læs mere
FerMa – fermentering af grønmalt til ressourcebesparende drikkevareproduktion Bygmalt er en af de mest brugte ingredienser i fermenterede drikkevarer og bliver primært anvendt i øl og spiritus. Læs mere
PowerFish Projektet PowerFish vil afprøve innovativ teknologi til processering af fiskefraskær Læs mere
Kultiveret kød-alternative materialer som base i hybridprodukter I dette feasibility/proof of principle-projekt arbejdes der med at isolere satellitceller fra kvæg og undersøge, hvor godt de sætter sig fast på udvalgte protein- eller kulhydratkilder. Læs mere
Fra mikroagler til velsmagende næringsrige produkter til ældresegmentet Med brugen af et innovativt mikroalgeprotein suppleret med planteprotein i to unikke drikkeprodukter testes det, hvordan planteproteiner kan indarbejdes som primær proteinkilder i fødevarer uden, at det går ud over smag og tekstur. Læs mere
Fra rapskage til proteinrig fødevareingrediens Rapskage, som er en af de største sidestrømme fra den nordeuropæiske landbrugssektor, kan indeholde op til 50% protein og er en oplagt ny proteinkilde. Læs mere
Plantebaserede clean-label proteiner til at øge overrun i 100% plantebaseret is-creme Efterspørgslen på bæredygtig plantebaseret is vokser kraftigt, men manglende teknologi til at skabe overrun gør isen kompakt og dyrere end traditionel is, og det hæmmer udbredelsen. Læs mere
Improved functionality and sustainability of textured pea protein Brannatura og Crispy Food samarbejder om dette projekt, hvor de vil omdanne et biprodukt fra Crispy Foods produktion Læs mere
Mask: Øllets værdifulde rest Mask er en fødevareegnet sidestrøm fra ølproduktion. Upcycling af denne ressource fra et foderprodukt til en fødevareingrediens Læs mere
Optimal Klimaplantning Skovbruget er et af de erhverv, der møder stigende krav til dokumentation for CO2-gevinster Læs mere