Improved functionality and sustainability of textured pea protein

Brannatura og Crispy Food samarbejder om dette projekt, hvor de vil omdanne et biprodukt fra Crispy Foods produktion af struktureret ærteprotein til en ingrediens, der forbedrer produktegenskaber af teksturerede planteproteiner, proteinbarer og lignende. De forbedrede produktegenskaber kan eksempelvis være blødhed, tygbarhed og holdbarhed. Denne ingrediens vil forbedre Crispy Foods nuværende teksturerede ærteproteinprodukter samt give mulighed for at komme ind på nye markeder på en licensaftale eller som en ny ren mærkningsløsning til andre højproteinholdige produktproducenter.

Strukturerede ærteproteiner kan give en lovende markedsvækst og modtager god industriel opmærksomhed, fordi de ikke er allergifremkaldende og er ikke-GMO, hvilket gør dem til gode alternativer til soja- og hvedeproteiner, især i kødanaloger. Produktion af struktureret ærteproteinbaseret produkter har imidlertid tre hovedudfordringer:

Ærteprotein er ernæringsmæssigt ufuldstændigt, da det mangler tilstrækkelige mængder af to væsentlige aminosyrer; methionin og threonin. Kroppen kan ikke lave essentielle aminosyrer, og derfor skal de komme fra vores kost. Generelt er proteiner i animalske fødevarer komplette, hvorimod planteproteiner mangler én eller flere af disse essentielle aminosyrer.

Under ekstruderingsprocessen til fremstilling af strukturerede ærteproteiner kommer et fint ærteproteinpulver ud som et biprodukt af ekstrudering, som betragtes som et affaldsprodukt.

Produkter, der er rige på ærteprotein såsom proteinbarer eller ekstruderede ærteproteinprodukter såsom kødanaloger, lider af hærdning, tab af saftighed og reduceret sejhed under opbevaring på grund af kemisk-fysiske mekanismer. Dette begrænser sådanne produkters fysiske holdbarhed og reducerer forbrugernes accept. Forbedring af teksturen på de produkter, der er rige på ærteprotein, er en forudsætning for at udvikle mere forbruger-appellerende plantebaserede produkter - såsom bløde saftige kødanaloger, bløde tygbare proteinbarer og proteinekstrudater.

Finansieret af

Projektet ”Improved functionaliy and sustainability of textured pea protein” er igangsat af Food & Bio Cluster Denmark med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Partnere i projektet

Projektet gennemføres i et samarbejde mellem virksomhederne Brannatura og Crispy Food.

Anni Simonsen

Senior Innovation Manager

Sidder du med en god idé til et innovationsprojekt?

Food & Bio Cluster Denmark hjælper med at accelerere innovationen og den bæredygtige udvikling inden for fødevarer og bioressourcer.

Vi udbyder løbende muligheder for forskellige samarbejder og projekter.

Sådan samarbejder vi også om innovation

Her kan du se eksempler på andre innovationssamarbejdsprojekter i regi af klyngebevillingen Innovationskraft.

Projekter

Se hvilke danske og internationale projekter, klyngen deltager i.

Netværk

Vi samler deltagere i faglige netværk, hvor vi deler viden og erfaringer om fødevarer og bioressourcer.

Nyheder

Læs aktuelle nyheder om fødevarer og bioressourcer.

Kontakt

Vi står altid klar til at hjælpe dig med konkrete spørgsmål. Hvis ikke vi selv kan svare, ved vi helt sikkert, hvem der kan.