Analyse af merværdipotentialet ved fremstilling af ærteprotein til human konsum

Denne analyse kortlægger værdikæden for dansk ærteprotein fra mark til måltid og viser potentialet for merværdi gennem lokale, plantebaserede løsninger.

Analysen kortlægger potentialet i at udvikle en sammenhængende og bæredygtig værdikæde for danskproduceret ærteprotein til fødevarer. Efterspørgslen på plantebaseret protein vokser globalt, og danske ærter har potentiale som klimavenligt alternativ til importeret soja.

Rapporten gennemgår hele værdikæden fra planteforædling og dyrkning til forarbejdning og anvendelse i fødevarer og med fokus på merværdiskabelse, markedsmuligheder og barrierer.

For at realisere potentialet er det nødvendigt med innovation i forædling, bedre økonomi i primærproduktionen, samt udvikling af teknologier og samarbejder på tværs af kæden. Dansk ærteprotein har både ernæringsmæssige og funktionelle fordele, men smagsprofil og manglende skala i produktionen er stadig en udfordring.

Rapporten konkluderer, at der er et betydeligt merværdipotentiale i dansk ærteprotein,  særligt hvis det lykkes at forbedre funktionalitet, proteinudbytte og styrke markedets betalingsvillighed for lokale proteinkilder med lavere klimaaftryk.

Indhold

  • Indledning og formål
  • Værdikæden for ærteprotein
  • Anvendelser for ærteprotein i fødevarer
  • Ærteproteins strategiske position
  • Opsummering og referencer

Analysen er udarbejdet som en del af KlimÆPro, der er igangsat af Food & Bio Cluster Denmark samt SEGES Innovation og finansieret af Grønt Udviklings- og Demonstrations Program (GUDP) under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
 

Kersti Haugan

Kersti Haugan

Senior Business Development Manager
Viden

Flere rapporter og analyser fra Food & Bio Cluster Denmark