Årsmøde 2024:

De fire vindere er fundet: 200.000 kr. overrækkes til morgendagens nye løsninger

De fire vindere af Food & Bio Cluster Denmarks idékonkurrence 2024 er netop blevet kåret i forbindelse med klyngens årsdag i Aarhus.

Hele fire x 50.000 DKK har i dag skiftet hænder ved årets idekonkurrence i Food & Bio Cluster Denmark. Fire ideer blev valgt som de mest lovende og perspektivrige ud af de otte ideer der blev pitchet fra scenen ved klyngens årsmøde Food & Bio Summit 2024 på Centralværkstedet i Aarhus.

De fire vindere af idekonkurrencen 2024

Food & Bio Cluster Denmark har netop for 18. gang afholdt idekonkurrencen, hvor iværksættere inden for fødevarer og bioressourcer får validering og økonomisk rygstød til realiseringen af deres idé. Da vi lukkede for tilmeldingerne til idekonkurrencen sidst i marts, var hele 43 ideer landet på vores bord og udvælgelsesarbejdet blev for alvor sat i gang. For de 43 skulle blive til otte, og niveauet var højt. Ideerne, der stod tilbage, levede op til samtlige krav og for hver især at repræsentere ét af klyngens fire strategiske pejlemærker:

  • At levere bæredygtige fødevarer, der er velsmagende, sunde og sikre, til en voksende verdensbefolkning
  • At levere løsninger til en bæredygtig produktion og effektiv udnyttelse af bioressourcer til den højeste mulige værdi
  • At sikre en bæredygtig grøn omstilling af klyngen frem mod klimaneutralitet
  • At udnytte mulighederne i teknologiudviklingen indenfor f.eks. biotech, digitalisering og automatisering fuldt ud

I dag blev otte så til fire. Et svært valg, da alle otte ideer i sandhed havde perspektiv og innovation på dagsordenen. Men en jury bestående af Idekonkurrencens sponsorer, og et publikum, der havde stemmeret og hermed delt indflydelse på udslaget, stemte fire ideer helt frem på scenekanten, hvor de blev hyldet med enorme checks, blomster, diplom og guldkonfetti. 

De fire vindere

(Læs mere om vinderene og deres ideer længere nede på siden)

BerryFresh

Yngvik

Yifeng Zhang

NanoGuard

Et værktøj der skal motivere til innovation

Som klynge arbejder vi med iværksætteri, fordi iværksættere bidrager til udvikling af erhvervet via radikal innovation i form af introduktion af ny teknologi, nye produkter og ofte nye forretningsmodeller. For Food & Bio Cluster Denmark er Idékonkurrencen er et værktøj, vi benytter til netop at motivere til innovation og iværksætteri for at sikre global konkurrenceevne. Konkurrencen understøtter særligt indsatsen for at forstærke pipeline af nye idéer og potentielle nye virksomheder. Sekundært er formålet at sikre brobygning mellem viden og erhverv, involvering af klyngens medlemmer og at skabe opmærksomhed omkring hele sektoren som relevant karrierevej. 


"Vi er begejstrede over den store mængde ansøgere og det høje niveau af ideer. En grøn omstilling af landbrugs- og fødevaresektorerne kræver nytænkning og innovation samt bedre kommercialisering af forskning. Her kommer startups ind i billedet. Startups er som udgangspunkt født innovative (da det er en af deres eneste konkurrenceparametre) og ofte født ud af universiteter.” ,siger Claus Mortensen Head of Incubation i Food & Bio Cluster Denmark og forsætter,


”Formålet med konkurrencen er at identificere morgendagens løsninger i form af tidlige ideer og motivere entreprenører til at tage springet. Vi sætter pris på samarbejdet med iværksættermiljøerne på de danske universiteter og ser frem til næste års konkurrence, hvor vi allerede nu begynder at finde samarbejdspartnere."   

 

”Formålet med konkurrencen er at identificere morgendagens løsninger i form af tidlige ideer og motivere entreprenører til at tage springet.

Claus Mortensen

Præmien

De fire vindere modtager hver 50.000 kr. til realiseringen af deres idé. Idékonkurrencen 2024 sponsoreres af (guldsponserer) Potter Clarkson, Rockstart, Bioinnovation Institute og (sølvsponsorer) IFF, Danish Crown og Arla Foods.

Fakta idékonkurrencen

Idekonkurrencen er en vigtig brik i indsatsen for fremme af iværksætteri og er sat i verden for at motivere til nytænkning inden for fødevarer og bioressourcer. Alle med en god forretningsidé inden for fødevarer og bioressourcer kan deltage i idékonkurrencen, som giver mulighed for at vinde kr. 50.000 kr. til realiseringen af idéen. For at deltage i konkurrencen kræves en god forretningsidé, der endnu ikke er registreret salg på. Idéerne bedømmes ud fra deres aktualitet, nyhedsværdi, markedspotentiale og realiserbarhed.

Mere om de fire vindere

Kategori: Mad til hele verden: At levere fødevarer, der er sunde og sikre til en voksende verdensbefolkning

BerryFresh

Nanovera er en spiselig film lavet af Aloe vera, som forlænger friskheden og holdbarheden af bær betydeligt, hvilket adresserer madspildsproblemer i forsyningskæden. Med sin overlegne præstation og lave produktionsomkostninger tilbyder Nanovera en lukrativ løsning for landmænd og frugtdistributører og kan potentielt reducere de 50% årlige madspild af frugter og grøntsager. Denne organiske, plantebaserede film erstatter efter-høst behandlinger og giver naturlige konserveringsegenskaber uden pesticider eller skrappe kemikalier, hvilket opretholder frugtens kvalitet samtidig med at den tilbyder antimikrobielle og svampedræbende fordele

 

Kontaktinfo:

Solange Mussatto 

smussatto@dtu.dk

DTU

Kategori: At levere løsninger til en bæredygtig produktion og effektiv udnyttelse af bioressourcer til den højest mulige værdi

Yngvik

Yngviks emballagefolie tilbyder en hjemmekomposterbar og marin-nedbrydelig polymer lavet af affaldsprodukter, hvilket fremmer cirkulær produktion og reducerer miljøskade. I modsætning til traditionelle bioplastikker forbliver Yngviks materiale fleksibelt over tid uden brug af hormonforstyrrende kemikalier, hvilket baner vejen for et nyt alternativ i emballageindustrien.

 

Kontaktinfo:

Catarina Schneider 

catarina@yngvik.com

Kategori: At sikre en bæredygtig grøn omstilling af klyngen frem mod klimaneutralitet

Greening Agriculture through Water Innovation: next-gen PFAS treatment

Næste generations PFAS-behandling Per- og polyfluoralkylstoffer (PFAS) udgør alvorlige risici for fødevarer og landbrug på grund af deres persistens og potentiale for bioakkumulering. For at imødegå dette foreslår Yifeng Zhang UV-fotolyse af mælkesyre (HCOOH) som en grøn og effektiv metode til nedbrydning af PFAS i vand under omgivende forhold. Denne tilgang tilbyder omkostningseffektiv, miljøvenlig og sikker PFAS-behandling med den ekstra fordel at forhindre dannelse af giftige biprodukter. Implementering af denne teknologi kan beskytte landbrugsvandskilder, sikre produktionen af sikre og af høj kvalitet afgrøder og fremme bæredygtige landbrugspraksisser.

Kontaktinfo: Yifeng Zhang

yifz@dtu.dk

DTU Sustain

Kategori: At udnytte mulighederne i teknologiudviklingen inden for f.eks. biotech, digitalisering og automatisering fuldt ud

NanoGuard

En banebrydende platformsteknologi for miljøvenlige insektbekæmpelsesmidler i landbruget, der adresserer de betydelige sociale, sundhedsmæssige og økonomiske konsekvenser af insektangreb globalt. Med traditionelle kemiske insekticider, der fejler på grund af resistens og miljømæssige bekymringer, tilbyder deres løsning målrettet beskyttelse skræddersyet til forskellige afgrøder, samtidig med at de minimerer tab af biodiversitet og beskytter menneskers sundhed. Ved at udnytte denne nye tilgang sigter de mod at begrænse landbrugstab, bidrage til bredere bæredygtighedsmål og fremme ansvarlig innovation i overensstemmelse med nødvendigheden af bæredygtige landbrugspraksisser på globalt plan.

 

Kontaktinfo:

Kenneth V. Halberg

+4526810458

kahalberg@bio.ku.dk

Biologisk Institut, Københavns Universitet

Claus Gunge Ellegaard Mortensen

Claus Gunge Ellegaard Mortensen

Head of Business Acceleration

Tilmeld nyhedsbrev

Hold dig opdateret med aktuel viden og tilbud fra klyngen.

Tilmeld nyhedsbrev

Flere nyheder fra Food & Bio Cluster