%2fErst45+UpCoffee.png&width=640&format=webp)
Upcycling af emulgatorer og stabilisatorer fra brugt kaffegrums
Der forbruges årligt omkring 9 milliarder kilo kaffe på verdensplan, hvorfor kaffegrums udgør en stor uudnyttet ressource. Dette ønsker projektet at gøre op med.
Her kan du se, hvilke danske og internationale projekter og samarbejder, vi som klynge deltager i - og hvordan du kan komme med.
I klyngen driver og deltager vi i en bred vifte af danske og internationale projekter for at fremme innovationen, samarbejdet og den bæredygtige udvikling inden for fødevare- og bioressourcesektoren i Danmark.
Det gør vi for at være med til at styrke virksomhedernes konkurrenceevne, fremme den teknologiske udvikling og drive en bæredygtig vækst i hele branchen.
Projekterne kan fx omfatte forskning, udvikling, netværksaktiviteter, videnudveksling og markedsfremme.
Her kan du gå på opdagelse i vores projektportefølje og i de innovations- og videnssamarbejder, vi driver gennem klyngeprogrammet Innovationskraft.
Der forbruges årligt omkring 9 milliarder kilo kaffe på verdensplan, hvorfor kaffegrums udgør en stor uudnyttet ressource. Dette ønsker projektet at gøre op med.
Når korn formales, opstår der et restprodukt i form af klid. Klid er et yderst proteinrigt produkt med stor næringsværdi, der ofte går til spilde. Dermed ender klid som en overset global ressource, der har et stort potentiale for udnyttelse.
Spiseløg udgør den næststørste grøntsagsproduktion i Europa. I dette projekt udvikles en fuldautomatisk løgskræller med indbygget AI, visions- og robotteknologi, hvor løg skrælles uden vand og med et minimum spild.
Hvor skal man starte, hvis man ønsker at nedbringe CO2-aftrykket i mejeriindustrien? Projektet har til formål at udvikle en ny bæredygtig ost baseret på mejeriprodukter og planteingredienser med det formål, at reducere CO2-udledningen i produktionen.
I dag findes der meget få emulgatorer som er både økologiske og veganske. Men det er på tide at gøre op med dette. Projektet vil derfor udvikle en ny vegansk emulgator, baseret på kogevandet fra bælgfrugter.
Dette projekt vil kombinere kunstig intelligens, robot- og kamerateknologi for at øge effektiviteten i landbruget. Projektet vil udvikle en fuldautomatisk robot, der kan hjælpe med at analysere afgrøder på marker.
Kombucha er blevet en yderst populær drik i store dele af verden. De levende bakterier i drikken gør, at drikken i dag skal opbevares og transporteres på køl. Den kolde kølekæde er dog den største CO2-udleder i supply changen for København Kombucha. Proj
I de senere år har der været en omstilling i fødevareindustrien fra produkter på væskeform til pulver, da pulverprodukter både har øget holdbarhed og lavere transportomkostninger. Dette projekt vil derfor udvikle en ny analyseløsning til produktionen af
Fluktuerende elpriser er en stor udfordring, og i dette projekt ønsker man at udvikle et unikt og fuldautomatisk system, som kan optimere og regulere elforbruget hos fødevarevirksomheder.
Plantestoffer i naturen kan være dyre at udvinde. Men med præcisionsfermentering vil dansk virksomhed finde en ny måde at producere værdifuldt stof, der normalt udvindes fra en kinesisk plante, og som anvendes i rottebekæmpelse.
Før kultiveret kød kan konkurrere med konventionelt kød på både pris og bæredygtighed, kræver det et billigt, plantebaseret og bæredygtigt cellemedie til produktionen. Dette projekt arbejder med at upcycle restprodukter fra ølproduktioner til formålet.
En stor mængde daggamle brød- og kagerester går i dag til spilde. Men sådan behøver det ikke at være. For resterne har et stort anvendelsespotentiale.
Dette projekt vil skabe et plantebaseret alternativ til cheddarost, som har både den rette smag og tekstur.
Ved produktion af havredrik er der en stor mængde restprodukt, som i dag anvendes i foder eller biogas. Restproduktet kan potentielt omdannes til nye fødevarer.
Mask fra ølproduktion kan omdannes til en næringsfuld fødevareingrediens, der kan anvendes i bæredygtige produkter. I dette projekt testes en metode til tørfraktionering af masken.
Den teknologiske udvikling inden for fx sensorer og low-power komponenter gør det i dag muligt for producenter at dosere vandressourcer langt mere præcist og reducere både spild, omkostninger og miljøaftryk. Potentialerne er store og løsningerne nødvendi
Et billede siger mere end tusinde ord. Også rent teknologisk inden for fødevare- og biovidenskaben eller i præcisionslandbruget, hvor billedteknologier kan bruges til hurtigt og effektivt at måle og opsamle data, uden det kræver direkte behandling af de
Virksomhederne Plheese og Foodture ønsker at udvikle og producere plantebaseret ”ost” og tempeh.
Skovbruget er et af de erhverv, der møder stigende krav til dokumentation for CO2-gevinster
Mask er en fødevareegnet sidestrøm fra ølproduktion. Upcycling af denne ressource fra et foderprodukt til en fødevareingrediens
Brannatura og Crispy Food samarbejder om dette projekt, hvor de vil omdanne et biprodukt fra Crispy Foods produktion
Efterspørgslen på bæredygtig plantebaseret is vokser kraftigt, men manglende teknologi til at skabe overrun gør isen kompakt og dyrere end traditionel is, og det hæmmer udbredelsen.
Rapskage, som er en af de største sidestrømme fra den nordeuropæiske landbrugssektor, kan indeholde op til 50% protein og er en oplagt ny proteinkilde.
Formålet med projektet er at reducere klima-og miljøbelastningen forbundet med fødevareproduktion gennem ændringer af tørstofandel, sammensætning og koncentration af næringsstoffer i husdyrgødning, som udnyttes til biogas og gødning.
Projektet vil undersøge brændenælde som potentiel ny afgrøde i dansk landbrug. Dyrkning af brændenælde, som er en velkendt ukrudtsplante, vil være et indspark med nytænkning i udviklingen af vores fødevareproduktion.
Gennem klyngeprogrammet Innovationskraft er vi med til at styrke innovationskraften i danske virksomheder via samarbejde og videndeling mellem virksomheder, vidensinstitutioner og andre relevante aktører.
Innovationskraft finansieres af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
Som klynge deltager vi hele tiden i forskellige danske og internationale projekter, som bidrager til at skabe nye samarbejder og innovative løsninger inden for fødevarer, bioressourcer, grøn omstilling, tech og digitalisering, iværksætteri mm.
Fødevareforsyning er kritisk infrastruktur, og i dette projekt udvikles et toolkit med viden og inspiration til at styrke cybersikkerheden til SMV'er i hele værdikæden.
Projektet har til formål at fremme eksport af dansk biogasteknologi til Sydafrika, der kan anvendes til at udnytte affaldsprodukter fra husholdninger samt industri og landbrug til energiformål.
Projektet Plant2Food har en vision om at fremskynde udviklingen af plantebaserede fødevarer, til gavn for både planeten og befolkningen.
Region Midtjylland er blevet udnævnt til foregangsregion for verdensførende, innovative, bæredygtige og effektive vandteknologiske løsninger.
Biosolutions er et tværgående erhvervsområde, der udspringer af forskning i at forstå og udnytte biologiske systemer.
Verdens største b2b-netværk hjælper virksomheder med innovation og international vækst.
Projektet har til hensigt at gøre mindre biobaserede løsninger til en større del af praksis i Europa ved at tilbyde innovative og digitale værktøjer, der er målrettet promoveringen og udviklingen af de mindre biobaserede løsninger.
Læs mere om klyngeprogrammet Innovationskraft, der bidrager til at styrke danske SMV'ers produktivitet og konkurrenceevne gennem samarbejde om innovation og vidensoverførsel.
LIKE-A-PRO projektet er sat i verden for at mainstreame alternative proteiner til europæiske forbrugere
Skal fremme den bæredygtige omstilling af fødevaresystemet på verdensplan gennem samarbejde og innovation.
Innovation kræver ressourcer, og vi har samlet de aktuelle muligheder, du har for at søge midler gennem klyngen og de programmer og projekter, vi deltager i.
Food & Bio Cluster Denmark hjælper virksomheder med at accelerere innovation og bæredygtig udvikling.
Det gør vi gennem inspiration, netværk, samarbejder og forretningsudvikling i partnerskab med fx vidensinstitutioner, investorer og offentlige myndigheder.
I dag er flere end 400 virksomheder og organisationer en del af fællesskabet. Vil du vide mere om samarbejdsmulighederne og fordelene for dig?