%2fIK.041+foto.png&width=640&format=webp)
Projekter
Vi deltager i danske og internationale projekter og skaber innovative løsninger i hele værdikæden
Her kan du se, hvilke danske og internationale projekter og samarbejder, vi som klynge deltager i - og hvordan du kan komme med.
I klyngen driver og deltager vi i en bred vifte af danske og internationale projekter for at fremme innovationen, samarbejdet og den bæredygtige udvikling inden for fødevare- og bioressourcesektoren i Danmark.
Det gør vi for at være med til at styrke virksomhedernes konkurrenceevne, fremme den teknologiske udvikling og drive en bæredygtig vækst i hele branchen.
Projekterne kan fx omfatte forskning, udvikling, netværksaktiviteter, videnudveksling og markedsfremme.
Her kan du gå på opdagelse i vores projektportefølje og i de innovations- og videnssamarbejder, vi driver gennem klyngeprogrammet Innovationskraft.
Innovations- og videnssamarbejder
Seneste innovationskraftsamarbejder
%2fIK.041+foto.png&width=640&format=webp)
%2fIK.037+foto.png&width=640&format=webp)
Universal Off-Gas Sensing
Scaling up from lab to industrial production remains a major challenge in biomanufacturing. This project will validate a compact, cost-efficient eNose sensor for precise fermentation monitoring.
%2fFoto+IK.017.png&width=640&format=webp)
Sød-Umami Planteprotein Prototypering
Der er stor efterspørgsel efter sunde og plantebaserede fødevareprodukter. Dette projekt har til formål at videreudvikle en naturlig sød-umami planteproteiningrediens gennem fermentering.
%2fIK.035+foto.png&width=640&format=webp)
Insetting Agroforestry
This project aims to develop a scalable insetting framework and carbon methodology specifically designed to tackle the challenge of Scope 3 emissions, which often represent the largest share of a company’s carbon footprint.
%2fC%c3%98111+Upcycling+af+frisk+mask+til+br%c3%b8dproduktion.jpg&width=640&format=webp)
Fra bryggeri til bagværk: Upcycling af frisk mask til brødproduktion
Hvert år producerer danske bryggerier 117.000 tons mask – en næringsrig reststrøm fra ølproduktionen, som ofte ender som foder eller går til spilde. Men hvad hvis masken i stedet blev upcyclet til en smagfuld og aromatisk ingrediens i brød og bagværk?
%2fFoto+IK.019.png&width=640&format=webp)
%2fFoto+IK.020.png&width=640&format=webp)
Cloud-baseret løsning til solid state-fermentering
Dette projekt sigter mod at udvikle en cloud-baseret løsning til SSF, der muliggør mere effektiv overvågning, fjernstyring og optimering af fermenteringsprocessen.
%2fC%c3%98113.jpg&width=640&format=webp)
Upcycling af overskudsbrød og koldvalset havre
Brød er en af de store madspildssyndere, og detailhandlen og industribagere smider hver dag uanseelige mængder ud. Et nyt værdikædesamarbejde i Closing Loops vil indsamle og omdanne denne reststrøm til værdifulde ingredienser og bruge dem i nye fødevarer.
%2fC%c3%98119.jpg&width=640&format=webp)
Fermenteret rapskage som bæredygtig ingrediens
Hvert år produceres der i Danmark 300.000 tons rapskage – et restprodukt fra olieudvinding, der primært anvendes til dyrefoder, biogas eller eksport. Et nyt samarbejde upcycler nu rapskage til en holdbar ingrediens gennem fermentering.
%2fBZ.13+foto.png&width=640&format=webp)
Scalable Downstream Processing of Fermentation Derived Cellulose
Bacterial cellulose, a stable biopolymer made by bacteria from sugar, shows promise as a sustainable alternative to petrochemicals. This project focuses on creating an efficient method to separate it from the fermentation broth.
%2fBZ.17+foto.png&width=640&format=webp)
Udvikling og test af skaleringsteknologi til solid state fermentering
Solid state fermentering er en lovende teknologi til alternative proteiner og biobaserede materialer. Projektet adresserer udfordringen med skalering til bæredygtig industriel produktion.
%2fBZ.18+foto.png&width=640&format=webp)
MICROFOAM - Bio-based fire retardants using microalgal foam
Many fire retardants contain harmful chemicals that negatively impact the environment and human health. This project aims to create natural, non-toxic foaming agents for bio-based fire retardants using sustainable microalgal production.
%2fBZ.20+foto.png&width=640&format=webp)
Development of Raman microtiter plate reader
Real-time quantification of metabolites is crucial for optimizing bioproduction. Current methods are slow and lack specificity. This project aims to develop a high-throughput Raman-based microtiter plate reader for faster and more precise monitoring.
%2fBZ.22+foto.png&width=640&format=webp)
Antibakteriel effekt og bionedbrydelighed af algeplast og algeplastkomposit
Stigende bekymringer om fossilt plasts miljøpåvirkning øger interessen for bioplast. Projektet arbejder med algebaseret bioplast til emballage med antibakterielle egenskaber, som kan tilbyde miljøvenlige og funktionelle alternativer til traditionelt plast
%2fBZ.27+foto.png&width=640&format=webp)
PIGMENT - Sustainable macroalgae biorefinery for co-production of phycoerythrin
Red macroalgae contain methane-inhibiting compounds (MIC) that can reduce cattle methane emissions by over 60%. To make the biorefining process economically viable, this project will develop a co-extraction process for phycoerythrin (PE).
%2fBZ.31+foto.png&width=640&format=webp)
Bioplastics from waste substrates – a circular approach to a fermented biomaterial
Plastic's environmental impact is a growing concern. This project will produce bioplastics, specifically polyhydroxyalkanoates (PHA), from waste materials like fruit peels, mash, and coffee ground oil, offering a sustainable solution to plastic pollution
%2fBZ.32.png&width=640&format=webp)
On site fractionation and fermentation of food waste to lactic acid for bioplastics production
Food waste is often discarded, leading to high costs and emissions. This project will show how fats, proteins, and sugars can be turned into valuable products like soaps, biodiesel, bioplastics, and animal feed, providing a sustainable solution.
%2fBZ.33+foto.png&width=640&format=webp)
Biobaseret garn til børnetøj
Tøjindustrien bidrager til CO2-udledning og mikroplastikforurening. Projektet udvikler biobaseret garn som et miljøvenligt alternativ til polyester.

Development of non-alcoholic Rosé fermentation process
This project aims to develop a fermentation process for non-alcoholic rosé, enabling faster product development, minimizing waste, and achieving scalability for mass production.
%2fBZ.16+foto.png&width=640&format=webp)
Fodergær - En biosolution i landbruget
Bekymring over medicinforbrug i svineproduktionen øger interessen for biosolutions. Dette projekt undersøger et fodergær fra mejerisidestrømme, der kan forbedre dyrevelfærd og bæredygtighed.

Fra affald til engangskopper – og dernæst til næring
Transformation af spildmateriale fra kaffeindustrien, kaffegrums, til 100% naturligt komposterbare engangskaffekopper.

Cirkulært retursystem for genpåfyldelige glasflasker
Projektets overordnede mål er at skabe et bæredygtigt og effektivt system til genbrug af glasflasker
%2fShells.jpg&width=640&format=webp)
Converting Shell Waste into Valuable Biomaterials
Every year, shellfish waste poses a significant environmental challenge. This innovation project aims to upcycle this waste into valuable, bio-based materials that can be used in agriculture, packaging, clothing and biomedicine..
%2fAI+eNose+sensor+for+fermentation+off-gas+analysis.jpg&width=640&format=webp)
Monitorering og analyse af afgasning fra fermenteringsprocesser
Ny sensorteknologi og AI-drevet analyse af afgasningen kan afsløre vigtig viden undervejs i fermenteringsprocesser. På den måde kan proceskontrollen optimeres, og omkostningerne til måleudstyr og monitorering reduceres.
%2fProcesoptimering+og+LCA.png&width=640&format=webp)
Procesoptimering og livscyklusanalyse af plantebaserede alternativer til dyrkning af cellebaseret kød
Kød fremstillet i en beholder i stedet for på bondegården? Fremtiden er cellulær, og vi ser hele tiden nye metoder til at udvikle den animalske produktion gennem såkaldte ’cellebaserede fødevarer’. I dette projekt vil en dansk producent forbedre
Mere om Innovationskraft
Gennem klyngeprogrammet Innovationskraft er vi med til at styrke innovationskraften i danske virksomheder via samarbejde og videndeling mellem virksomheder, vidensinstitutioner og andre relevante aktører.
Innovationskraft finansieres af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
Projektportefølje
Seneste projekter
Om projektporteføljen
Som klynge deltager vi hele tiden i forskellige danske og internationale projekter, som bidrager til at skabe nye samarbejder og innovative løsninger inden for fødevarer, bioressourcer, grøn omstilling, tech og digitalisering, iværksætteri mm.

Food Upcycling
Projektet Food Upcycling projekt hjælper virksomheder med at omdanne underudnyttede sidestrømme fra fødevareproduktionen til værdifulde produkter.

ZEST - Produktionssystem til biobaserede proteinprodukter.
Verdens stadigt voksende befolkning efterspørger en stigende mængde protein - innovative tilgange er nøglen.

SusAnFoods
SusAnFoods har til formål at fremme strategisk og innovativ forskning i bæredygtig animalsk fødevareproduktion.





Erhvervsfyrtårnet for Biosolutions
Vi fortsætter udviklingen af et internationalt erhvervsfyrtårn, der skaber optimale rammer for at udvikle bioteknologiske produkter og løsninger samt konkurrencedygtige virksomheder, der bidrager til at gøre Danmark mere grøn.

Closing Loops
SAMMEN og på TVÆRS. Det er essensen af Closing Loops, der mobiliserer små og mellemstore virksomheder til at arbejde med cirkulær økonomi i værdikæderne.


%2fKlim%c3%86PRO.png&width=640&format=webp)

Cybersikre Fødevareværdikæder
Fødevareforsyning er kritisk infrastruktur, og i dette projekt udvikles et toolkit med viden og inspiration til at styrke cybersikkerheden til SMV'er i hele værdikæden.


Beyond Beta 3.0
Danmarks bedste startup-program, der forbereder den næste generation af virksomhedsstiftere til hurtig skalering og den første investeringsrunde.

Bioraffinering Fårup Biogas
Vi deltager i projektet Bioraffinering Fårup Biogas, som er et projektmodningsprojekt, der skal afklare mulighederne for at etablere et grønt bioraffinaderi i forbindelse med et planlagt biogasanlæg ved Fårup.

Bioraffinering Vestjysk Biogas
Vi deltager i projektet Bioraffinering Vestjysk Biogas, som er et projektmodningsprojekt, der skal afklare mulighederne for at etablere et grønt bioraffinaderi ved Vestjysk Biogasanlæg i Skive.

Bioraffinering til foder Green Lab Skive
Vi deltager i et projektmodningsprojekt, der skal afklare mulighederne for at etablere et grønt bioraffinaderi til fremstilling af græsproteiner til foder.

Grøn Bioraffinering Kerteminde
Vi deltager i projektet Grøn Bioraffinering Kerteminde, som er et projektmodningsprojekt, der skal afklare mulighederne for at etablere et grønt bioraffinaderi ved Kerteminde Biogasanlæg.

Plant2Food
Projektet Plant2Food har en vision om at fremskynde udviklingen af plantebaserede fødevarer, til gavn for både planeten og befolkningen.





Fyrtårn Vandteknologi
Region Midtjylland er blevet udnævnt til foregangsregion for verdensførende, innovative, bæredygtige og effektive vandteknologiske løsninger.

Har du en god idé?
Søg midler
Innovation kræver ressourcer, og vi har samlet de aktuelle muligheder, du har for at søge midler gennem klyngen og de programmer og projekter, vi deltager i.

Kathrine Vejgaard Stage

Skal du (også) være med?
Food & Bio Cluster Denmark hjælper virksomheder med at accelerere innovation og bæredygtig udvikling.
Det gør vi gennem inspiration, netværk, samarbejder og forretningsudvikling i partnerskab med fx vidensinstitutioner, investorer og offentlige myndigheder.
I dag er flere end 400 virksomheder og organisationer en del af fællesskabet. Vil du vide mere om samarbejdsmulighederne og fordelene for dig?