Fra affald til engangskopper – og dernæst til næring
Transformation af spildmateriale fra kaffeindustrien, kaffegrums, til 100% naturligt komposterbare engangskaffekopper.
Her kan du se, hvilke danske og internationale projekter og samarbejder, vi som klynge deltager i - og hvordan du kan komme med.
I klyngen driver og deltager vi i en bred vifte af danske og internationale projekter for at fremme innovationen, samarbejdet og den bæredygtige udvikling inden for fødevare- og bioressourcesektoren i Danmark.
Det gør vi for at være med til at styrke virksomhedernes konkurrenceevne, fremme den teknologiske udvikling og drive en bæredygtig vækst i hele branchen.
Projekterne kan fx omfatte forskning, udvikling, netværksaktiviteter, videnudveksling og markedsfremme.
Her kan du gå på opdagelse i vores projektportefølje og i de innovations- og videnssamarbejder, vi driver gennem klyngeprogrammet Innovationskraft.
Transformation af spildmateriale fra kaffeindustrien, kaffegrums, til 100% naturligt komposterbare engangskaffekopper.
Projektets overordnede mål er at skabe et bæredygtigt og effektivt system til genbrug af glasflasker
Every year, shellfish waste poses a significant environmental challenge. This innovation project aims to upcycle this waste into valuable, bio-based materials that can be used in agriculture, packaging, clothing and biomedicine..
Ny sensorteknologi og AI-drevet analyse af afgasningen kan afsløre vigtig viden undervejs i fermenteringsprocesser. På den måde kan proceskontrollen optimeres, og omkostningerne til måleudstyr og monitorering reduceres.
Kød fremstillet i en beholder i stedet for på bondegården? Fremtiden er cellulær, og vi ser hele tiden nye metoder til at udvikle den animalske produktion gennem såkaldte ’cellebaserede fødevarer’. I dette projekt vil en dansk producent forbedre
Kan man sidde i maden? I dette projekt vil partnerne demonstrere, hvordan restfraktioner fra fødevareindustrien som fx kaffeaffald, mask fra ølproduktion og andre sidestrømme kan recirkuleres til nye kompositter og komponenter inden for møbelbranchen.
Stigende bekymringer over både ressourceforbruget og miljøpåvirkningen af fossilt plast får flere til at kigge i retning af bioplast. Som materialeforstærkning arbejdes der i dette projekt med at tilføje nanocellulose fra sukkerroer til polymereren.
De grønne proteiner er vigtige brikker i at reducere forbruget af animalske proteiner. Her kan bælgfrugter i kombination med den eftertragtede umami-smag fra tang åbne for nye muligheder.
For store mængder næringsstoffer i danske farvande kan føre til algevækst og iltsvind. Men hvad nu hvis man 'høster' næringsstofferne og konverterer dem til bæredygtige fødevarer og organiske gødningsprodukter? Det er omdrejningspunktet i dette værdikædes
Pyrolyse har potentiale til at halvere landbrugets klimaaftryk. Men et relativt stort fugtindhold i biomasserne er en stor udfordring for at gøre pyrolyse rentabel, og det ønsker partnerne i dette projekt at gøre noget ved. Det sker gennem fortørring.
En plantebaseret diæt er et afgørende skridt mod en bæredygtig brødfødning af den voksende verdensbefolkning. Der er dog også udfordringer hvis traditionelt røræg skal erstattes af et plantebaseret produkt.
Mæskningsprocessen, som finder sted under ølbrygning, efterlader et restprodukt med et uudnyttet potentiale. Sidestrømmen er næringsrig med et højt indhold af proteiner og fibre, og partnerne ønsker er at finde anvendelse i en plantebaseret smagsfremmer.
Konventionel kaviar kommer primært fra størfisken, men den er i mange år blevet udsat for overfiskning i en sådan grad, at den i dag er en af de mest truede arter på kloden.
Erstatning af kød og mejeriprodukter med alternative proteiner er et effektivt værktøj til bekæmpelse af klimakrisen. Plantebaserede proteiner er et godt og billigt alternativ, men har ofte smags-, ernærings- og funktionelle mangler.
Fødevaredistribution involverer ofte et lager som et mellemled mellem leverandøren og kunden. Selvom lageret kan lette logistikken for de involverede parter, svækker det samtidig friskheden af produkterne. Dette ønsker projektets partnere at gøre op med.
Algebaseret plastik er et muligt alternativ til konventionel plastik. Udfordringen opstår, fordi vandet skal fjernes inden materialet kan bruges til 3D-print og sprøjtestøbning, og især den sidste procentdel er svær at fjerne.
Er det muligt at udvikle et vækstmedie til svampe baseret på det overskydende kornprodukt fra ølbrygningsindustrien?
Der er en stigende efterspørgsel efter naturlige antioxidanter i fødevareindustrien, fordi de kan forlænge holdbarheden af produkter. Samtidig er de med til at bidrage med en lang række sundhedsmæssige fordele hos forbrugeren.
Når korn formales, opstår der et restprodukt i form af klid. Klid er et yderst proteinrigt produkt med stor næringsværdi, der ofte går til spilde. Dermed ender klid som en overset global ressource, der har et stort potentiale for udnyttelse.
Der forbruges årligt omkring 9 milliarder kilo kaffe på verdensplan, hvorfor kaffegrums udgør en stor uudnyttet ressource. Dette ønsker projektet at gøre op med.
Spiseløg udgør den næststørste grøntsagsproduktion i Europa. I dette projekt udvikles en fuldautomatisk løgskræller med indbygget AI, visions- og robotteknologi, hvor løg skrælles uden vand og med et minimum spild.
I de senere år har der været en omstilling i fødevareindustrien fra produkter på væskeform til pulver, da pulverprodukter både har øget holdbarhed og lavere transportomkostninger. Dette projekt vil derfor udvikle en ny analyseløsning til produktionen af
Kombucha er blevet en yderst populær drik i store dele af verden. De levende bakterier i drikken gør, at drikken i dag skal opbevares og transporteres på køl. Den kolde kølekæde er dog den største CO2-udleder i supply changen for København Kombucha. Proj
Dette projekt vil kombinere kunstig intelligens, robot- og kamerateknologi for at øge effektiviteten i landbruget. Projektet vil udvikle en fuldautomatisk robot, der kan hjælpe med at analysere afgrøder på marker.
I dag findes der meget få emulgatorer som er både økologiske og veganske. Men det er på tide at gøre op med dette. Projektet vil derfor udvikle en ny vegansk emulgator, baseret på kogevandet fra bælgfrugter.
Gennem klyngeprogrammet Innovationskraft er vi med til at styrke innovationskraften i danske virksomheder via samarbejde og videndeling mellem virksomheder, vidensinstitutioner og andre relevante aktører.
Innovationskraft finansieres af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
Som klynge deltager vi hele tiden i forskellige danske og internationale projekter, som bidrager til at skabe nye samarbejder og innovative løsninger inden for fødevarer, bioressourcer, grøn omstilling, tech og digitalisering, iværksætteri mm.
Verdens stadigt voksende befolkning efterspørger en stigende mængde protein - innovative tilgange er nøglen.
SusAnFoods har til formål at fremme strategisk og innovativ forskning i bæredygtig animalsk fødevareproduktion.
Vi fortsætter udviklingen af et internationalt erhvervsfyrtårn, der skaber optimale rammer for at udvikle bioteknologiske produkter og løsninger samt konkurrencedygtige virksomheder, der bidrager til at gøre Danmark mere grøn.
SAMMEN og på TVÆRS. Det er essensen af Closing Loops, der mobiliserer små og mellemstore virksomheder til at arbejde med cirkulær økonomi i værdikæderne.
Fødevareforsyning er kritisk infrastruktur, og i dette projekt udvikles et toolkit med viden og inspiration til at styrke cybersikkerheden til SMV'er i hele værdikæden.
Danmarks bedste startup-program, der forbereder den næste generation af virksomhedsstiftere til hurtig skalering og den første investeringsrunde.
Vi deltager i projektet Bioraffinering Fårup Biogas, som er et projektmodningsprojekt, der skal afklare mulighederne for at etablere et grønt bioraffinaderi i forbindelse med et planlagt biogasanlæg ved Fårup.
Vi deltager i projektet Bioraffinering Vestjysk Biogas, som er et projektmodningsprojekt, der skal afklare mulighederne for at etablere et grønt bioraffinaderi ved Vestjysk Biogasanlæg i Skive.
Vi deltager i et projektmodningsprojekt, der skal afklare mulighederne for at etablere et grønt bioraffinaderi til fremstilling af græsproteiner til foder.
Vi deltager i projektet Grøn Bioraffinering Kerteminde, som er et projektmodningsprojekt, der skal afklare mulighederne for at etablere et grønt bioraffinaderi ved Kerteminde Biogasanlæg.
Projektet har til formål at fremme eksport af dansk biogasteknologi til Sydafrika, der kan anvendes til at udnytte affaldsprodukter fra husholdninger samt industri og landbrug til energiformål.
Projektet Plant2Food har en vision om at fremskynde udviklingen af plantebaserede fødevarer, til gavn for både planeten og befolkningen.
Region Midtjylland er blevet udnævnt til foregangsregion for verdensførende, innovative, bæredygtige og effektive vandteknologiske løsninger.
Innovation kræver ressourcer, og vi har samlet de aktuelle muligheder, du har for at søge midler gennem klyngen og de programmer og projekter, vi deltager i.
Food & Bio Cluster Denmark hjælper virksomheder med at accelerere innovation og bæredygtig udvikling.
Det gør vi gennem inspiration, netværk, samarbejder og forretningsudvikling i partnerskab med fx vidensinstitutioner, investorer og offentlige myndigheder.
I dag er flere end 400 virksomheder og organisationer en del af fællesskabet. Vil du vide mere om samarbejdsmulighederne og fordelene for dig?