39 millioner til at sætte skub i overgangen til flere plantebaserede fødevarer

Plant2Food er en åben samarbejdsplatform, hvor forskere og virksomheder går sammen om at løse komplekse problemstiller i udviklingen af plantebaserede fødevarer – uden at tage patent på resultaterne. Novo Nordisk Fonden støtter Plant2Food med op til 200 millioner frem til 2027, og de første 39 millioner er netop tildelt fem innovative projekter. Næste ansøgningsfrist er 20. marts, og din virksomhed kan også være med. Læs her hvordan.

I går var forskere, virksomheder og samarbejdspartnere samlet for at høre mere om åben innovation og mulighederne gennem Plant2Food platformen. Her gav både Novozymes og startuppen FÆRM deres bud på, hvordan både store og små virksomheder gennem platformen kan være med til at igangsætte – eller drage nytte af - ny forskning, der senere kan omsættes til kommercielle løsninger (foto: Food & Bio Cluster Denmark).

At fremme udviklingen af plantebaserede fødevarer og etablere Danmark som en førende kraft inden for denne sektor kræver tæt samarbejde mellem virksomheder og universiteter. Plant2Food-platformen spiller en afgørende rolle i at lette samarbejdet og skabe en ramme for innovativ udvikling uden betalingshindringer eller immaterielle forhindringer som patenter og rettigheder, der på et tidligt stadie kan forhale processer og bremse udviklingspotentialerne.

De første 39 millioner er netop uddelt til de fem udvalgte projekter, der annonceres i det nye år, og i går var deltagere samlet for at høre mere om åben innovation og de fortsatte muligheder for co-creation gennem Plant2Food platformen.

Hvorfor åben innovation?

Åbenhed og tværfagligt samarbejde giver nogle helt særlige forudsætninger for at løse komplekse problemer hurtigere og mere effektivt, og det er der brug for for at fremskynde udviklingen af både flere og bedre plantebaserede fødevareprodukter.

Forskningen er prækompetetiv, det vil sige at der ikke udvikles færdige produkter eller teknologier, som enkelte parter kan patentere, og som vil forhale innovationshastigheden og -bredden.

Men virksomheder har mulighed for at deltage i samarbejdsprojekter med udgangspunkt i aktuelle udfordringer og efterfølgende selv modne resultaterne mod bestemte formål, som kan kommercialiseres. Dette kan fx være inden for smag, ernæring, funktionalitet, sensorisk, karakterisering, forbedring, kvalitet, avl, vertikalt landbrug, teknologier, proteiner, genetiske egenskaber, udstyr, forarbejdning, holdbarhed, biotilgængelighed m.m.

Stærke og åbne samarbejder mellem virksomheder og forskere er en helt afgørende nøgle, hvis vi skal knække koden til at skabe bæredygtige fødevarer og bane vejen for den nødvendige udvikling mod flere plantebaserede fødevarer.

Sæt forskerne på sporet af din udfordring

Novo Nordisk Fonden støtter Plant2Food med op til 200 millioner frem til 2027, og frem mod de to næste ansøgningsfrister i marts og oktober 2024 kan virksomheder få hjælp til at finde samarbejdspartnere samt præsentere og dykke ned i konkrete udfordringer, som kan danne grund for kommende ansøgninger.

Forskningsprojekterne skal søges af forskere fra partneruniversiteterne, men du kan kontakte Astrid Pryds Hansen og høre mere om mulighederne for din virksomhed.

Læs også mere om pitch sessions i januar, hvor du kan dele en udfordring, din virksomhed efterlysninger løsninger på, eller lytte med på andres, som måske kan bringe din virksomhed videre.

Pitch session (day 1) – 9. januar 2024 mellem kl. 9 og 15

Pitch session (day 2) – 16. januar 2024 mellem kl. 9 og 15

Novozymes: Sammen om at løse grundlæggende udfordringer

På arrangementet deltog også Vibe Glitsø fra Novozymes for at fortælle om de perspektiver, Novozymes ser i den åbne forskning gennem Plant2Food platformen.
 
- Omstillingen til mere planterige fødevarer sker ikke hen over natten. Det er det lange seje træk for at få de store forbrugergrupper med og skabe en reel omstilling. Med Plant2Food har vi en unik mulighed for at få styr på nogle grundlæggende udfordringer med fx smag, tekstur og pris, som ofte bliver fremhævet som gennemgående årsager til, at forbrugerne ikke tilvælger de planterige fødevarer, fortalte Vibe.

 

Startup: Lad os finde flere alternativer end soya

Også Astrid Bonke fra FÆRM, der som startup har udviklet en ny metode til at fremstille plantebaserede ostealternativer, deltog og efterlyste i sit oplæg nye løsninger særligt inden for grønne proteiner og enzymer, der blandt andet bruges i fermenteringsprocesser.
 
- Ofte bruges bælgfrugter som udgangspunkt, da de indeholder gode proteiner. Soya er yderst tilgængelig, men vi har brug for flere alternativer, som ikke skal transporteres langvejs fra. Det vil vi meget gerne samarbejde med forskerne om, opfordrede Astrid.

 

Se flere billeder fra dagen

Sådan deltager du: To veje for virksomheder

1. Del dine egne udfordringer eller ideer

Du kan dele dine egne udfordringer eller ideer inden for den plantebaserede udvikling.

Derefter hjælper vi dig med at matche op med de rigtige virksomhedspartnere eller forskere, der kan være med til at løse udfordringen.

 

2. Bidrag med viden og løsninger
 
Gennem Plant2Food-platformen kan du gå på opdagelse i de projektideer og udfordringer, som andre har budt ind med. 
 
Måske det er en mulighed for dig at gå i samarbejde med relevante virksomheder og universiteter?
 
Lige nu søges der partnere inden for bl.a. disse projekter:
 • Removal of taste from protein-rich sidestreams
 • Induced genetic variation: Precision breeding utilizing 
 • Data and testing on plant-based nutrients and proteins
 • Plant nutritional Impacts on food quality
 • Nutrient Database for Plant-Based Ingredients 
 • Map functional property diversity
 • Pesticide-free production of raw food commodities 
 • Environmental Impacts on leguminous crop quality
 
Du kan læse mere om projekterne på Plant2Foods platform (kræver login).
Astrid Pryds Hansen

Astrid Pryds Hansen

Innovation Manager

Om projektet

 • Plant2Food er sponsoreret af Novo Nordisk Fonden med op til 200 mio. kr. i 2023-2027.
   
 • Plant2Food projektet er et åbent samarbejde mellem universiteterne: Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Københavns Universitet, Wageningen University & Research (Holland), Food & Bio Cluster Denmark og alle interesserede virksomheder fra Danmark og i udlandet. 

Flere nyheder fra Food & Bio Cluster

Projekter

Se hvilke danske og internationale projekter, klyngen deltager i.

Netværk

Vi samler deltagere i faglige netværk, hvor vi deler viden og erfaringer om fødevarer og bioressourcer.

Nyheder

Læs aktuelle nyheder om fødevarer og bioressourcer.

Kontakt

Vi står altid klar til at hjælpe dig med konkrete spørgsmål. Hvis ikke vi selv kan svare, ved vi helt sikkert, hvem der kan.