Lisbeth og Thorstens funktionelle chokolade: Andreas Mogensens holdepunkt i universet

I august begav Andreas Mogensen sig ud i rummet med European Space Agency (ESA) til Den Internationale Rumstation ISS. Med sig tager Andreas en chokolade med funktionelle egenskaber, som vores medlem InnovaConsult har været med til at udvikle.

Chokolade i 'Zero gravity' (Foto: SpaceCrafted)

”Vi har lært at overleve i rummet. Nu skal vi lære at leve i rummet”. 

Sådan indleder Thorsten Schmidt, kok og ejer af restaurant Barr. Sammen med medlem af klyngen Lisbeth Ankersen fra InnovaConsult, der rådgiver fødevarevirksomheder om smag og ingredienser har han netop udviklet et stykke chokolade, som om få dage bliver sendt ud i rummet, og skal skabe velvære og en eller anden form for hygge hos Andreas Mogensen og de andre astronauter.

Udover den enorme madpakke, som astronauterne får med af NASA, har de hver især fået lov til at få en række produkter med, og her ønskede Andreas Mogensen sig et produkt, skabt af funktionelle og naturlige ingredienser, der kunne gøre hans syn klarere, bevare hans koncentration og styrke hans immunforsvar. Og det skulle være Thorsten, der skulle udvikle det. Både fordi han er en stjernekok, der også var med på Andreas første rumrejse i form af en 3-retters rummenu, men også fordi han besidder en dybdegående viden om, hvordan de forskellige råvarer påvirker kroppens ydeevne, og netop kan fremstille et produkt, der passer til Andreas Mogensens ønskeliste.

Men når råvarer skal kombineres og komprimeres til et lille stykke chokolade, skal der tænkes på mange forskellige faktorer og dokumenteret effekt, og her kommer Lisbeth Ankersen fra Innovaconsult og hendes 30 års erfaring med produktudvikling ind i billedet. Lisbeth er supersmager og ved ét og andet, og helt sikkert også noget tredje om smage og effekt af ingredienser, og hendes viden og evne til at dykke ned i videnskabelig dokumentation har været en essentiel del af udviklingen af chokoladen.

120 ingredienser, men ingen tomater

I opfyldelsen af Andreas Mogensens ønske til produktet har Lisbeth og Thorsten haft fokus på vagusnerven, der sender signaler mellem maven og hjernen, hjertet og lungerne. Her kan man nemlig ved hjælp af specifikke ingredienser frembringe følelser af mæthed, overskud og glæde. Og netop det, har været Thorstens udgangspunkt, da han indsamlede funktionelle ingredienser, der kunne påvirke nerven på den ønskede måde.

120 ingredienser blev det som udgangspunkt til. En lang liste, der blev reduceret da Lisbeth fik hænderne i den, og var nødt til at eliminere en række af ingredienserne, så kun de ingredienser der har bedst dokumentation for deres virkning – og er EU-godkendt til chokolade blev tilbage. Sådan blev skæbnen for tomaten, som Thorsten havde sat på ingredienslisten, på grund af dens umamismag og aminosyrer, der ville kunne frembringe smagsnuancer i chokoladen. Men fordi, der endnu ikke findes et andet chokoladeprodukt med tomat, er denne sammensætning ikke godkendt. En godkendelsesproces på ca. 6 måneder, som holdet bag den funktionelle chokolade ikke kunne vente på, og altså måtte se sig om efter andre ingredienser, der kunne noget af det samme som tomaten, men aldrig helt kan erstatte netop den smag. Derfor kalder de også chokoladen for en version 1.0, og har i processen skrevet en ønskeliste over ingredienser, der skal godkendes til næste version.  Nu står de tilbage med en ingrediensliste på over 70 funktionelle, naturlige ingredienser, der blandt andet indeholder tang, kål, mælkesyrebakterier og magnesium.

Et holdepunkt i universet

Når man taler funktionelle fødevarer, der skal kunne en masse, falder tankerne nemt hen på shakes og tørre myslibarer. Så hvorfor skal Andreas Mogensens ønske til funktionalitet formidles i et stykke chokolade? Svaret er et eller andet sted næsten smukt.  I hvert fald, når man spørger Thorsten om tankerne bag chokoladen. I rummet er intet som vi kender det. Der er ikke noget der hedder nat og dag, intet op og ned. Alle jordiske traditioner og holdepunkter bliver ophævet og overtaget af stringente rumrutiner, når de fire astronauter bevæger sig ud i ”outer space”. En kaffepause med et stykke chokolade, der kan fungere som en hyggelig tradition er kærkommen for astronauterne i en presset og hektisk ”hverdag”. Chokoladen rummer altså både den fysiske funktionalitet og sundhed i form af sin ingrediensliste, men bidrager samtidig til en mental sundhed og fungerer som en hyggefaktor og et fikspunkt af en eller anden slags. Andreas tager 75 stykker chokolade med i rummet, så hvis de andre astronauter er heldige, deler han nok lidt ud til kaffen.

Selvom chokoladen er funktionel, skal den også smage godt, og i Lisbeth og Thorstens udvikling af chokoladen har smage og dufte været essentielt
Selvom chokoladen er funktionel, skal den også smage godt, og i Lisbeth og Thorstens udvikling af chokoladen har smage og dufte været essentielt (Foto: Food & Bio Cluster Denmark)

Til gavn i rummet – og på jorden

Når rumraketten med Andreas Mogensen og co. forlader jordens overflade og launches ud i det uendelige univers, bliver chokoladen på samme tid tilgængeligt for os jordboere, der kan få lov til at smage på sagerne og nyde godt af funktionaliteten bag. Drømmen bag multichokoladen har nemlig ikke kun været, at den skal gavne astronauterne. Ifølge teamet er Andreas’ ønsker til funktion noget som vi alle sammen kan bruge i en hektisk dagligdag på jorden, lyder det fra både Lisbeth og Thorsten, samt Thomas Hoffmann der er Excutive creative director på reklamebureauet &Co. I København, og som er med som partner, og står bag finansieringen. Her på jorden kommer chokoladen til at hedde SpaceCrafted, og selvom turen ud i rummet både er vigtig og spændende, er det mindst lige så vigtigt at vi hernede på fast grund får mulighed for at nyde smagen af gourmet chokoladen, som samtidig bidrager til vores sundhed og velvære. Chokoladen vil i ”limiteret edition” blive frigivet som tribut til Andreas Mogensen mission  og vil kunne købes på info-hjemmesiden spacecrafed.eu som er lavet i forbindelse med projektet. 

Vil du også være medlem?

Kontakt vores medlemschef, Sine Riisager

Sine Riisager

Sine Riisager

Head of Members & Matchmaking

Vores +400 medlemmer styrker innovationen inden for fødevarer og bioressourcer

Food & Bio Cluster Denmark hjælper virksomheder med at accelerere innovation og bæredygtig udvikling.

Det gør vi gennem inspiration, netværk, samarbejder og forretningsudvikling i partnerskab med fx vidensinstitutioner, investorer og offentlige myndigheder.

Skal du også være med?

Flere nyheder fra Food & Bio Cluster Denmark

Projekter

Se hvilke danske og internationale projekter, klyngen deltager i.

Netværk

Vi samler deltagere i faglige netværk, hvor vi deler viden og erfaringer om fødevarer og bioressourcer.

Nyheder

Læs aktuelle nyheder om fødevarer og bioressourcer.

Kontakt

Vi står altid klar til at hjælpe dig med konkrete spørgsmål. Hvis ikke vi selv kan svare, ved vi helt sikkert, hvem der kan.