Fremtidens fødevarer: Innovation, smag og bæredygtighed i fokus
HURTIGT OVERBLIK:
INNOVATION
- Innovationskraft-programmet har fordelt 2,3 mio. kr. til 10 projekter, der kombinerer smag, teknologi og bæredygtighed.
- Fokus er på ressourceudnyttelse og nye fødevareløsninger via samarbejde mellem virksomheder og vidensinstitutioner.

10 nye innovative projekter om alt fra fødevareholdbarhed og upcycling til biooptimering og sensorløsninger er netop sat i søen gennem Innovationskraft-programmet, som er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU (Foto: Scharfsinn86).
Med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU har Innovationskraft-programmet netop fordelt 2,3 millioner kroner til 10 nye projekter, der skal skabe innovative løsninger inden for fødevarer og bioressourcer.
Hvert projekt har kunne søge op til 230.000 kr. i budget (heraf 70 % støtte) til at udvikle nye løsninger i samarbejde med vidensinstitutioner og andre virksomheder. Fokus er på at udnytte ressourcerne bedst muligt, skabe økonomisk vækst og samtidig fremme den grønne omstilling.
Innovation med smag og bæredygtighed
De støttede projekter spænder bredt – fra forlængelse af holdbarheden på friske bladgrøntsager med biobeskyttende kulturer til upcycling af gulerodsjuicepulp til mycoproteinbaserede produkter. Der er også fokus på teknologiske løsninger som Universal Off-Gas Sensing og industriel biooptimering samt cloud-baserede løsninger til solid state-fermentering.
Ifølge Hanne Bengaard, seniorchefkonsulent hos DI Fødevarer og medlem af bevillingsudvalget, er fokus på optimal ressourceudnyttelse essentielt:
"Det handler om at udnytte ressourcerne optimalt og skabe mest mulig værdi. Derfor har vi udvalgt projekter, der fx handler om at forlænge holdbarheden af fødevarer eller om at omdanne sidestrømme som pulp fra fx juiceproduktion eller mask fra ølbrygning til nye fødevarer. Vi skal have mere ud af mindre, og alt imens at bæredygtighed og forretningsmuligheder går hånd i hånd”, fortæller Hanne.
Teknik og smag går hånd i hånd
En vigtig del af projekterne er også at sikre, at slutprodukterne smager godt. Som Hanne Bengaard påpeger:
”Jeg er glad for, at nogle af projekterne involverer kokke og smagseksperter i innovationsarbejdet. Det, vi spiser, skal smage godt, og for at de gode idéer kan overleve mødet med forbrugerne, er det afgørende, at de kan lide dem. Derfor er det positivt, at dette perspektiv er med.”
Kathrine Vejgaard Stage, Head of Innovation & Partnerships hos Food & Bio Cluster Denmark, understreger, at teknologi og natur skal gå hånd i hånd for at drive innovationen:
”Vi skal trække på både teknologiens og naturens kræfter, når vi skal drive innovationen frem. Derfor har vi udvalgt flere innovationsprojekter inden for biosolutions, som er særligt vigtige i arbejdet med at upcycle sidestrømme og dermed udnytte jordens ressourcer bedre.”
Ud over Hanne Bengaard og Kathrine Vejgaard Stage består bevillingspanelet også af Nanna Viereck fra Københavns Universitet, Jens Ejbye Schmidt fra Syddansk Universitet og Poul Skouboe fra Alexandra Instituttet.
Fokus på værdikæder og grøn omstilling
En stor del af projekterne har fokus på at arbejde på tværs af værdikæderne og kombinere metoder, ingredienser og teknologier på nye måder. Det er netop denne brede tilgang, der skal bidrage til vækst og innovation, samtidig med at den grønne omstilling accelereres.
Innovationskraft-programmet viser vejen for, hvordan fødevare- og bioressourceindustrien kan kombinere teknologisk udvikling, smag og bæredygtighed for at skabe fremtidens løsninger.
Ved at samarbejde med fx universiteter og forskningscentre kan virksomhederne få adgang til ny viden og teknologier, som kan omsættes til innovative produkter og services. Det skaber værdi for både virksomhederne selv og samfundet bredt set.
Food & Bio Cluster Denmark fastholder en stærk klyngeindsats med ny bevilling
Med en ny klyngebevilling på 52,7 millioner kr. fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse vil Food & Bio Cluster Denmark fortsat være med til at drive den grønne innovation og vækst inden for fødevarer og bioressourcer i de kommende år.
Vi ser frem til fortsat at bidrage med viden, netværk og samarbejdsmodeller, der understøtter de konkrete udviklingsbehov i værdikæden, der skal bringe os i mål med vores nationale ambitioner.
De deltagende projekter omfatter:
- Forlængelse af holdbarheden af friske bladgrøntsager med biobeskyttende kulturer
- Upcycling af gulerodsjuicepulp til mycoproteinbaserede produkter
- Universal Off-Gas Sensing
- Insetting Agroforestry
- Industriel biooptimering
- Cloud-baseret løsning til solid state-fermentering
- Fishsafe – forædling og holdbarhedsforlængelse af frisk fisk
- Sød-Umami Planteprotein Prototypering
- Sensorløsning til friskhedsmåling i fiskeindustrien
- SNAP – fra køkken til produktion
Læs mere om innovationssamarbejderne herunder.
%2fFoto+IK.017.png&width=640&format=webp)
Sød-Umami Planteprotein Prototypering
Der er stor efterspørgsel efter sunde og plantebaserede fødevareprodukter. Dette projekt har til formål at videreudvikle en naturlig sød-umami planteproteiningrediens gennem fermentering.
%2fIK.035+foto.png&width=640&format=webp)
Insetting Agroforestry
This project aims to develop a scalable insetting framework and carbon methodology specifically designed to tackle the challenge of Scope 3 emissions, which often represent the largest share of a company’s carbon footprint.
%2fFoto+IK.019.png&width=640&format=webp)
%2fFoto+IK.020.png&width=640&format=webp)
Cloud-baseret løsning til solid state-fermentering
Dette projekt sigter mod at udvikle en cloud-baseret løsning til SSF, der muliggør mere effektiv overvågning, fjernstyring og optimering af fermenteringsprocessen.
AKTUELT //

Fra niche til norm: Rapport viser vejen for fremtidens proteiner i Europa
Hvordan flytter vi alternative proteiner fra niche til norm? Det spørgsmål har over 50 fødevareaktører fra 22 europæiske lande arbejdet med i det EU-støttede projekt LIKE-A-PRO.

Fremtidens fødevarer: Innovation, smag og bæredygtighed i fokus
Med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU har Innovationskraft-programmet netop fordelt 2,3 millioner kroner til 10 nye projekter, der skal skabe innovative løsninger inden for fødevarer og bioressourcer.

Food, Trends & Sustainability: Hvad bliver det næste nye?
Igen i år deltog Food & Bio Cluster Denmark i eventen Food, Trends & Sustainability – en dag fyldt med spændende debatter, oplæg, madmarked og kåringer af fremtidens fødevaretalenter.
