Fremtidens fødevarer: Innovation, smag og bæredygtighed i fokus
HURTIGT OVERBLIK:
INNOVATION
- Innovationskraft-programmet har fordelt 2,3 mio. kr. til 10 projekter, der kombinerer smag, teknologi og bæredygtighed.
- Fokus er på ressourceudnyttelse og nye fødevareløsninger via samarbejde mellem virksomheder og vidensinstitutioner.

10 nye innovative projekter om alt fra fødevareholdbarhed og upcycling til biooptimering og sensorløsninger er netop sat i søen gennem Innovationskraft-programmet, som er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU (Foto: Scharfsinn86).
Med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU har Innovationskraft-programmet netop fordelt 2,3 millioner kroner til 10 nye projekter, der skal skabe innovative løsninger inden for fødevarer og bioressourcer.
Hvert projekt har kunne søge op til 230.000 kr. i budget (heraf 70 % støtte) til at udvikle nye løsninger i samarbejde med vidensinstitutioner og andre virksomheder. Fokus er på at udnytte ressourcerne bedst muligt, skabe økonomisk vækst og samtidig fremme den grønne omstilling.
Innovation med smag og bæredygtighed
De støttede projekter spænder bredt – fra forlængelse af holdbarheden på friske bladgrøntsager med biobeskyttende kulturer til upcycling af gulerodsjuicepulp til mycoproteinbaserede produkter. Der er også fokus på teknologiske løsninger som Universal Off-Gas Sensing og industriel biooptimering samt cloud-baserede løsninger til solid state-fermentering.
Ifølge Hanne Bengaard, seniorchefkonsulent hos DI Fødevarer og medlem af bevillingsudvalget, er fokus på optimal ressourceudnyttelse essentielt:
"Det handler om at udnytte ressourcerne optimalt og skabe mest mulig værdi. Derfor har vi udvalgt projekter, der fx handler om at forlænge holdbarheden af fødevarer eller om at omdanne sidestrømme som pulp fra fx juiceproduktion eller mask fra ølbrygning til nye fødevarer. Vi skal have mere ud af mindre, og alt imens at bæredygtighed og forretningsmuligheder går hånd i hånd”, fortæller Hanne.
Teknik og smag går hånd i hånd
En vigtig del af projekterne er også at sikre, at slutprodukterne smager godt. Som Hanne Bengaard påpeger:
”Jeg er glad for, at nogle af projekterne involverer kokke og smagseksperter i innovationsarbejdet. Det, vi spiser, skal smage godt, og for at de gode idéer kan overleve mødet med forbrugerne, er det afgørende, at de kan lide dem. Derfor er det positivt, at dette perspektiv er med.”
Kathrine Vejgaard Stage, Head of Innovation & Partnerships hos Food & Bio Cluster Denmark, understreger, at teknologi og natur skal gå hånd i hånd for at drive innovationen:
”Vi skal trække på både teknologiens og naturens kræfter, når vi skal drive innovationen frem. Derfor har vi udvalgt flere innovationsprojekter inden for biosolutions, som er særligt vigtige i arbejdet med at upcycle sidestrømme og dermed udnytte jordens ressourcer bedre.”
Ud over Hanne Bengaard og Kathrine Vejgaard Stage består bevillingspanelet også af Nanna Viereck fra Københavns Universitet, Jens Ejbye Schmidt fra Syddansk Universitet og Poul Skouboe fra Alexandra Instituttet.
Fokus på værdikæder og grøn omstilling
En stor del af projekterne har fokus på at arbejde på tværs af værdikæderne og kombinere metoder, ingredienser og teknologier på nye måder. Det er netop denne brede tilgang, der skal bidrage til vækst og innovation, samtidig med at den grønne omstilling accelereres.
Innovationskraft-programmet viser vejen for, hvordan fødevare- og bioressourceindustrien kan kombinere teknologisk udvikling, smag og bæredygtighed for at skabe fremtidens løsninger.
Ved at samarbejde med fx universiteter og forskningscentre kan virksomhederne få adgang til ny viden og teknologier, som kan omsættes til innovative produkter og services. Det skaber værdi for både virksomhederne selv og samfundet bredt set.
Food & Bio Cluster Denmark fastholder en stærk klyngeindsats med ny bevilling
Med en ny klyngebevilling på 52,7 millioner kr. fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse vil Food & Bio Cluster Denmark fortsat være med til at drive den grønne innovation og vækst inden for fødevarer og bioressourcer i de kommende år.
Vi ser frem til fortsat at bidrage med viden, netværk og samarbejdsmodeller, der understøtter de konkrete udviklingsbehov i værdikæden, der skal bringe os i mål med vores nationale ambitioner.
De deltagende projekter omfatter:
- Forlængelse af holdbarheden af friske bladgrøntsager med biobeskyttende kulturer
- Upcycling af gulerodsjuicepulp til mycoproteinbaserede produkter
- Universal Off-Gas Sensing
- Insetting Agroforestry
- Industriel biooptimering
- Cloud-baseret løsning til solid state-fermentering
- Fishsafe – forædling og holdbarhedsforlængelse af frisk fisk
- Sød-Umami Planteprotein Prototypering
- Sensorløsning til friskhedsmåling i fiskeindustrien
- SNAP – fra køkken til produktion
Læs mere om innovationssamarbejderne herunder.
%2fIK.040+foto.png&width=640&format=webp)
SNAP – fra køkken til produktion
Klimaændringer og stigende efterspørgsel har lagt et betydeligt pres på kakaoproduktionen. I dette projekt arbejdes der derfor med at upcycle mask – et restprodukt fra ølproduktion – til et bæredygtigt og velsmagende kakaofrit chokoladealternativ (SNAP).
%2fIK.039+foto.png&width=640&format=webp)
Upcycling carrot juice pulp into mycelium-based products
Fresh carrot juice pulp holds potential for upcycling into high-value mycelium-based products. This project will define the requirements for establishing a large-scale supply chain for carrot pulp and develop mycelium formulations using this ingredient.
%2fIK.041+foto.png&width=640&format=webp)
%2fIK.037+foto.png&width=640&format=webp)
Universal Off-Gas Sensing
Scaling up from lab to industrial production remains a major challenge in biomanufacturing. This project will validate a compact, cost-efficient eNose sensor for precise fermentation monitoring.



AKTUELT //

Debat: Vi skal skrue op for samarbejdet om plantebaserede fødevarer
Hvordan sætter vi turbo på udviklingen af plantebaserede fødevarer i Danmark? Det har direktør for AgriFoodTure og Food & Bio Cluster Denmark, Anette Friis, sammen med tre andre centrale aktører givet deres bud på i et fælles debatindlæg i Klimamonitor.

Skal levere kalibreringer og valideringer til den voksende biosolutions-industri
Biosolutions kan skabe nye job i Danmark, og sjællandske SIMVal ruster sig allerede til markedet med valideringsprojekter og kalibreringer med støtte fra Biosolutions Zealand.

Smag på data – og data på smag
AI i fødevareinnovation: Indsigter fra netværksmødet i Smagsnetværket og Netværket for Datadrevet Forretning
