Udvikling af fiskesensor Projektet udvikler en kemisk binder til AmiNICs Meat Quality Sensor, der kan måle TMA – en indikator for fiskefriskhed. Målet er at reducere madspild og sikre høj kvalitet i fiskeindustrien. Læs mere
Industriel biooptimering Projektet kombinerer bakteriebehandling og affugtning for at reducere svovlbrinte, fedt og lugt i procesluft – og dermed forbedre drift og arbejdsmiljø i fødevareindustrien. Læs mere
Robotbaseret stribedyrkning af æble, grøntsager og korn Landbruget skal balancere stabil fødevareproduktion med klimamål. Projektet afprøver et robotbaseret stribedyrkningssystem, der kan øge effektiviteten og skåne jorden. Læs mere
SNAP – fra køkken til produktion Klimaændringer og stigende efterspørgsel har lagt et betydeligt pres på kakaoproduktionen. I dette projekt arbejdes der derfor med at upcycle mask – et restprodukt fra ølproduktion – til et bæredygtigt og velsmagende kakaofrit chokoladealternativ (SNAP). Læs mere
Upcycling carrot juice pulp into mycelium-based products Fresh carrot juice pulp holds potential for upcycling into high-value mycelium-based products. This project will define the requirements for establishing a large-scale supply chain for carrot pulp and develop mycelium formulations using this ingredient. Læs mere
Greenleaf Biobeskyttelse kan forlænge holdbarheden og forbedre fødevaresikkerheden i en bred vifte af produkter. Dette projekt undersøger potentialet i tre udvalgte biobeskyttende kulturer til at hæmme væksten af fordærvende og patogene mikroorganismer Læs mere
Universal Off-Gas Sensing Scaling up from lab to industrial production remains a major challenge in biomanufacturing. This project will validate a compact, cost-efficient eNose sensor for precise fermentation monitoring. Læs mere
Sød-Umami Planteprotein Prototypering Der er stor efterspørgsel efter sunde og plantebaserede fødevareprodukter. Dette projekt har til formål at videreudvikle en naturlig sød-umami planteproteiningrediens gennem fermentering. Læs mere
Insetting Agroforestry This project aims to develop a scalable insetting framework and carbon methodology specifically designed to tackle the challenge of Scope 3 emissions, which often represent the largest share of a company’s carbon footprint. Læs mere
Fishsafe Mange fiskeprodukter har en kort holdbarhed og risiko for kontaminering af patogener. I dette projekt undersøges brugen af levende godartede bakteriekulturer, der kan hæmme væksten af patogener og dermed forlænge holdbarheden og øge fødevaresikkerheden. Læs mere
Cloud-baseret løsning til solid state-fermentering Dette projekt sigter mod at udvikle en cloud-baseret løsning til SSF, der muliggør mere effektiv overvågning, fjernstyring og optimering af fermenteringsprocessen. Læs mere
Plantebaseret alternativ til røræg En plantebaseret diæt er et afgørende skridt mod en bæredygtig brødfødning af den voksende verdensbefolkning. Der er dog også udfordringer hvis traditionelt røræg skal erstattes af et plantebaseret produkt. Læs mere
Sojafri umami sauce baseret på restprodukt fra ølbrygning Mæskningsprocessen, som finder sted under ølbrygning, efterlader et restprodukt med et uudnyttet potentiale. Sidestrømmen er næringsrig med et højt indhold af proteiner og fibre, og partnerne ønsker er at finde anvendelse i en plantebaseret smagsfremmer. Læs mere
Udvikling af et plantebaseret alternativ til kaviar Konventionel kaviar kommer primært fra størfisken, men den er i mange år blevet udsat for overfiskning i en sådan grad, at den i dag er en af de mest truede arter på kloden. Læs mere
Upcycling af sidestrømme fra landbrugs- og fødevareindustrien til præcisionsfermentering af animalske proteiner Erstatning af kød og mejeriprodukter med alternative proteiner er et effektivt værktøj til bekæmpelse af klimakrisen. Plantebaserede proteiner er et godt og billigt alternativ, men har ofte smags-, ernærings- og funktionelle mangler. Læs mere
Cool Penguin – en madplatform mod madspild Fødevaredistribution involverer ofte et lager som et mellemled mellem leverandøren og kunden. Selvom lageret kan lette logistikken for de involverede parter, svækker det samtidig friskheden af produkterne. Dette ønsker projektets partnere at gøre op med. Læs mere
Udvikling af algebaseret plastik Algebaseret plastik er et muligt alternativ til konventionel plastik. Udfordringen opstår, fordi vandet skal fjernes inden materialet kan bruges til 3D-print og sprøjtestøbning, og især den sidste procentdel er svær at fjerne. Læs mere
Analyseløsning til produktionsoptimering af fødevarer i pulverform I de senere år har der været en omstilling i fødevareindustrien fra produkter på væskeform til pulver, da pulverprodukter både har øget holdbarhed og lavere transportomkostninger. Dette projekt vil derfor udvikle en ny analyseløsning til produktionen af Læs mere
Grøn omstilling af Kombucha Kombucha er blevet en yderst populær drik i store dele af verden. De levende bakterier i drikken gør, at drikken i dag skal opbevares og transporteres på køl. Den kolde kølekæde er dog den største CO2-udleder i supply changen for København Kombucha. Proj Læs mere
Selvkørende robot til diagnostik af afgrøder Dette projekt vil kombinere kunstig intelligens, robot- og kamerateknologi for at øge effektiviteten i landbruget. Projektet vil udvikle en fuldautomatisk robot, der kan hjælpe med at analysere afgrøder på marker. Læs mere
Udvikling af en dansk økologisk vegansk emulgator I dag findes der meget få emulgatorer som er både økologiske og veganske. Men det er på tide at gøre op med dette. Projektet vil derfor udvikle en ny vegansk emulgator, baseret på kogevandet fra bælgfrugter. Læs mere
Lokal, økologisk og klimavenlig hybrid-ost Hvor skal man starte, hvis man ønsker at nedbringe CO2-aftrykket i mejeriindustrien? Projektet har til formål at udvikle en ny bæredygtig ost baseret på mejeriprodukter og planteingredienser med det formål, at reducere CO2-udledningen i produktionen. Læs mere
AI-drevet energioptimering i landbrug- og fødevarevirksomheder Fluktuerende elpriser er en stor udfordring, og i dette projekt ønsker man at udvikle et unikt og fuldautomatisk system, som kan optimere og regulere elforbruget hos fødevarevirksomheder. Læs mere
Cellemedie til kultiveret kød baseret på restprodukt fra ølproduktion Før kultiveret kød kan konkurrere med konventionelt kød på både pris og bæredygtighed, kræver det et billigt, plantebaseret og bæredygtigt cellemedie til produktionen. Dette projekt arbejder med at upcycle restprodukter fra ølproduktioner til formålet. Læs mere
Digitalt design af bioindustrielle processer Plantestoffer i naturen kan være dyre at udvinde. Men med præcisionsfermentering vil dansk virksomhed finde en ny måde at producere værdifuldt stof, der normalt udvindes fra en kinesisk plante, og som anvendes i rottebekæmpelse. Læs mere
Optimeret ressourceudnyttelse af brød- og kagespild En stor mængde daggamle brød- og kagerester går i dag til spilde. Men sådan behøver det ikke at være. For resterne har et stort anvendelsespotentiale. Læs mere
Jagten på den rette smag til vegansk og bæredygtig cheddar Dette projekt vil skabe et plantebaseret alternativ til cheddarost, som har både den rette smag og tekstur. Læs mere
Bæredygtig havredriksproduktion med innovativ udvikling af restprodukt Ved produktion af havredrik er der en stor mængde restprodukt, som i dag anvendes i foder eller biogas. Restproduktet kan potentielt omdannes til nye fødevarer. Læs mere
Fra øllets spildprodukt til sunde fødevarer Mask fra ølproduktion kan omdannes til en næringsfuld fødevareingrediens, der kan anvendes i bæredygtige produkter. I dette projekt testes en metode til tørfraktionering af masken. Læs mere
Hvor god en forretning er det at investere i digitale løsninger? Den teknologiske udvikling inden for fx sensorer og low-power komponenter gør det i dag muligt for producenter at dosere vandressourcer langt mere præcist og reducere både spild, omkostninger og miljøaftryk. Potentialerne er store og løsningerne nødvendi Læs mere
Bedre kvalitetskontrol og sortering med Snapshot Hyperspektral billedteknologi Et billede siger mere end tusinde ord. Også rent teknologisk inden for fødevare- og biovidenskaben eller i præcisionslandbruget, hvor billedteknologier kan bruges til hurtigt og effektivt at måle og opsamle data, uden det kræver direkte behandling af de Læs mere
Hestebønner til lokal og bæredygtig fødevareproduktion Virksomhederne Plheese og Foodture ønsker at udvikle og producere plantebaseret ”ost” og tempeh. Læs mere
Prototyping og test af gyllefiltreringsløsning Formålet med projektet er at reducere klima-og miljøbelastningen forbundet med fødevareproduktion gennem ændringer af tørstofandel, sammensætning og koncentration af næringsstoffer i husdyrgødning, som udnyttes til biogas og gødning. Læs mere
Brændenælde - fra ukrudt til fødevare Projektet vil undersøge brændenælde som potentiel ny afgrøde i dansk landbrug. Dyrkning af brændenælde, som er en velkendt ukrudtsplante, vil være et indspark med nytænkning i udviklingen af vores fødevareproduktion. Læs mere
Bacillus til innovative smagsingredienser I dette projekt ønsker vi at kombinere viden fra to forskergrupper på DTU Food, råvarerne fra KMC og Thise samt produktudviklingsviden fra Tempty Foods. Formålet er at udvikle en ny bæredygtig og naturlig smagsingrediens. Læs mere
Micalg Prot - Grøn protein til hvid ost Målet med projektet er at identificere potentielle mikroalge arter og -stammer godkendt af European Food Safety Authority (EFSA) Læs mere
Flydende økologisk gødning baseret på plantebiomasse Projektets overordnede formål er at belyse mulighederne for at anvende græsproteinanlæg i vinterhalvåret Læs mere
Efterafgrøder til biogas Projektet er et demonstrationsprojekt og har til formål at demonstrere rationel og rentabel dyrkning, høst Læs mere
Reduktion af anti-nutrielle stoffer i hestebønner På trods af de enorme ernæringsmæssige og miljømæssige fordele som hestebønnedyrkning giver, Læs mere
LactoYeast – fra restprodukt til værdifuldt foder Det overordnede formål er at udføre de indledende analyser, der skal danne grundlag for anvendelse af et nyt gærprodukt som tilsætning til smågrisefoder. Læs mere
Forbedret dyrevelfærd Projektets overordnede mål er at høste konkrete erfaringer med potentialet ved brug af dataopsamling og digitale værktøjer til optimering af fiskeproduktion i RAS-anlæg i Danmark. Læs mere
Zeolit kan rense vand fra produktion af fisk i lukkede systemer Fiskeopdræt forventes at blive en stadig vigtigere leverandør af sunde fødevarer. Læs mere
Udnyttelse af restfraktioner fra grønne proteiner kan booste biogasproduktionen Der er store forventninger til en dansk produktion af protein fra grønne afgrøder som f.eks. græs. Læs mere
StripCroppingAI - Fremtidens biodiverse stribedyrkning faciliteret af robotter og IoTer I et nyt samarbejdsprojekt afprøves et dyrkningssystem, hvor marken opdeles i smalle striber med forskellige afgrøder, herunder både enårige og flerårige afgrøder. Læs mere
InsektReaktor Projektet fokuserer på udvikling og proof-of-principle af en InsektReaktor - et lukket klimastyret vækstkammer for insekter (melorm i dette projekt). Læs mere
Udvikling af biobaserede bindere til hampekompositter i 2D og 3D forme I et nyt samarbejdsprojekt skal der udvikles et koncept for møbler fremstillet af genanvendte materialer, der er ikke skal transporteres over store afstande. Læs mere
Grannåle-læder Der er et stærkt stigende ønske om at udvikle bæredygtige og veganske materialer til erstatning for konventionelt læder Læs mere
Søsalat til ingredienser og fødevarer Søsalat (Ulva lactucca) er en tangtype, som udmærker sig ved at være hurtigtvoksende og let tilgængelig i Danmark Læs mere
New and innovative foam kiss The Organic Crave Company udvikler og tilbyder innovative snacks, som er økologiske og med et lavt sukkerindhold. Læs mere
Optimering og bioraffinering af lutein fra mikroalger Der har de seneste år været en global clean-label bevægelse i gang blandt forbrugerne Læs mere
Havvand i fiskeindustrien Der bruges meget store mængder ferskvand i fiskeindustrien. Hvis man i stedet kan anvende havvand, Læs mere
FerMa – fermentering af grønmalt til ressourcebesparende drikkevareproduktion Bygmalt er en af de mest brugte ingredienser i fermenterede drikkevarer og bliver primært anvendt i øl og spiritus. Læs mere
PowerFish Projektet PowerFish vil afprøve innovativ teknologi til processering af fiskefraskær Læs mere
Kultiveret kød-alternative materialer som base i hybridprodukter I dette feasibility/proof of principle-projekt arbejdes der med at isolere satellitceller fra kvæg og undersøge, hvor godt de sætter sig fast på udvalgte protein- eller kulhydratkilder. Læs mere
Fra mikroagler til velsmagende næringsrige produkter til ældresegmentet Med brugen af et innovativt mikroalgeprotein suppleret med planteprotein i to unikke drikkeprodukter testes det, hvordan planteproteiner kan indarbejdes som primær proteinkilder i fødevarer uden, at det går ud over smag og tekstur. Læs mere
Fra rapskage til proteinrig fødevareingrediens Rapskage, som er en af de største sidestrømme fra den nordeuropæiske landbrugssektor, kan indeholde op til 50% protein og er en oplagt ny proteinkilde. Læs mere
Plantebaserede clean-label proteiner til at øge overrun i 100% plantebaseret is-creme Efterspørgslen på bæredygtig plantebaseret is vokser kraftigt, men manglende teknologi til at skabe overrun gør isen kompakt og dyrere end traditionel is, og det hæmmer udbredelsen. Læs mere
Improved functionality and sustainability of textured pea protein Brannatura og Crispy Food samarbejder om dette projekt, hvor de vil omdanne et biprodukt fra Crispy Foods produktion Læs mere
Mask: Øllets værdifulde rest Mask er en fødevareegnet sidestrøm fra ølproduktion. Upcycling af denne ressource fra et foderprodukt til en fødevareingrediens Læs mere
Optimal Klimaplantning Skovbruget er et af de erhverv, der møder stigende krav til dokumentation for CO2-gevinster Læs mere