Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi
HURTIGT OVERBLIK:
INNOVATION
- Nyt projekt til 13 mio. kr. skal hjælpe fødevarevirksomheder med at reducere madspild og udnytte sidestrømme.
- Food Upcycling ledes af Teknologisk Institut og samler stærke partnere, herunder Food & Bio Cluster Denmark, for at skabe bæredygtig værdi af restprodukter.
- 300 virksomheder får hjælp – 40 udvalgte cases udvikles til konkrete produkter med fokus på markedsværdi og klima.

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet.
Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond, da der ligger et stort uforløst potentiale i at løfte fødevirksomhedernes konkurrenceevne, forklarer direktør, Thomas Hofman-Bang:
”Vi forventer, at vi med indsatsen vil se et markant løft af konkurrenceevnen hos virksomhederne i den danske fødevareindustri. Hvis virksomhederne får greb om at udnytte deres sidestrømme bedre og omdanne dem til nye produkter, reducerer de produktionsomkostninger og skaber nye indtægtskilder. Det kan lyde simpelt, men virkeligheden er, at det ofte er en kompliceret proces, som virksomhederne skal have hjælp til. Det får de nu med dette initiativ.”
Teknologisk Institut er i spidsen for den daglige drift af projektet, der har navnet Food Upcycling
"Med vores fødevareteknologiske viden ser vi frem til at hjælpe virksomheder med at udnytte fødevare-sidestrømme. I Food Upcycling vil vi rådgive fra idé til færdigt produkt, bidrage til innovative procesløsninger, etablere nye partnerskaber og sikre kvalitet og fødevaresikkerhed i de nye produkter. Projektpartnernes tværfaglige ekspertise gør det muligt at skabe værdi af reststrømme – både økonomisk og bæredygtigt." siger Knud Erik Hilding-Hamann, seniorspecialist ved Teknologisk Institut, som leder projektet.
Stærkt partnerskab skal sikre succes
Projektet samler en række tunge aktører inden for fødevarebranchen. Udover Teknologisk Institut deltager DTU Fødevareinstituttet, DI Fødevarer, Landbrug & Fødevarer, Dagrofa samt den hollandske netværksorganisation Food Valley og Food & Bio Cluster Denmark.
"Som brancheorganisation kan vi se, at mange fødevarevirksomheder står med underudnyttede sidestrømme, der rummer stort potentiale. Med dette projekt får virksomhederne nu konkret hjælp til at omdanne sidestrømme til nye værdifulde produkter. Det bidrager til en mere bæredygtig ressourceudnyttelse og styrker også dansk fødevareindustris konkurrenceevne," siger Jakob Lave, branchedirektør i DI Fødevarer.
Fra madspild til ny forretning
Projektet vil konkret hjælpe 300 virksomheder med at kortlægge deres sidestrømme, hvoraf 200 får vurderet deres forretningspotentiale. 40 virksomheder med særligt lovende cases får derefter hjælp til at udvikle konkrete løsninger.
”I Dagrofa finder vi det afgørende, at dansk fødevareproduktion kan udnytte sidestrømme til fremstilling af værdifulde og innovative produkter og derved både reducere madspild og mindske miljø og klimabelastningen.
Når vi går ind i dette projekt, er det fordi vi kan være med til at vurdere markedspotentialet inden for til såvel detail og foodservicesektor for de nye produkter, der bliver udviklet fra sidestrømme. Det handler om at skabe værdi i hele kæden - fra producent til storkøkken og til forbruger," siger Karin Frøidt, koncernkvalitetschef fra Dagrofa.
Som del af projektet etableres en digital platform, der skal fungere som samlingspunkt for virksomheder, der ønsker at arbejde med sidestrømme. Platformen vil indeholde værktøjer, guides og et netværk for virksomheder i fødevarebranchen.
Fakta om Food Upcycling-projektet:
- Støttet af Industriens Fond med 13 millioner kroner
- Løber fra februar 2025 til januar 2028
- Målet er at hjælpe 200 virksomheder
- Fokus på at skabe nye produkter af fødevaresidestrømme samt at reducere madspild og CO2-udledning
- Projektets foreløbige hjemmeside finder du på: www.foodupcycling.dk
Denne pressemeddelelse blev første gang delt af Industriens Fond på Via Ritzau
%2fFoto+IK.017.png&width=640&format=webp)
Sød-Umami Planteprotein Prototypering
Der er stor efterspørgsel efter sunde og plantebaserede fødevareprodukter. Dette projekt har til formål at videreudvikle en naturlig sød-umami planteproteiningrediens gennem fermentering.
%2fIK.035+foto.png&width=640&format=webp)
Insetting Agroforestry
This project aims to develop a scalable insetting framework and carbon methodology specifically designed to tackle the challenge of Scope 3 emissions, which often represent the largest share of a company’s carbon footprint.
%2fFoto+IK.019.png&width=640&format=webp)
%2fFoto+IK.020.png&width=640&format=webp)
Cloud-baseret løsning til solid state-fermentering
Dette projekt sigter mod at udvikle en cloud-baseret løsning til SSF, der muliggør mere effektiv overvågning, fjernstyring og optimering af fermenteringsprocessen.
AKTUELT //

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi
Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet.

Fra niche til norm: Rapport viser vejen for fremtidens proteiner i Europa
Hvordan flytter vi alternative proteiner fra niche til norm? Det spørgsmål har over 50 fødevareaktører fra 22 europæiske lande arbejdet med i det EU-støttede projekt LIKE-A-PRO.

Fremtidens fødevarer: Innovation, smag og bæredygtighed i fokus
Med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU har Innovationskraft-programmet netop fordelt 2,3 millioner kroner til 10 nye projekter, der skal skabe innovative løsninger inden for fødevarer og bioressourcer.
