Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi
HURTIGT OVERBLIK:
INNOVATION
- Nyt projekt til 13 mio. kr. skal hjælpe fødevarevirksomheder med at reducere madspild og udnytte sidestrømme.
- Food Upcycling ledes af Teknologisk Institut og samler stærke partnere, herunder Food & Bio Cluster Denmark, for at skabe bæredygtig værdi af restprodukter.
- 300 virksomheder får hjælp – 40 udvalgte cases udvikles til konkrete produkter med fokus på markedsværdi og klima.
Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet.
Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond, da der ligger et stort uforløst potentiale i at løfte fødevirksomhedernes konkurrenceevne, forklarer direktør, Thomas Hofman-Bang:
”Vi forventer, at vi med indsatsen vil se et markant løft af konkurrenceevnen hos virksomhederne i den danske fødevareindustri. Hvis virksomhederne får greb om at udnytte deres sidestrømme bedre og omdanne dem til nye produkter, reducerer de produktionsomkostninger og skaber nye indtægtskilder. Det kan lyde simpelt, men virkeligheden er, at det ofte er en kompliceret proces, som virksomhederne skal have hjælp til. Det får de nu med dette initiativ.”
Teknologisk Institut er i spidsen for den daglige drift af projektet, der har navnet Food Upcycling
"Med vores fødevareteknologiske viden ser vi frem til at hjælpe virksomheder med at udnytte fødevare-sidestrømme. I Food Upcycling vil vi rådgive fra idé til færdigt produkt, bidrage til innovative procesløsninger, etablere nye partnerskaber og sikre kvalitet og fødevaresikkerhed i de nye produkter. Projektpartnernes tværfaglige ekspertise gør det muligt at skabe værdi af reststrømme – både økonomisk og bæredygtigt." siger Knud Erik Hilding-Hamann, seniorspecialist ved Teknologisk Institut, som leder projektet.
Stærkt partnerskab skal sikre succes
Projektet samler en række tunge aktører inden for fødevarebranchen. Udover Teknologisk Institut deltager DTU Fødevareinstituttet, DI Fødevarer, Landbrug & Fødevarer, Dagrofa samt den hollandske netværksorganisation Food Valley og Food & Bio Cluster Denmark.
"Som brancheorganisation kan vi se, at mange fødevarevirksomheder står med underudnyttede sidestrømme, der rummer stort potentiale. Med dette projekt får virksomhederne nu konkret hjælp til at omdanne sidestrømme til nye værdifulde produkter. Det bidrager til en mere bæredygtig ressourceudnyttelse og styrker også dansk fødevareindustris konkurrenceevne," siger Jakob Lave, branchedirektør i DI Fødevarer.
Fra madspild til ny forretning
Projektet vil konkret hjælpe 300 virksomheder med at kortlægge deres sidestrømme, hvoraf 200 får vurderet deres forretningspotentiale. 40 virksomheder med særligt lovende cases får derefter hjælp til at udvikle konkrete løsninger.
”I Dagrofa finder vi det afgørende, at dansk fødevareproduktion kan udnytte sidestrømme til fremstilling af værdifulde og innovative produkter og derved både reducere madspild og mindske miljø og klimabelastningen.
Når vi går ind i dette projekt, er det fordi vi kan være med til at vurdere markedspotentialet inden for til såvel detail og foodservicesektor for de nye produkter, der bliver udviklet fra sidestrømme. Det handler om at skabe værdi i hele kæden - fra producent til storkøkken og til forbruger," siger Karin Frøidt, koncernkvalitetschef fra Dagrofa.
Som del af projektet etableres en digital platform, der skal fungere som samlingspunkt for virksomheder, der ønsker at arbejde med sidestrømme. Platformen vil indeholde værktøjer, guides og et netværk for virksomheder i fødevarebranchen.
Fakta om Food Upcycling-projektet:
- Støttet af Industriens Fond med 13 millioner kroner
- Løber fra februar 2025 til januar 2028
- Målet er at hjælpe 200 virksomheder
- Fokus på at skabe nye produkter af fødevaresidestrømme samt at reducere madspild og CO2-udledning
- Projektets foreløbige hjemmeside finder du på: www.foodupcycling.dk
Denne pressemeddelelse blev første gang delt af Industriens Fond på Via Ritzau
Plantebaseret alternativ til røræg
En plantebaseret diæt er et afgørende skridt mod en bæredygtig brødfødning af den voksende verdensbefolkning. Der er dog også udfordringer hvis traditionelt røræg skal erstattes af et plantebaseret produkt.
Sojafri umami sauce baseret på restprodukt fra ølbrygning
Mæskningsprocessen, som finder sted under ølbrygning, efterlader et restprodukt med et uudnyttet potentiale. Sidestrømmen er næringsrig med et højt indhold af proteiner og fibre, og partnerne ønsker er at finde anvendelse i en plantebaseret smagsfremmer.
AKTUELT //
41,8 mio. kr. til innovation og nye biosolutions i danske SMV’er
Med en ny bevilling fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse – via Virksomhedsudvikling Danmark - tager Food & Bio Cluster Denmark sammen med partnerskabet i Erhvervsfyrtårnet for Biosolutions nu det næste vigtige skridt i udbygningen af Danmarks biosolution
49,5 mio. kr. til at styrke cirkulære værdikæder i fødevare- og bioressourcesektoren
Food & Bio Cluster Denmark har netop modtaget millionbevilling fra Virksomhedsudvikling Danmark under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til at fortsætte projektet Closing Loops, der hjælper SMV’er med at bruge færre ressourcer og skabe mindre affald.
Vil du være med til at udvikle, drive og sikre kvalitet i vores projektportefølje?
Ledig stilling: Danmark skal udvikle flere grønne løsninger. Derfor søger Food & Bio Cluster Denmark en teamleder, der kan drive og udvikle innovationsprojekter, styrke samarbejdet på tværs og sikre høj kvalitet i en voksende projektportefølje.