Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi
HURTIGT OVERBLIK:
INNOVATION
- Nyt projekt til 13 mio. kr. skal hjælpe fødevarevirksomheder med at reducere madspild og udnytte sidestrømme.
- Food Upcycling ledes af Teknologisk Institut og samler stærke partnere, herunder Food & Bio Cluster Denmark, for at skabe bæredygtig værdi af restprodukter.
- 300 virksomheder får hjælp – 40 udvalgte cases udvikles til konkrete produkter med fokus på markedsværdi og klima.

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet.
Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond, da der ligger et stort uforløst potentiale i at løfte fødevirksomhedernes konkurrenceevne, forklarer direktør, Thomas Hofman-Bang:
”Vi forventer, at vi med indsatsen vil se et markant løft af konkurrenceevnen hos virksomhederne i den danske fødevareindustri. Hvis virksomhederne får greb om at udnytte deres sidestrømme bedre og omdanne dem til nye produkter, reducerer de produktionsomkostninger og skaber nye indtægtskilder. Det kan lyde simpelt, men virkeligheden er, at det ofte er en kompliceret proces, som virksomhederne skal have hjælp til. Det får de nu med dette initiativ.”
Teknologisk Institut er i spidsen for den daglige drift af projektet, der har navnet Food Upcycling
"Med vores fødevareteknologiske viden ser vi frem til at hjælpe virksomheder med at udnytte fødevare-sidestrømme. I Food Upcycling vil vi rådgive fra idé til færdigt produkt, bidrage til innovative procesløsninger, etablere nye partnerskaber og sikre kvalitet og fødevaresikkerhed i de nye produkter. Projektpartnernes tværfaglige ekspertise gør det muligt at skabe værdi af reststrømme – både økonomisk og bæredygtigt." siger Knud Erik Hilding-Hamann, seniorspecialist ved Teknologisk Institut, som leder projektet.
Stærkt partnerskab skal sikre succes
Projektet samler en række tunge aktører inden for fødevarebranchen. Udover Teknologisk Institut deltager DTU Fødevareinstituttet, DI Fødevarer, Landbrug & Fødevarer, Dagrofa samt den hollandske netværksorganisation Food Valley og Food & Bio Cluster Denmark.
"Som brancheorganisation kan vi se, at mange fødevarevirksomheder står med underudnyttede sidestrømme, der rummer stort potentiale. Med dette projekt får virksomhederne nu konkret hjælp til at omdanne sidestrømme til nye værdifulde produkter. Det bidrager til en mere bæredygtig ressourceudnyttelse og styrker også dansk fødevareindustris konkurrenceevne," siger Jakob Lave, branchedirektør i DI Fødevarer.
Fra madspild til ny forretning
Projektet vil konkret hjælpe 300 virksomheder med at kortlægge deres sidestrømme, hvoraf 200 får vurderet deres forretningspotentiale. 40 virksomheder med særligt lovende cases får derefter hjælp til at udvikle konkrete løsninger.
”I Dagrofa finder vi det afgørende, at dansk fødevareproduktion kan udnytte sidestrømme til fremstilling af værdifulde og innovative produkter og derved både reducere madspild og mindske miljø og klimabelastningen.
Når vi går ind i dette projekt, er det fordi vi kan være med til at vurdere markedspotentialet inden for til såvel detail og foodservicesektor for de nye produkter, der bliver udviklet fra sidestrømme. Det handler om at skabe værdi i hele kæden - fra producent til storkøkken og til forbruger," siger Karin Frøidt, koncernkvalitetschef fra Dagrofa.
Som del af projektet etableres en digital platform, der skal fungere som samlingspunkt for virksomheder, der ønsker at arbejde med sidestrømme. Platformen vil indeholde værktøjer, guides og et netværk for virksomheder i fødevarebranchen.
Fakta om Food Upcycling-projektet:
- Støttet af Industriens Fond med 13 millioner kroner
- Løber fra februar 2025 til januar 2028
- Målet er at hjælpe 200 virksomheder
- Fokus på at skabe nye produkter af fødevaresidestrømme samt at reducere madspild og CO2-udledning
- Projektets foreløbige hjemmeside finder du på: www.foodupcycling.dk
Denne pressemeddelelse blev første gang delt af Industriens Fond på Via Ritzau
%2fFoto+IK.014.png&width=640&format=webp)
Udvikling af fiskesensor
Projektet udvikler en kemisk binder til AmiNICs Meat Quality Sensor, der kan måle TMA – en indikator for fiskefriskhed. Målet er at reducere madspild og sikre høj kvalitet i fiskeindustrien.
%2fIK.027+foto.png&width=640&format=webp)
Industriel biooptimering
Projektet kombinerer bakteriebehandling og affugtning for at reducere svovlbrinte, fedt og lugt i procesluft – og dermed forbedre drift og arbejdsmiljø i fødevareindustrien.
%2fIK.36+Foto.png&width=640&format=webp)
Robotbaseret stribedyrkning af æble, grøntsager og korn
Landbruget skal balancere stabil fødevareproduktion med klimamål. Projektet afprøver et robotbaseret stribedyrkningssystem, der kan øge effektiviteten og skåne jorden.
%2fBZ.36.png&width=640&format=webp)
BlueOxy: An oxidative enzyme for blue denim dye production
This project focuses on developing and testing an oxidative enzyme as part of an innovative fermentation-based biosolution for denim dye production, allowing more than a 50% reduction in the environmental footprint.
AKTUELT //

Søg støtte til cirkulær forretning
SMV'er i Region Sjælland, der sammen med værdikædepartnere udvikler, tester og skalerer cirkulære løsninger kan nu søge flere midler gennem Closing Loops-programmet.
Nye veje for fiskeindustriens sidestrømme
Store mængder værdifulde sidestrømme fra fisk og skaldyr går til spilde. I BlueRev-projektet arbejder Food & Bio Cluster Denmark med fiskeindustrien i Grønland på løsninger, der styrker selvforsyning, miljøansvar og lokal værdiskabelse.
Nyt EU-projekt omdanner affaldsgasser til værdifulde produkter
CERNET skal sætte skub i den cirkulære kulstoføkonomi ved at omdanne biogene emissioner til højværdiprodukter
