Nyt EU-projekt skal øge tilgængeligheden af alternative proteiner
Hvordan kan vi udvide antallet af både animalske og plantebaserede proteinkilder til gavn for både klimaet og sundheden? Det sætter EU-projektet LIKE-A-PRO spot på ved blandet andet at udvikle nye produkter fra alternative proteinkilder i løbet af de næste 4 år - og Food & Bio Cluster Denmark er selvfølgelig med.
Proteiner er meget mere end kød og bælgfrugter.
Det har mange forbrugere allerede fået øjnene op for, og der er lige nu en stor forbrugerinteresse for såkaldte 'alternative proteiner', det vil sige proteiner, som ikke nødvendigvis er animalsk producerede, men kommer fra fx planter, havet eller mikrobielle kilder.
Denne stigende forbrugerinteresse er en idéel forudsætning for, at europæernes kostvaner fremover kan blive både sundere og mindre klimabelastende. Men de alternative proteiner er stadig nicheprodukter, og der er behov for en større indsats for at 'mainstreame' denne kategori, så endnu flere får adgang til nye produkttyper, proteinkilder, smagsvarianter og teksturer med alternative proteiner.

Nye produkter og kampagner skal være med til at udbrede kendskabet til alternative proteiner
Derfor har EU søsat projektet LIKE-A-PRO, hvor centrale repræsentanter for hele værdikæden er gået sammen i indsatsen for at udbrede alternative proteiner og gøre dem mere kendte og tilgængelige for alle befolkningsgrupper. Det omfatter både unge, voksne, ældre og sårbare grupper (fx lavindkomstgrupper og etniske minoriteter).
Dette vil ske gennem:
- Udvikling af 16 produkter med ingredienser fra 7 bæredygtige proteinkilder med forbedret smag og konsistens
- Nationale kampagner for alternative proteiner, der skal udvikles i samarbejde med borgere og samfundsaktører i hele Europa.
7 alternative proteinkilder
For at udbrede kendskabet til og tilgængeligheden af de alternative proteiner, er der et generelt behov for at højne kvaliteten af produktgruppen, som vi kender den i dag - hvad end det er på smagen, teksturen eller i proteinfunktionaliteten. Derfor sigter projektet mod at udvikle helt nye produkter inden for disse 7 udvalgte alternative proteinkilder:
- Rapsfrø
- Melorm
- Krill
- Mikrobiel
- Svampe
- Fermenteret mycelium
- Ærter
Klyngen er med til at sikre involvering af danske interessenter
Food & Bio Cluster Denmark deltager sammen med 41 andre europæiske partnere og skal blandt andet lede kommunikations- og formidlingsindsatsen - herunder bl.a. udvikle en landsdækkende kampagne i 2024 - samt sikre brugerinddragelse og give input til en kvalitativ kortlægning af området.
Britt Sandvad, der er Senior Innovation Manager og skal lede klyngens deltagelse i LIKE-A-PRO-projektet, glæder sig over, at også danske virksomheder nu får adgang til ny viden og nye ingrediensmuligheder:
- Når vi aktivt arbejder på at udvide viften af alternativer til de traditionelle proteinkilder, tiltrækker vi også nye og flere forbrugerne. Det betyder også nye forretningsmuligheder for vores danske virksomheder, og derfor er det vigtigt, at vi har dem med hele vejen i processen. Dét giver LIKE-A-PRO-projektet os et helt unikt afsæt for, fortæller Britt, der gerne står til rådighed, hvis du vil vide mere om projektet.
Fakta om LIKE-A-PRO
- Bag projektet står 42 organisationer fra 17 europæiske lande, og Food & Bio Cluster Denmark deltager som eneste danske partner.
- Se alle partnere på projektets hjemmeside
- Projektet har modtaget en EU-bevilling på 13,9 millioner EUR
- Projektet løber frem til 31. oktober 2026
Vil du vide mere?




Flere nyheder fra Food & Bio Cluster
Food & Bio Global Summit 2023 - Collaboration Is the Key to Our Future
We've collected a few takeaways a bunch of pictures and a short video which sums up the two days of insights, collaboration and action.

Plant2Food: Fremskydning af plantebaserede fødevareprodukters udvikling gennem forskningsprojekter på virksomheders præmisser
I en tid, hvor fødevareindustrien står over for en omfattende omstilling mod mere bæredygtige løsninger, er udviklingen af plantebaserede fødevareprodukter afgørende.

Det grønne guld i fokus på Bioøkonomikonference 2023
Kom med til to inspirerende dage i Maribo, hvor du får masser af viden og perspektiv på de mange muligheder i bioøkonomi og bioressourcer
%2fErst21.png&width=640&quality=85&format=webp)
Selvkørende robotter, AI og automatisering er med til at bane vejen for grøn omstilling
Digitalisering og automatisering spiller en afgørende rolle i at styrke innovationen og den grønne omstilling inden for fødevare- og bioressourceindustrien. Innovationskraft-programmet støtter virksomheder, der udvikler nye idéer til innovative løsninger.