ROADMAP

150 aktører lagde hovederne i blød for at sætte fremtidens retning

HURTIGT OVERBLIK:

ROADMAP
  • 150 aktører bidrog til opdateringen af sektorens fælles roadmap for grøn omstilling og innovation frem mod 2050 ved en workshop i København den 23. juni.

  • Roadmappet skal styrke den strategiske retning for den ny-fusionerede organisation Food & Bio Cluster Denmark og AgriFoodTure og fungere som nationalt pejlemærke.

  • Et fagligt skrivehold fra fire forskningsinstitutioner står for at indarbejde input og ny viden – den opdaterede version forventes klar i september.

Anette Engelund Friis, CEO for den fusionerede organisation Food & Bio Cluster Denmark og AgriFoodTure, indledte dagens program med at takke for det store fremmøde.

150 aktører fra hele fødevare-, landbrugs- og bioressourcesektoren var samlet i København den 23. juni for at give input til en opdatering af det roadmap, som kommer til at sætte retningen for grøn omstilling og øget innovation i hele værdikæden frem mod 2050.

Kortlægningen skal samtidig fungere som et hovedværktøj for den strategiske indsats i den fusionerede organisation* Food & Bio Cluster Denmark og AgriFoodTure, som stod bag arrangementet.

Formålet med at mødes på tværs af værdikæden var både at opdatere indholdet og sikre forankring og ejerskab bredt i økosystemet.

Meget har ændret sig siden det første roadmap blev til - både teknologisk, politisk og samfundsmæssigt, og mandag kastede deltagerne i workshoppen sig derfor over en opdatering af roadmappets i alt seks spor i tematiserede gruppe-sessioner.

- Med beslutningen om at fusionere vores to foreninger har bestyrelserne i AgriFoodTure og Food & Bio Cluster Denmark skabt en stærk aktør for den grønne omstilling i Danmark. Gennem forskning, innovation og udvikling er det vores opgave at drive forandring ud fra vores fælles mission, i tæt samarbejde på tværs af sektorer. At så mange engagerede aktører har revet en hel dag ud af kalenderen for at sætte retning og belyse både muligheder og udfordringer, er jeg meget taknemlig for, indledte Anette Engelund Friis, CEO for den fusionerede organisation*, dagens program.

Roadmap blev udarbejdet i 2021 med inputs fra 300 forskere og har siden været brugt som pejlemærke for udvælgelse af den strategiske projektportefølje i AgriFoodTure.

- Vores mål er at gøre det opdaterede roadmap til et nationalt værktøj, som kan danne grundlag for politiske beslutninger og forskningsprioriteringer, når investeringer inden for landbrugs-, fødevare- og bioressourcesektoren skal prioriteres, og med den stærke drivkraft, som fusionen giver os, er det nu muligt, forklarer Anette Engelund Friis.

- Formålet med workshoppen er at få inputs til at opdatere det nuværende roadmap, så det afspejler den nyeste viden og de seneste udviklinger i sektoren. Vi har brug for at få belyst både de muligheder, vi ser, og de områder, hvor vi mangler viden for at bringe omstillingen videre. Derfor er jeg meget glad for at så mange deltager og reflekterer over de nye behov, retninger og muligheder, der knytter sig til vores sektor.

Kompas for fremtiden

- Det fælles roadmap beskriver i detaljer, hvilke spor og temaer, der er nødvendige at prioritere frem mod 2050 på nationalt plan, for at nå vores klimamål. Samtidig markerer opdateringen den første manifestation af vores samlede styrker i vores ny-fusionerede organisation, og er et kompas for, hvordan vi arbejder ud fra en fælles mission og i tæt samarbejde på tværs af sektorer, siger Anette Engelund Friis.

Opdateringen af roadmap, som går i gang umiddelbart efter workshoppen, ledes af et stærkt fagligt skrivehold, bestående af fire forskere fra Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og SEGES Innovation, der hen over sommeren vil indarbejde resultaterne af workshoppen i deres arbejde, som ventes præsenteret til september.

* Den fusionerede organisation mellem Food & Bio Cluster Denmark og AgriFoodTure vil fremover være samlet under ét nyt navn, som er under udvikling og offentliggøres på et senere tidspunkt.

Roadmap for sustainable transformation of the danish agri-food system (2021)

Fakta: Om AgriFoodTures Roadmap

  • Første version udarbejdet i 2021 af ca. 300 forskere og eksperter
  • Har dannet grundlag for politiske prioriteringer og investeringer
  • Fem spor:
    • Arealanvendelse og forvaltning
    • Dyrebaseret fødevareproduktion
    • Plantebaseret fødevareproduktion
    • Bioteknologi og alternative proteiner
    • Værdikædeaspekter
  • Målet er et klimaneutralt agri-food system i 2050
  • Opdateres i 2025 gennem bred involvering og co-creation

KONTAKT //

Turid Fennefoss Nielsen

Turid Fennefoss Nielsen

Head of Communication

AKTUELT //

Nyhedsbrev

Appetit
på mere viden?

Vi serverer dugfriske trends og historier om fødevarer og bioressourcer - direkte i indbakken.