Konkurrenter går sammen om kartoffelprotein
HURTIGT OVERBLIK:
PLANT2FOOD:
- KMC og Avebe samarbejder i REFINES om at fjerne off-flavour og udnytte kartoffelprotein bedre til fødevarer.
- Projektet er en del af Plant2Food, hvor forskning og virksomheder mødes i åbne samarbejder.
- Programmet er åben for nye ansøgninger frem til 1. oktober 2025.

Kartoffelprotein har funktionelle egenskaber, der minder om animalsk protein, hvilket gør det lovende til menneskeføde. Men off-flavour begrænser anvendelsen og leder i stedet til lavværdiprodukter som dyrefoder eller biogas. REFINES-projektet har til formål at fjerne disse smagsbarrierer og frigøre kartoffelproteinets fulde potentiale (photo: Yulia Panova / iStock).
Danske KMC og hollandske Avebe er normalt konkurrenter, men i det nye projekt REFINES samarbejder de om at udnytte kartoffelprotein bedre og skabe større værdi af råvaren. Projektet er en del af Plant2Food-programmet, hvor forskere og virksomheder sammen udvikler bæredygtige fødevareløsninger.
En af de aktuelle cases i Plant2Food viser, hvordan konkurrenter kan finde fælles fodslag, når udfordringen er større end virksomheden selv.
Samarbejdet mellem KMC, der er medlem af Food & Bio Cluster Denmark, og hollandske Avebe er et eksempel på, hvordan åben innovation og deling af viden kan åbne nye veje for plantebaserede ingredienser.
Klik herunder og læse mere om hvordan i casen "Two competitors – one shared challenge" på Plant2Foods hjemmeside.
Åben for nye ansøgninger
Plant2Food er en 5-årig platform som udvikles i et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Dansk Teknologisk Universitet, Wageningen University & Research og Food & Bio Cluster Denmark, der bygger bro til virksomhederne.
Programmet er finansieret af Novo Nordisk Fonden og baseret på åbne forskningssamarbejder, hvor resultater deles frit til gavn for hele fødevaresektoren.
Der er netop nu åbent for nye ansøgninger til Plant2Food, med deadline 1. oktober 2025. Virksomheder og forskere kan søge funding til projekter, der adresserer et eller flere af følgende områder inden for den plantebaserede dagsorden: Plant Raw Material, Refinery & Processing samt Food & Health.
Du finder ansøgningsmateriale, guidelines og ansøger direkte via Plant2Foods platform.
Plant2Food sekretariatet er forankret på Aarhus Universitet.
KONTAKT //
Simone Hauglund Faurschou

AKTUELT //

Styrelsen for Samfundssikkerhed opfordrer: Gennemgå jeres OT-sikkerhed
I sidste uge opfordrede Styrelsen for Samfundssikkerhed (SAMSIK) alle organisationer til at gennemgå sikkerheden i deres operationelle teknologi (OT). Det sker på bagkant af flere europæiske hændelser.

Konkurrenter går sammen om kartoffelprotein
Danske KMC og hollandske Avebe er normalt konkurrenter, men gennem Plant2Food har de slået sig sammen om at løse en fælles udfordring: at udnytte kartoffelproteinet bedre og skabe mere værdi af råvaren.

Fødevarer og mikrobiomet: Muligheder og opmærksomhedspunkter for fødevareproducenter
Tarmens mikrobiom er nøgle til sundhed og giver nye muligheder for fødevarebranchen. Ny fokusanalyse og netværksgruppe fremhæver potentialet ved at koble sundhed og fødevarer.

Bioøkonomi i praksis: Podcast-serie om vejen fra idé til kommerciel succes
Hvordan kommer bioøkonomi-startups fra laboratoriet til markedet? Og hvad kræver det at skalere bæredygtige teknologier i praksis? Det sætter to nye podcast-episoder fra det EU-finansierede ShapingBio-projekt fokus på, med inspirerende cases fra medlemmer
