Når det vi spiser påvirker mikrobiomet: Hvad ved vi, og hvad må vi sige?
HURTIGT OVERBLIK:
FØDEVARER OG SUNDHED:
-
Temadag den 24. juni stiller skarpt på fødevarer og tarmens mikrobiom.
-
Ny fokusanalyse og netværksgruppe om temaet er på vej.
-
For virksomheder med fokus på sundhed, ingredienser og innovation.

Fødevarer påvirker tarmens mikrobiom og dermed vores sundhed. Deltag i temadag den 24. juni og bliv klædt på med ny viden, indsigt i reglerne og konkrete muligheder for, hvordan din virksomhed kan navigere i feltet.
Tarmens mikrobiom spiller en nøglerolle for vores sundhed, og fødevarer er en af de mest direkte påvirkningsfaktorer. Med en temadag, en fokusanalyse og et helt nyt netværk stiller vi skarpt på den nyeste viden, regulatoriske rammer og hvordan du som virksomhed kan navigere i feltet.
Interessen for, hvordan fødevarer påvirker mikrobiomet har gennem de senere år været støt stigende, og det kan åbne nye døre for virksomheder, som arbejder med fx funktionelle ingredienser og fermentering. Men hvad er mekanismerne, hvilke fødevarer påvirker mikrobiomet og kan man – og må – man overhovedet sige det højt som producent?
Det stiller vi skarpt på ved en temadag den 24. juni, og med et nyt netværk i støbeskeen samler vi ny viden og stakeholders, der arbejder i krydsfeltet mellem fødevarer og sundhed.
Hos Food & Bio Cluster Denmark ser vi koblingen mellem fødevarer og sundhed som et område med stort potentiale og voksende betydning. Kathrine Vejgaard Stage, Head of Innovations & Partnerships, fortæller:
- Mad er mere end brændstof – det er en nøgle til bedre sundhed. Ved at forstå og udnytte tarmens mikrobiom kan vi både forebygge og til dels helbrede sygdomme. Det kræver mere forskning, men i særdeleshed mere udveksling af viden mellem erhvervsliv og forskere, hvis vi skal handle for at høste det fulde potentiale – både for mennesker og planeten.
Kom og vær med på temadagen
På temadagen stiller vi skarpt på, hvilke mekanismer der er på spil – og hvilke fødevarer og ingredienser der kan have en gavnlig effekt på tarmens mikrobiom.
Vi vil også diskutere, hvordan man som fødevareproducent kan – og må – kommunikere disse effekter, uden at overtræde reglerne for sundhedsanprisninger.
Professor Dennis Sandris Nielsen giver samtidig en opdatering på den nyeste forskning på området, og vi får desuden besøg af en virksomhed, der arbejder kommercielt med området.
Tid: 24. juni kl. 11.00 - 16.30
Sted: Københavns Universitet (Cafe Væksthuset)
Pris: 695 kr. inkl. moms / Gratis for medlemmer af Food & Bio Cluster Denmark
Ny analyse: Hvilke fødevarer påvirker mikrobiomet – og hvordan navigerer vi i lovgivningen?
På temadagen præsenterer vi også en ny fokusanalyse, som Københavns Universitet er i fuld gang med at udarbejde på initiativ fra Food & Bio Cluster Denmark.
Analysen sætter fokus på ingrediensernes effekt på tarmens mikrobiom og giver et overblik over, hvilke typer anprisninger fødevareproducenter skal være særligt opmærksomme på.
Hvis ikke du deltager i temadagen den 24. juni kan du skrive dig op til at modtage Food & Bio Cluster Denmarks nyhedsbrev og få nyt direkte i indbakken, når analysen udkommer.
Netværk på vej: Sammen skaber vi bedre forståelse – og bedre produkter
Rundbordsdialoger i vinteren 2024–2025 med virksomheder, iværksættere, universiteter, private fonde og kommuner har tydeligt vist, at der er et stort ønske om et samlet netværk for sundhed og fødevarer.
Derfor går Danish Life Science Cluster og Food & Bio Cluster Denmark nu sammen om at etablere et netværk, der med fagligt fokus samler virksomheder, forskere, myndigheder og investorer, som arbejder med at udvikle og dokumentere nye løsninger med udgangspunkt i krydsfeltet mellem sundhed og fødevarer.
Netværket er åben for medlemmer af Food & Bio Cluster Denmark og/eller Danish Life Science Cluster, og Jane Nøhr som er Head of Unit for Research, Collaboration and Community hos sidstnævnte, siger:
- Vi glæder os til det tværfaglige samarbejde, hvor viden om mikrobiomet kobles med konkret produktudvikling og regulatorisk forståelse. Her kan vi virkelig løfte noget i fællesskab.
Vil du være en del af det kommende netværk?
Er du interesseret i at være med i det kommende netværk om mikrobiom og fødevarer? Skriv til Jeppe Falck på jfa@foodbiocluster.dk, så kontakter han dig, når vi lancerer netværket efter sommerferien.
Du kan også læse mere på Food for Healthy Microbiome Network.



AKTUELT //

Når det vi spiser påvirker mikrobiomet: Hvad ved vi, og hvad må vi sige?
Tarmens mikrobiom spiller en nøglerolle for vores sundhed, og fødevarer er en af de mest direkte påvirkningsfaktorer. Med en temadag og et helt nyt netværk stiller vi stiller skarpt på den nyeste viden og regulatoriske rammer.

Sammen om fremtidens retning: Workshop baner vejen for en fælles mission
Aktører fra hele fødevare-, landbrugs- og bioressourcesektoren samles i København den 23. juni for at give input til et roadmap, som fremover skal sætte retningen for grøn omstilling og øget innovation i hele værdikæden.

Next stop: Denmark! Bridge2Food heads North in 2026
Fresh from an inspiring few days at Bridge2Food 2025 in The Hague, we're proud to share some exciting news: In June 2026, Denmark will host Bridge2Food.
