Mød nye samarbejdspartnere i Plant2Food-projektet

Til kick-off arrangement på Kragerup Gods den 30. marts kan du vurdere din virksomheds muligheder for at drage nytte af det åbne samarbejde mellem forskere og virksomheder.

At sætte fart på udviklingen af plantebaserede fødevarer og være med til at udvikle den plantebaserede fødevareindustri til en ny, dansk styrkeposition kræver en stærk fælles indsats.

Food & Bio Cluster Denmark bidrager som partner i satsningen Plant2Food aktivt til at drive denne agenda og har blandt andet til opgave at spotte de muligheder, virksomheder har i at indgå i samarbejdet.

Plant2Food er en åben samarbejdsplatform, hvor virksomheder og forskere samarbejder om at sætte skub i udviklingen af nye, plantebaserede fødevarer.

Projektet drives med støtte fra Novo Nordisk Fonden i et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Københavns Universitet, DTU, Wageningen University & Research og Food & Bio Cluster Denmark. Formålet er at identificere og udvikle projektidéer, som kræver ny forskning for at de kan bringes til kommerciel udnyttelse.

Den 30. marts er der officielt kick-off for projektet på Kragerup Gods, hvor man kan få dybere indsigt i de mange muligheder, der ligger i Plant2Food platformen.

Plant2Food projektet støttes med op til 200 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden over de næste fem år, og som national klyngeorganisation for fødevare- og bioressourcesektoren er det Food & Bio Cluster Denmarks rolle at sikre, at de rigtige projekter set fra en virksomhedsvinkel bringes i spil, og at løsningerne implementeres i virksomhederne.

Der udtages ingen patenter, og da der er tale om åben forskning, kan alle gå ind og videreudvikle på resultater og anvende dem til kommercielle formål.

Hjælp til matchmaking

- Vores rolle i projektet er at spotte de udfordringer og muligheder, virksomheder har i forbindelse med at udvikle plantebaserede produkter, og hvordan et samarbejde med forskere fra de fire universiteter kan hjælpe med at finde frem til de nye løsninger. Plant2Food er et kæmpeskridt i den rigtige retning med at knytte plantebaseret videnskab og fødevareindustrien i Danmark tættere sammen, så forskning omsættes til praksis og konkrete løsninger i virksomhederne, siger Lars Visbech Sørensen, adm. direktør i Food & Bio Cluster Denmark.

Plant2Food giver virksomheder mulighed for at komme helt tæt på de universiteter og forskere, der arbejder med at finde fremtidens løsninger og være med til at påvirke dette arbejde og udnytte resultaterne kommercielt.

Food & Bio Cluster Denmark vil gennem sit store virksomhedsnetværk aktivt opfordre virksomheder til at involvere sig i projektet, der kan åbne helt nye muligheder.

- Plant2Food er en fantastisk mulighed for at knytte virksomhedernes behov tæt sammen med den nyeste viden i projekter, som kan skabe netop de resultater, der efterlyses i udviklingen af plantebaserede fødevarer. Vi er allerede i tæt dialog med en række virksomheder, hvor vi kan se muligheder i at etablere et samarbejde, og vi står til rådighed i at matche de rigtige parter. Det arbejde er i fuld gang og det vil blandt andet være en del af kick-off eventen på Kragerup Gods, hvor vi håber rigtig mange virksomheder vil deltage, siger Lars Visbech Sørensen.

Mange fordele for virksomheder i at deltage

Plant2Food er det første danske, patentfrie netværk med fokus på den grønne omstilling af vores fødevarer, men det er ikke første gang, at universiteter og virksomheder samarbejder om at accelerere udvikling gennem åben deling af viden.

Marie Louise Conradsen, Head of Open Innovation in Science ved Aarhus Universitet, som leder projektet, ser mange fordele for virksomhederne i at deltage i et åbent samarbejde med forskere.

Det bygger hun blandt andet på erfaringer fra ODIN (Open Discovery Innovation Network), hvor primært AU-forskere samarbejder med biotek- og farma-industrien om at finde byggesten til fremtidens lægemidler.

- I et åbent samarbejdsnetværk får man som virksomhed direkte adgang til både ny viden og nye samarbejdspartnere uden betalingsvægge og langtrukne IP-forhandlinger. De projekter, vi laver sammen, tager direkte udgangspunkt i virksomhedernes udfordringer – og det gør det nemmere at bruge de åbne resultater til fx produktudvikling bagefter. Når virksomhederne tør dele deres forskningsudfordringer åbent og også samarbejde på tværs, har vi set, at vi i fællesskab kommer hurtigere frem til mulige løsninger på komplekse problemer, som ingen af os kan klare alene.

- Jeg vil kraftigt opfordre alle interesserede – uanset placering i værdikæden – til at deltage i vores kick-off event. Ud over at fortælle om Plant2Food og missionen bag, tager vi hul på matchmakingprocessen, hvor du måske kan møde nye samarbejdspartnere og lægge kimen til et projekt, I gerne vil arbejde sammen på i Plant2Food regi.

Kathrine Lykke Kirk

Innovation Manager

Flere nyheder fra Food & Bio Cluster