Danmarks Nationale Madspildsdag 2024: Madspild som drivkraft for grøn omstilling
På søndag den 29. september markerer vi Danmarks Nationale Madspildsdag, hvor fokus rettes mod den enorme mængde mad, der hvert år går til spilde. En betydelig del af vores medlemmer arbejder målrettet på at omdanne lavværdi sidestrømme til nye forretningsmuligheder, og i klyngen tilbyder vi løbende nye muligheder for virksomheder, der udvikler løsninger til at reducere spildet gennem hele værdikæden.
Foto: FN's Verdensmål 12.3 sigter mod at halvere madspildet pr. indbygger inden 2030, og her er det nødvendigt, at både politikere, virksomheder og forbrugere tager ansvar (foto: Food & Bio Cluster Denmark).
Sidste år blev hele 873.000 tons fødevarer spildt i Danmark alene, hvilket ifølge Miljøstyrelsen primært sker i fødevareindustrien og husholdningerne. At reducere dette spild er ikke kun en miljømæssig nødvendighed, men også en økonomisk mulighed. FN's Verdensmål 12.3 sigter mod at halvere madspildet pr. indbygger inden 2030, og her er det nødvendigt, at både politikere, virksomheder og forbrugere tager ansvar.
Kathrine Vejgaard Stage, Head of Innovation & Partnerships hos Food & Bio Cluster Denmark, forklarer:
"Madspild er et af de mest presserende problemer i fødevaresektoren. Hvis vi kan reducere spildet og samtidig udnytte de sidestrømme, der normalt går tabt, skaber vi ikke blot miljømæssige gevinster, men også nye forretningsmuligheder for danske virksomheder. Vi er nødt til at se madspild som en ressource, vi kan udnytte, og ved at arbejde sammen på tværs af værdikæder kan vi skabe løsninger, der både gavner miljøet og styrker fødevareindustrien."
SMV’er er en vigtig del af løsningen
Det handler ikke kun om at minimere de mængder af ressourcer og mad, der går tabt, men også om at optimere vores bioressourcer, så ressourcerne kontinuerligt (gen)anvendes i cirkulære løsninger.
Små og mellemstore virksomheder (SMV’er) spiller en central rolle i at drive innovationen og den nødvenlige grønne omstilling i fødevareindustrien. Madspild er en af de lavthængende frugter, hvor selv små tiltag kan gøre en stor forskel. Ved at implementere løsninger, der mindsker spild, kan virksomheder ikke kun forbedre deres bundlinje, men også bidrage til en mere bæredygtig fremtid.
Fødevaretab og madspild berører hele værdikæden, og det kræver fælles indsats at finde løsninger, der både er økonomisk og miljømæssigt bæredygtige.
Fremtidens potentialer
Muligheder for din virksomhed
Værdikædesamarbejder
Værdikæde-tjek
Innovationssamarbejder
Vouchers til fysiske faciliteter
Netværksgruppe: Udnyttelse af sidestrømme
Netværk om udfordringer og muligheder inden for sidestrømme fra fødevareforarbejdning.
Netværksgruppe: Food and Beverage Food Print and Reporting
Challenges and solutions within climate impact assessment of food, beverages and ingredients.
Netværksgruppe: Bæredygtig Emballage
Innovationsmuligheder, grøn omstilling og bæredygtighed inden for emballageområdet.
Ny viden gennem internationale projekter
Medlemmer er med til at reducere spild
Food & Bio Cluster Denmark er samlingssted for innovative virksomheder, hvoraf mange udvikler nye metoder og løsninger til at minimere spildet.
Her kan du læse om nogle af dem:
Reduced: Kunsten at forvandle madspild til umami
ParticleTech: Pulveranalyse på få minutter optimerer produktionen og energiforbruget
Upcycling af rester (medlemmer der deltager i innovationssamarbejder gennem Innovationskraft-programmet)
Gennem vores nyhedsbreve fortæller vi løbende om resultater og outputs fra projekterne.