Bæredygtig produktion

Vi er klar til vores gennembrud

Efter en vellykket fundraising, som sikrede 14 millioner euro, er de københavnske elektrokemikere HPNow ved at geare op til sit næste store udviklingsskridt.

Rasmus Frydendal, CTO hos HPNow

Der hviler en form for tilbagelænet selvtillid over Rasmus Frydendal, CTO hos HPNow. Han er langt fra pralende og har ingen store armbevægelser, men han er helt tydeligt selvsikker og fokuseret. Som en mand der glæder sig til det næste skridt. Og hvorfor skulle han ikke også gøre det?

»Vi er i en position nu, hvor vi er klar til at tage vores store spring. Vores produkt har været igennem den nødvendige modningsproces. Det er parat. Nu mangler vi bare at udvide vores salgsorganisation, og så skal vi have flere maskiner ud på markedet,« forklarer han kort efter at have serveret en kop kaffe i lokalerne ved firmaets hovedkvarter i Søborg, København.

HPNow

Hjemmebane: Søborg i Storkøbenhavn


Idé: Maskiner, der er i stand til at fremstille brintoverilte on-site kun ved hjælp af luft, vand og elektricitet. HPNow-teamet i Søborg kalder maskinerne for 'autonome elektrokemiske hydrogenperoxid-generatorer' eller Green Oxidant Generators, GOgen.


Hvad er "grønt" ved virksomheden: On-site produktion af brintoverilte giver mulighed for betydelige besparelser i transport og håndtering af kemikalier. Den sikre brintoverilte produceret af HPNow nedbrydes til rent vand og ilt efter brug. I modsætning er traditionel produktion af brintoverilte forbundet med organisk kemisk affald, behov for fossile brændstoffer, og det kan efterlade en række skadelige kemikalierester.


Baggrundshistorie: Ph.d.-studerende og professorer ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har gjort deres videnskab til en skalerbar forretning.

 

Det perfekte match

I september 2023 sikrede HPNow sig 14 millioner euro i en ny finansieringsrunde. Størstedelen af investeringen kom fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO) og Novo Holdings. Begge investorer blev introduceret til HPNow gennem en af deres kontakter hos Food & Bio Cluster Denmark. 
»Vi var i forhandlinger med EIFO i hele 2022. De var ret opsatte på at investere, men ville helst have en anden investor med fra den private sektor for at bekræfte potentialet. Det er standard procedure. Så en af vores kontakter hos Food & Bio Cluster Denmark, som vi har arbejdet med, var i stand til at sætte os sammen med Novo Holdings. Hvilket var perfekt, for Novo Holdings er i gang med at udvide deres investeringsfelt til også at omfatte 'planet health'. Vand og miljø for eksempel.  De så potentialet i vores produkt. Lang historie kort, EIFO og Novo Holdings stod i spidsen for investeringsrunden sammen med en af vores eksisterende investorer,« siger Rasmus Frydendal.

 

En unik løsning

Det er ikke svært at forstå, hvorfor investorerne kan se potentialet i HPNow. Baseret på forskning fra Danmarks Tekniske Universitet (Rasmus og HPNow-medstifter Arnau Verdaguer var begge ph.d.-studerende på projektet dengang med fokus på 'katalysatorer for elektrokemiske processer') har virksomheden opfundet en maskine til at producere brintoverilte (med det kemiske navn hydrogenperoxid) on-site. Det betyder, at maskinen kan stå ude hos virksomhederne, hvor brintoverilten skal bruges. 
Brintoverilte har den geniale egenskab, at det kan begrænse udviklingen af biofilm og andre bakterier i kunstvandingssystemer. Det gør HPNows maskine relevant for et næsten uendeligt antal virksomheder på tværs af landbrug og industriel, kommunal og privat vandbehandling. Eksempelvis kan systemet forhindre planter i at dø, fordi vandingsrørene er tilstoppet af biofilmvækst, og dyr i at blive inficeret af vand fyldt med bakterier.

»Det unikke ved vores maskine er, at den kan generere brintoverilte ved kun at bruge vand, elektricitet og luft. Det har to store fordele: I modsætning til de store fabrikker kan vores maskine generere brintoverilte uden at bruge farlige kemikalier. Vores brintoverilte er lavet af de tre ingredienser og intet mere end det. Det nedbrydes til vand og ilt uden biprodukter. Den anden fordel er, at vores maskine kan installeres på stedet og generere brintoverilte præcis på den lokation, hvor det er nødvendigt. På den måde kan virksomheder få brintoverilte, men uden den risikable transport af kemikalier,« forklarer Rasmus Frydendal.

 

Klyngens fire pejlemærker

Løsningen peger ind i klyngens pejlemærke om at levere løsningerne til en bæredygtig produktion og effektiv udnyttelse af bioressourcer til den højeste mulige værdi.
 
Når vi i klyngen hjælper virksomheder med at fremme innovation og finansiering peger projekterne ind i et eller flere af klyngens fire pejlemærker, som du kan læse mere om her: 

I hele verden

HPNows hydrogenperoxid-generator har godt nok et kompliceret navn, men den er faktisk ret enkel at bruge. Ved at følge manualen kan de fleste kunder selv tilslutte maskinen til deres vandingsanlæg, siger Rasmus Frydendahl. Det inkluderer en kreaturopdrætter i Filippinerne, som for nylig valgte HPNows maskine til sine vandingsanlæg, og er endnu en kontakt opnået gennem Food & Bio Cluster Denmarks netværk.
»Vi er repræsenteret i USA, Holland, Spanien og Israel. Vores netværk vokser, og det samme gør vores salgsorganisation. Vi er klar til at komme ud over rampen!«, siger elektrokemikeren i Søborg, Rasmus Frydendal, med et underfundigt smil.

Food & Bio Cluster Denmark siger:

»HPNow er et godt eksempel på kommercialisering af forskning fra et dansk universitet. Hos klyngen er en af vores vigtigste opgaver at understøtte HPNow og lignende skalerbare startups med et relevant branchespecifikt netværk, sparring og indsigt. Vi har givet HPNow adgang til et netværk af potentielle samarbejdspartnere og kunder blandt andet inden for husdyrproduktion og gartnerier. Vi har også hjulpet HPNow med at komme i kontakt med to af de investorer, som lagde store beløb i virksomhedens seneste finansieringsrunde. Vi har været sparringspartner for HPNow i otte år og har været involveret næsten fra begyndelsen. For os er det en spændende case, fordi de repræsenterer en virksomhedstype, som vi har et stort internationalt potentiale for i Danmark: Entreprenører med både akademisk og kommerciel baggrund, som er i stand til at kommercialisere forskning, der skaber en grøn omstilling inden for fødevarer og bioressourcer i både ind- og udland.«


- Claus Gunge Ellegaard Mortensen, Head of Business Acceleration, Food & Bio Cluster Denmark

Claus Gunge Ellegaard Mortensen

Claus Gunge Ellegaard Mortensen

Head of Business Acceleration