Nye veje for fiskeindustriens sidestrømme

HURTIGT OVERBLIK:

UDNYTTELSE AF SIDESTRØMME
  • Store mængder værdifuldt materiale fra fisk og skaldyr går til spilde. BlueRev-projektet arbejder for at finde bæredygtige løsninger.

  • Gennem workshops og samarbejde med grønlandske virksomheder og myndigheder udvikles modeller for cirkulær økonomi og selvforsyning.

  • Samarbejde mellem industri, forskere og lokalsamfund er afgørende for at skabe en mere bæredygtig og økonomisk robust fiskeindustri i Grønland.

I den lille bygd Atammik, der ligger nogenlunde midt imellem Nuuk og Sukkertoppen (Maniitsoq) på Grønlands vestkyst, har Royal Greenland et af sine produktionsfaciliteter.

Store mængder værdifulde sidestrømme fra fisk og skaldyr går i dag til spilde. Gennem BlueRev-projektet har Food & Bio Cluster Denmark for nylig samlet fiskeindustriens aktører i Grønland for at udvikle løsninger, der styrker selvforsyning, miljøansvar og lokal værdiskabelse.

Den lille grønlandske bygd Atammik med knap 200 indbyggere ligger ca. to timers sejlads nord for Nuuk, direkte på klipperne i det storslåede grønlandske landskab. Det er et fantastisk smukt sted at bo, men der er også rigtig mange praktiske udfordringer forbundet med at skabe livsgrundlag og arbejdspladser i bygderne – fx skal alt fra byggematerialer til madvarer fragtes til Atammik, og affald transporteres væk med store renovationsskibe, der betjener kystens mindre samfund. Uddannelsesmulighederne ligger i de større byer som Nuuk, og ligesom i mange andre dele af verden flytter unge fra kystområderne til byerne - og kun få vender tilbage.

I forbindelse med et BlueRev-arrangement i Nuuk besøgte vi for nylig Royal Greenlands produktionsanlæg i Atammik, som ligger direkte ved havnen. Her lander lokale fiskere torsk, som forarbejdes af to skiftehold, et morgen- og et aftenhold hver med ni medarbejdere, fortrinsvis kvinder. Hver 14. dag afhenter Royal Greenlands egne skibe den forarbejdede, frosne fisk - omkring 30-40 paller - som sejles til Nuuk og derfra videre ud i verden.

Genoplivning af kystsamfund

I BlueRev-projektet arbejder vi med at revitalisere kystområder i regionerne Sicilien, Estland, Grønland og Danmark samt med at identificere barrierer for en bedre udnyttelse af sidestrømmene fra fiske- og skaldyrsproduktion.

- BlueRev handler om at hjælpe mindre lokalsamfund i udvalgte regioner med at skifte kurs og udvikle en bæredygtig blå økonomi, hvor miljøbeskyttelse og økonomiske aktiviteter går hånd i hånd. Fokus har været at udvikle eller kopiere nye ledelses- og forretningsmodeller, der muliggør dette skifte.

<b>Anni Simonsen</b> <br>

I Grønland er nogle af de største udfordringer fx mangel på kvalificeret arbejdskraft, mangel på boliger og produktionslokaler, regulatoriske hindringer, finansielle og tekniske begrænsninger samt logistik.

Workshops med fokus på at styrke værdiskabelsen i fiskeindustrien

I regi af BlueRev har vi i samarbejde med Nalik Ventures arrangeret en fysisk workshop i Nuuk både i 2024 og 2025 med det formål at samle industriens aktører til dialog og samarbejde omkring, hvordan vi bedst muligt udnytter de værdifulde sidestrømme fra fiskeindustrien i Grønland. Målet er at styrke forståelsen af cirkulære og bæredygtige værdikæder i den blå bioøkonomi og fremme overførsel af modeller fra andre europæiske kystregioner til Grønland.

Nalik Ventures var medvært på begge workshops afholdt i Nuuk. Her er det chefkonsulent Gorm Vold, der byder velkommen.

- Det har været en stor fornøjelse for os at være medværter på BlueRev-workshoppen sammen med Food & Bio Cluster Denmark. Emnet ligger os meget på sinde. Det handler jo ikke bare om at skabe mere værdi og mindske spild, men også om at tage ansvar for miljøet og støtte op om Grønlands Selvforsyningsstrategi 2025-2030. Det er et vigtigt skridt mod en mere bæredygtig fremtid - både lokalt og globalt, siger Gorm Vold, chefkonsulent hos Nalik Ventures.

På begge workshops i Nuuk har vi præsenteret BlueRev-projektets resultater og indsamlet input fra deltagerne, som har arbejdet med konkrete idéer til, hvordan sidestrømme fra torsk og rejer kan anvendes. Fokusområderne har bl.a. været Grønlands Selvforsyningsstrategi 2025-2030, den bæredygtige forretningsmodel Sustainable Business Model Canvas, myndigheders mulige støtteinitiativer og kommunikation om bæredygtige produkter for små og mellemstore virksomheder.

- Hos Royal Greenland ser vi det som en forpligtigelse at udnytte de ressourcer, vi er så privilegerede at fiske op af havet, i størst muligt omfang. Derfor er det supervigtigt, at vi finder nye måder at skabe økonomisk bæredygtighed gennem bedre ressourceudnyttelse. Grønland er et stort land, og vi er derfor udfordret i forhold til logistik, konsolidering af råvarer og, ikke mindst, stabilisering af råvarer. Vi kan ikke alt selv, og derfor er det vigtigt for os at deltage i projekter som BlueRev for at få viden og skabe strategiske samarbejder, fortæller Kristian Ottesen, Director i Royal Greenland.  

Siden den første workshop i Nuuk i 2024 er der sket en del blandt de grønlandske virksomheder og myndighederne. Flere virksomheder arbejder nu aktivt med udviklingen af sidestrømme, og Grønlands Selvstyre, Naalakkersuisut, har formuleret en vision og strategi for et selvforsynende Grønland, som skal styrke det grønlandske samfund og økonomi og samtidig sikre bedre beskyttelse af miljø og natur. Naalakkersuisut ønsker at skabe de bedste rammebetingelser og opfordrer alle i samfundet til at tage aktiv del i denne bevægelse.

- Ca. 50% af fisken - fx hoved, skind, ben, lever og rogn - går ofte til spilde ved forarbejdning, hvilket ikke er bæredygtigt. Trods mange års dialog om bæredygtig udvikling sker der for lidt, fordi fabrikkerne vurderer, at de små mængder ikke kan betale sig. Derfor er det positivt, at virksomheder som Royal Greenland er åbne for samarbejde om bedre ressourceudnyttelse. Vi har råvarer af høj kvalitet, som kan bruges til alt fra olie og pålæg til suppe, fond og chips. Jeg håber derfor, at disse workshops fører til helt konkrete tiltag, siger Augusta Jerimiassen fra Departementet for Fiskeri, Fangst, Landbrug og Selvforsyning under Naalakkersuisut

Partnerskaber og fælles ansvar

Både workshoppen i Nuuk og besøget i Atammik viser, at løsningerne findes i samarbejde - mellem virksomheder, forskere, lokalsamfund og myndigheder. Naalakkersuisut har opfordret alle i samfundet til at tage del i omstillingen mod et mere bæredygtigt og selvforsynende Grønland. BlueRev-projektet og de fælles aktiviteter i juni markerer et vigtigt skridt i den retning.

Map of Greenland showing the size of the country

Fakta om Grønland

Befolkningstal: 56.735

Areal: 2.166.086 km2 – heraf er godt 1,7 mio. km2 dækket af is

Kystlinje: 44.087 km

Antal byer: 17

Antal bygder: 55

 

Det er ikke muligt at køre fra én by til en anden.

Der bor kun ca. 3000 mennesker på Grønlands østkyst.

Ca. 20.000 mennesker bor i Nuuk (hovedstaden).

95% af Grønlands samlede eksport består af fisk og skaldyr.

 

Kort: PeterHermesFurian for iStock

KONTAKT //

Anni Simonsen

Anni Simonsen

Senior Innovation Manager
Rubin Dollerup Nielsen

Rubin Dollerup Nielsen

Business Development Manager

AKTUELT //

Søg støtte til cirkulær forretning

Søg støtte til cirkulær forretning

SMV'er i Region Sjælland, der sammen med værdikædepartnere udvikler, tester og skalerer cirkulære løsninger kan nu søge flere midler gennem Closing Loops-programmet.

Nye veje for fiskeindustriens sidestrømme

Nye veje for fiskeindustriens sidestrømme

Store mængder værdifulde sidestrømme fra fisk og skaldyr går til spilde. I BlueRev-projektet arbejder Food & Bio Cluster Denmark med fiskeindustrien i Grønland på løsninger, der styrker selvforsyning, miljøansvar og lokal værdiskabelse.

Nyhedsbrev

Appetit
på mere viden?

Vi serverer dugfriske trends og historier om fødevarer og bioressourcer - direkte i indbakken.