Fra niche til norm: Rapport viser vejen for fremtidens proteiner i Europa
HURTIGT OVERBLIK:
ALTERNATIVE PROTEINER
-
Ny rapport viser, hvordan alternative proteiner bliver det nye normale i Europa
-
Tre strategier og fem overgangsforløb skal fremme skiftet fra mindre kød til flere alternative proteiner
-
Rapporten skitserer konkrete strategier og anbefalinger

Hvordan flytter vi alternative proteiner fra niche til norm? Det spørgsmål har over 50 fødevareaktører fra 22 europæiske lande arbejdet med i det EU-støttede projekt LIKE-A-PRO. Resultaterne er samlet i rapporten Changing the Default in Proteins.
Trods voksende efterspørgsel efter bæredygtige og sunde fødevarer, halter omstillingen fra animalske til alternative proteinkilder efter. For mange forbrugere er kød stadig det naturlige valg, mens plantebaserede og andre alternative proteiner betragtes som nicheprodukter. Men hvordan flytter vi alternative proteiner fra niche til norm?
Det spørgsmål har over 50 fødevareaktører fra 22 europæiske lande arbejdet med i det EU-støttede projekt LIKE-A-PRO.
Nu er resultaterne samlet i rapporten Changing the Default in Proteins, som præsenterer en fælles vision for 2040: Alternative proteiner skal være normen i Europa.
Fra niche til norm
Hovedbudskabet i rapporten er, at dét, der i dag kaldes alternativt, bør være det nye normale og konventionelle animalske proteiner bør være de alternative. For at realisere dette skift skitserer rapporten tre centrale ”dobbeltstrategier” til at understøtte forandringen, nemlig at:
- Vi skal reducere forbruget af kød og mejeriprodukter og øge forbruget af alternative proteiner
- Vi skal udvikle nye proteinkilder og respektere og værdsætte traditionelle plantebaserede proteinkilder
- Vi skal "imitere" konventionelle proteinprodukter for nem erstatning og udvikle innovationer til nye forbrugsvaner
Vejen frem mod 2040
Visionen er, at alternative proteiner i 2040 er mainstream, og at europæernes gennemsnitlige kødindtag er reduceret til 300 gram rødt kød om ugen, i tråd med officielle kostråd i flere EU-lande.
For at kortlægge vejen fra i dag frem mod visionen for 2040, præsenterer rapporten fem overgangsforløb, der beskriver, hvordan samfundet gradvist kan bevæge sig mod en bredere udbredelse af alternative proteiner. Disse forløb fokuserer på at:
- Skabe nationale målsætninger og politisk opbakning
- Udligne prisforskellen mellem konventionelle og alternative produkter
- Fremme adfærdsændringer gennem nudging
- Fremskynde udviklingen af alternative proteiner
- Bemyndige fødevare- og sundhedspersonale
Konkrete anbefalinger
Ud over overgangsforløbene indeholder rapporten en række anbefalinger rettet mod bl.a. nationale regeringer, EU-politikere, uddannelses- og forskningsinstitutioner, aktører i fødevareindustrien samt detailhandlen med henblik på at fremskynde de beskrevne overgange.
Anbefalingerne fremhæver for eksempel vigtigheden af, at nationale regeringer fastsætter mål og anvender økonomiske virkemidler til at reducere kødforbruget og detailhandlens rolle i at skabe rammerne for prismæssig lighed.
KONTAKT //
Britt Sandvad


AKTUELT //

Debat: Vi skal skrue op for samarbejdet om plantebaserede fødevarer
Hvordan sætter vi turbo på udviklingen af plantebaserede fødevarer i Danmark? Det har direktør for AgriFoodTure og Food & Bio Cluster Denmark, Anette Friis, sammen med tre andre centrale aktører givet deres bud på i et fælles debatindlæg i Klimamonitor.

Skal levere kalibreringer og valideringer til den voksende biosolutions-industri
Biosolutions kan skabe nye job i Danmark, og sjællandske SIMVal ruster sig allerede til markedet med valideringsprojekter og kalibreringer med støtte fra Biosolutions Zealand.

Smag på data – og data på smag
AI i fødevareinnovation: Indsigter fra netværksmødet i Smagsnetværket og Netværket for Datadrevet Forretning
