AgriFoodTure investerer 41 mio. kr. i grønne innovationsprojekter
HURTIGT OVERBLIK:
INNOVATION
- AgriFoodTure investerer 41 mio. kr. i 11 grønne innovationsprojekter for at fremme omstilling i landbrug og fødevarer.
- Projekterne spænder fra plantebaseret mad i kantiner til droneteknologi i præcisionslandbrug.
- Fokus er på både sociale løsninger og højrisikoprojekter med stort potentiale.
Det danske missionspartnerskab AgriFoodTure - som Food & Bio Cluster planlægger at fusionere med om kort tid - har investeret 41 mio. kroner i 11 forsknings- og innovationsprojekter, der skal sætte turbo på den grønne omstilling af landbrugs- og fødevaresektoren.
Plantebaseret mad i offentlige kantiner, cellebaseret mælkeproduktion, droner til præcisionslandbrug og demokratisk engagement i den grønne trepart. Det er emnerne for nogle af de 11 projekter, som det danske missionspartnerskab AgriFoodTure netop har investeret 41 mio. kroner i.
”Med den nye investering sætter vi turbo på vores mission om at skabe grønne, innovative løsninger, der kan gøde jorden for at nå regeringens mål om en 70 procents reduktion af drivhusgasudledningen i Danmark i 2030 og nul-emission i 2050,” siger Program Manager Mette Kallestrup Spring fra AgriFoodTure.
Bag de 11 projekter står i alt 42 partnere i form af alt fra universiteter, uddannelsesinstitutioner og organisationer til virksomheder og iværksættere. Projekterne bærer navnene 4P, FEAST, Nudge2Green, DELTAR, AIDROPS, AlgaeVita, BioFed, FarmCH4Track, InterFlow, MilkNoids og PERMA-BAO.
Det menneskelige element tænkes ind
Projekterne falder i to puljer med henholdsvis fire og syv projekter. Den første pulje bærer overskriften ’Sociale løsninger’ og har fokus på en samfundsvidenskabelig og humanistisk tilgang til at fremme den grønne omstilling.
”Vi kommer kun i mål med den grønne omstilling af fødevaresektoren, hvis vi tænker det menneskelige element med. Både forbrugere, landmænd, virksomheder, kommuner, myndigheder og politikere spiller en vigtig rolle for, at vi når klimamålene. De fire projekter i denne pulje viser vejen for, hvordan dette kan ske i praksis,” siger Mette Kallestrup Spring.
Vi skal være modige og gå nye veje
Den anden pulje bærer overskriften ’Høj risiko, høj gevinst’ og fokuserer på at skabe stor effekt ved at udfordre eksisterende normer og introducere nye teknologier, processer eller forretningsmodeller.
”Vi er som samfund nødt til at være modige og ikke være bange for at gå nye veje, hvis vi skal nå reduktionsmålene inden 2050. Vi skal turde tage en høj risiko, hvis gevinsten er tilsvarende stor. De syv projekter i denne pulje udforsker på forskellig vis, hvordan vi kan løse klimaudfordringen ved at være risikovillige og udfordre de eksisterende tankesæt,” siger Mette Kallestrup Spring.
Projekt vil engagere borgere i grønne treparter
Et af projekterne i puljen ’Sociale løsninger’ er DELTAR, der har fået 3,9 mio. kr. af AgriFoodTure. Projektet skal øge det demokratiske engagement i de 23 lokale treparter, der skal stå for omlægningen af landbrugsjord til andre formål for at reducere udledningerne af kvælstof og klimagasser.
Projektlederne, Lotte Lund fra klimapartnerskabet Gate21 og professor Lars Tønder fra Københavns Universitet, har store forventninger til projektet.
”Borgerinddragelse er central i de lokale treparter for at sikre, at omlægningen af arealerne bliver en succes. Borgerne har mange ressourcer at bidrage med, og samtidig er det vigtigt, at man lokalt tager ejerskab for omlægningsprojekterne. I DELTAR vil vi undersøge, hvordan borgerne kan bidrage til treparterne, og hvordan der kan skabes en optimalt lokal forankring. Målet er at udvikle en prototype for borgerinddragelse, som kan opskaleres og anvendes i hele landet,” siger Lars Tønder.
Udover Københavns Universitet og Gate21 deltager kommunerne Roskilde, Køge og Lejre samt energiselskabet HOFOR i projektet.
Har investeret millioner i grøn omstilling
AgriFoodTure er et partnerskab under Innovationsfonden, der skal accelerere den grønne transformation af Danmarks landbrugs- og fødevareproduktion. Med de 11 nye projekter har AgriFoodTure siden etableringen i 2022 investeret 167 millioner kroner i 29 grønne forsknings- og innovationsprojekter.
Flere oplysninger:
Mette Kallestrup Spring, Program Manager, AgriFoodTure:
Tlf. 2181 8858
Email: mesp@agrifoodture.com
Fakta: 11 projekter
Pulje: Sociale løsninger
- 4P: Plantebaserede offentlige måltider
- FEAST: Landbrugsuddannelse og den bæredygtige omstilling af landbruget
- Nudge2Green: Forståelse og påvirkning af forbrugeradfærd mod bæredygtig mad
- DELTAR: Demokratisk engagement i lokale trepartssamarbejder
Pulje: Høj risiko, høj gevinst
- AIDROPS: Kunstig intelligens og droner til optimeret præcisionslandbrug og bæredygtighed
- AlgaeVita: Øko-effektiv produktion af bioforstærkede algebaserede ingredienser rige på vitamin D3 og omega-3-fedtsyrer
- BioFed: Identificering af biologiske mål for udvikling af fodertilsætningsstoffer for at forbedre foderudnyttelse hos grise
- FarmCH4Track: Reduktion af metanemissioner fra landbrug gennem sensorbaseret digital innovation
- InterFlow: Brug af integreret strøm af næringsrigt fiskeopdræts-spildevand til bioremediering og produktion af højværdig tangbiomasse til at udrydde køers metanudledning
- MilkNoids: Kortlægning af potentialet for bryst-organoider til cellebaseret mælkeproduktion
- PERMA-BAO: Optimering af luftkvalitet i stalde gennem permakulturprincipper
Bestyrelserne i AgriFoodTure og Food & Bio Cluster Denmark har fremsat forslag om fusion, som skal til endelig afstemning på Food & Bio Cluster Denmarks f.m.b.a ekstraordinære generalforsamling den 2. juni 2025.
Læs mere om fusionsforslaget og tilmeld dig den ekstraoridnære generalforsamling herunder.

AKTUELT //

AgriFoodTure investerer 41 mio. kr. i grønne innovationsprojekter
Det danske missionspartnerskab AgriFoodTure - som Food & Bio Cluster planlægger at fusionere med om kort tid - har investeret 41 mio. kroner i 11 forsknings- og innovationsprojekter.

Høst af lavbundsjord giver Grøn Trepart merværdi
Hvordan får vi natur, klima og vandmiljø til at gå hånd i hånd med nye grønne erhverv? Det er i fokus, når eksperter og politikere mødes på Christiansborg den 11. juni.

Dansk rapskage får grønt lys fra EU: Nu klar til fødevarer
Den danske ingrediensproducent FERM FOOD ApS har modtaget EU’s autorisation af sin ansøgning, der betyder, at virksomheden nu må afsætte fermenteret, dansk rapskage til fødevarer.
