NATIONAL KLYNGEBEVILLING 2025-2028:
Bæredygtig udvikling i hele værdikæden for fødevareproduktion
Food & Bio Cluster Denmark har modtaget 52,7 mio. kr. fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til at styrke innovation, netværk og samarbejde i hele værdikæden – og til at hjælpe danske virksomheder med at realisere potentialet i den grønne omstilling.
National klyngebevilling 2025-2028
Med den nye bevilling kan Food & Bio Cluster Denmark i perioden 2025-2028 fortsætte en målrettede indsats som Danmarks nationale klynge for fødevarer og bioressourcer.

Bevillingen fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse er en del af det nationale klyngeprogram, som skal styrke danske SMV’ers produktivitet og konkurrenceevne ved at fremme og accelerere samarbejdet om innovation. Det betyder, at viden og ressourcer bringes i spil på nye måder for at udvikle nye produkter og løsninger – ikke mindst i samspil med forskningsmiljøer over hele landet.
Konkret betyder det, at vi fortsat kan bidrage med viden, netværk og samarbejdsmodeller, der understøtter konkrete udviklingsbehov i værdikæden, og at vi viderefører de mange partnerskaber, som allerede i dag skaber effekt både for virksomheder og for samfundet.
Det sker primært gennem disse arbejdspakker:
1. Vidensspredning og matchmaking
Gennem indsatsen får virksomheder lettere adgang til ny viden og relevante samarbejdspartnere – både nationalt og internationalt. Gennem målrettede events, netværk, fokusanalyser, matchmaking og andre formater skaber vi rammerne for nye løsninger, partnerskaber og forretningsmuligheder.
2. Fremme af innovationsprojekter, -ansøgninger og forprojekter
Indsatsen skal styrke virksomhedernes muligheder for at udvikle og modne projektidéer i samarbejde med videninstitutioner. Aktiviteterne omfatter sparring og støtte til ansøgninger om finansiering fra både EU-programmer, nationale ordninger og private fonde samt nye midler, der opstår gennem nationale strategier.
3. Samarbejdsprojekter
Gennem Innovationsbevillingen 2025-2028 faciliteres samarbejdsprojekter, hvor SMV’er kobles med videninstitutioner og andre aktører. I perioden en række innovationssamarbejder med fokus på at fremme bæredygtig udvikling i hele fødevareværdikæden. Projekterne skal styrke virksomhedernes produktivitet og konkurrenceevne ved at bringe ny viden, teknologi og markedsindsigt i spil. Samarbejderne understøtter udviklingen af nye processer, produkter og services, som gør danske SMV’er mere robuste og i stand til at navigere i en verden præget af klimakrav, digitale omstillinger og geopolitiske forandringer.
4. Internationale innovationsaktiviteter
Indsatsen fokuserer på at forbinde ny viden, trends og samarbejdsmuligheder fra den globale scene med danske virksomheder samt på at bringe danske kompetencer i spil internationalt.
Aktiviteterne omfatter etablering af partnerskaber, videndeling og tiltrækning af finansiering gennem programmer som CBE og Horizon Europe i samarbejde med førende udenlandske fødevareklynger.



Fakta om projektet
Periode
1. juli 2025 til 31. december 2028
Projekttitel
National Klyngebevilling 2025-28
Vil du vide mere?

Britt Sandvad

Kasper Juhl Klausen
Vil du modtage seneste nyt?
Skriv dig op til vores nyhedsbrev, hvor du kan vælge at modtage nyt om:
- Nyheder om innovation, netværk og fundingmuligheder
- Aktuelle events, netværksmøder og webinarer