Online via Teams - 2. juni 2025
Ekstraordinær Generalforsamling 2025
INDKALDELSE
Din stemme er med til at forme innovationslandskabet inden for fødevarer og bioressourcer
På baggrund af den ordinære generalforsamling den 24. april – hvor forslaget om en fusion mellem Food & Bio Cluster Denmark og AgriFoodTure blev præsenteret og mødt med opbakning fra de fremmødte – indkalder vi nu til en ekstraordinær generalforsamling.
- Dato: 2. juni 2025 kl. 11.30 - 12.30
- Sted: Online (via Teams)
- Endelig afstemning om fusionen mellem Food & Bio Cluster Denmark og AgriFoodTure
- Valg til en ny bestyrelse – med udvidelse af pladser til flere SMV-repræsentanter og én NGO
Anette Engelund Friis om fusionen:
Flere spørgsmål?
Sine Riisager
Head of Members & Matchmaking
sri@foodbiocluster.dk
+45 6170 7422
Få svar på dine spørgsmål:
Ved at forene kræfterne giver vi virksomheder inden for fødevarer og bioressourcer én fælles indgang til innovationsressourcer, støtteprogrammer, rådgivning og netværk.
Dermed bliver det lettere at finde rundt i innovationslandskabet i Danmark, som godt kan være lidt uoverskueligt.
Samtidig bliver det lettere at finde de rette partnere til samarbejder om fx nye produkter eller teknologier, fordi alle aktører samles ét sted.
Dette understøtter i sidste ende, at vi som samfund skaber ny innovation, der løser de store udfordringer.
På kort sigt er den største ændring nok, at du kommer til at opleve et nyt navn og logo på hjemmesiden. Dine kontaktpersoner er stadig de samme, og den måde, du i dag oplever Food & Bio Cluster Denmark på, vil være den samme i morgen.
På længere sigt vil fusionen give dig mulighed for at udvide dit netværk, fordi du får en række nye ”legekammerater”.
Samtidig vil du få én samlet indgang til en lang række innovationsressourcer, som i dag ligger forskellige steder – fx adgang til funding.
Vi har en klar forventning om, at man fortsætter betaling efter størrelse, sådan at de bredest skuldre bærer de tungeste byrder.
Først skal fusionen vedtages på generalforsamlingen den 24. april i København, og derefter går vi i gang med at justere prisstrukturen og værditilbuddene.
Først og fremmest betyder fusionen, at vi bliver flere.
Sammen står vi endnu stærkere, og med fusionen træder en lang række store danske virksomheder med ind i klyngen. Det betyder et endnu stærkere netværk og nye muligheder for din virksomhed. Kagen bliver større – og der er ikke noget af det, du i dag kender fra klyngen, der forsvinder.
Ved at forene kræfterne får vi samtidig en endnu tydeligere stemme, dér hvor beslutningerne tages og midlerne fordeles.
Ja, den nye organisation vil dække alle de samme områder, som Food & Bio Cluster Denmark rummer i dag.
Det gælder fx bioressourcer og biosolutions, som fortsat vil spille en markant rolle i den fremtidige organisation. Netop biosolutions er i øvrigt også et fokusområde for AgriFoodTure, der siden etableringen har haft et særligt spor for biosolutions i det roadmap, som partnerskabet er funderet på.
AgriFoodTure er et missionsdrevet partnerskab, der er funderet i et roadmap udarbejdet af 300 forskere og eksperter.
AgriFoodture har 70 partnere, herunder alle de største danske virksomheder i fødevareklyngen og alle vidensinstitutioner. AgriFoodTure har pt. støttet 17 forsknings- og innovationsprojekter og har yderligere 12 projekter i pipelinen. Den offentlige finansiering er hidtil kommet fra Innovationsfonden.
Et missionsdrevet partnerskab er et samarbejde mellem flere aktører, der deler en fælles vision om at løse en samfundsmæssig udfordring.
Det fokuserer på langsigtede mål og samler ressourcer fra både offentlige, private og civilsamfundsaktører for at skabe systemiske forandringer.
Succes måles ikke kun på økonomisk gevinst, men også på samfundsmæssig effekt.
Fusionen vil strømline og styrke innovationsøkosystemet i landbrugs- og fødevaresektoren i Danmark og sikre dens langsigtede bæredygtighed.
Det kan garantere, at samarbejdet mellem de centrale spillere i industri og forskning understøttes af statslige initiativer, hvilket giver et endnu stærkere fundament for fælles udvikling.
Samtidig vil det bidrage til at placere Danmark som en international leder i den grønne omstilling af fødevaresektoren.

6 FORDELE VED EN FUSION
- Én fælles indgang: Virksomheder inden for fødevarer og bioressourcer får én fælles indgang til innovationsressourcer, støtteprogrammer, rådgivning og netværk for virksomheder.
- Én samlet stemme: Dansk fødevare- og bioressourceinnovation får én samlet stemme og strategisk retning, hvilket vil styrke den fremtidige erhvervsudvikling af fødevaresystemet.
- En sammenhængende værdikæde: Hele værdikæden fra mark og stald over produktionsleddet til udnyttelse af bioressourcer og biosolutions bindes tættere sammen.
- Mere effektivt samarbejde: En fusioneret organisation kan sikre, at både små, mellemstore og store virksomheder samarbejder mere effektivt om innovation af nye teknologier og produkter.
- Større politisk gennemslagskraft: Fusionen styrker legitimitet og synlighed over for regeringen og Folketinget, som er hoveddonorerne til langt hovedparten af organisationernes virke.
- Styrket adgang til finansiering: En samlet organisation understøtter strategiske samarbejder med fonde og udvikling af fundingstrategier målrettet medlemmernes behov.
Jeg er stolt af det levende vækstlag af innovative fødevare-start ups, vi har i Danmark.
Med en ny stærk og synlig organisation, der spænder over hele værdikæden - fra primærproducenter og forskning til forbrugerne - bliver vi endnu bedre rustet til at give de nye virksomheder den viden, indsigt og støtte, de behøver for at overleve de første kritiske år og skalere deres idéer til bæredygtig produktion.

Med fusionen af vores to organisationer kan vi opnå den unikke fordel, at der er én enkelt indgang til erhvervet for virksomhederne.
Det skaber klarhed, som gør at vores medlemmer kan fokusere på deres forretning, og at vi som klynge kan servicere dem bedst muligt.
Den tilgang er også noget, der vækker opmærksomhed internationalt: En superklynge inden for fødevarer.

For mere information

Marianne Greve

Sine Riisager


