Dansk rapskage får grønt lys fra EU: Nu klar til fødevarer

HURTIGT OVERBLIK:

NOVEL FOOD
  • FERM FOOD har fået EU-godkendelse til at bruge fermenteret rapskage i fødevarer.
     
  • Godkendelsen er en vigtig milepæl for det projekt, de sammen med værdikædepartnere er en del af i Closing Loops om netop fermenteret rapskage.
     
  • Den lange proces illustrerer de lovgivningsmæssige barrierer, som Closing Loops-analysen peger på for cirkulære innovationsprodukter.

Grundlægger og CEO Jens Legarth og Head of Development Søren Lange fra FERM FOOD glæder sig over EU’s autorisation af deres ansøgning til at anvende fermenteret rapskage som en bæredygtig fødevareingrediens (foto: FERM FOOD).

Den danske ingrediensproducent FERM FOOD ApS har modtaget EU’s autorisation af sin ansøgning, der betyder, at virksomheden nu må afsætte fermenteret, dansk rapskage til fødevarer. Det er en vigtig milepæl for virksomheden og for udviklingen af cirkulære løsninger, som FERM FOOD sammen med værdikædepartnere også er i gang med at udvikle gennem programmet Closing Loops.

FERM FOOD’s fermenterede rapskage, der er baseret på danske rapsafgrøder, udgør en lokal proteinkilde med et højt proteinindhold på 28-30%. Produktet er et resultat af solid-state fermenteringsteknologi, som både fjerner den bitre smag fra rapsen og samtidig forbedrer holdbarheden af fødevarer uden brug af tilsætningsstoffer.

”Stort tillykke til FERM FOOD og til alle os forbrugere. Med EU-godkendelsen af dansk rapskage til fødevarer har vi udsigt til at kunne spise brød med færre tilsætningsstoffer og længere holdbarhed. Det er et vigtigt skridt i den rigtige retning,” siger Conny Hanghøj, Senior Innovation Manager hos Food & Bio Cluster Denmark.

Conny har fulgt værdikædesamarbejdet Rapeseedcake4Food tæt, hvor FERM FOOD sammen med Nordfyns Planteprotein og Vadehavsbageriet netop arbejder på, hvordan de i praksis kan upcycle rapskagen til en bæredygtig ingrediens i brødindustrien.

Værdikædesamarbejdet er et af en række tværfaglige projekter i Closing Loops, hvor op mod 300 virksomheder og specialister arbejder for at skabe konkrete cirkulære løsninger fx ved at afprøve, hvordan sidestrømme kan blive til nye råvarer.

Regulering som barriere for cirkulær innovation

Men den nye EU-godkendelse har projektet taget et vigtigt skridt videre. Godkendelsen har dog ikke været uden udfordringer. Ifølge den nylige Closing Loops-analyse fra Tænketanken Mandag Morgen, er langstrakte godkendelsesprocesser en væsentlig barriere for virksomheder, der vil skalere og markedsmodne cirkulære løsninger.

”Den lange vej til godkendelse illustrerer en velkendt udfordring: Cirkulær innovation kræver ikke kun nytænkning, men også et reguleringssystem, der understøtter hurtigere og mere smidige godkendelser, hvis vi for alvor vil lykkes med at omstille værdikæderne,” udtaler Conny Hanghøj.

En fremtid med færre tilsætningsstoffer og højere proteinindhold

Med godkendelsen åbner der sig nye muligheder for at anvende fermenteret rapskage i en række fødevarer som brød, kager, paté og plantebaserede produkter. Forbrugerne kan nu se frem til mere proteinrige og holdbare fødevarer - helt uden brug af e-numre.

I en pressemeddelelse fra Ritzau udtaler FERM FOOD’s grundlægger og CEO, Jens Legarth:

”Clean-label fødevarer har en høj prioritet blandt forbrugerne, og derfor er fermenteret rapskage en oplagt mulighed for at erstatte en række tilsætningsstoffer i fødevarer, og dermed gøre fødevarerne mere naturlige og fri for e-numre”.

Ferm Food forventer en markant efterspørgsel, da flere fødevareproducenter har ventet på EU’s autorisation for at kunne udvikle nye produkter med fermenteret rapskage. 

VIL DU VIDE MERE? //

Conny Hanghøj

Senior Innovation Manager

Fakta om rapskage

Raps er én af de mest almindelige og proteinrige afgrøder, der dyrkes i Danmark.
 
  • I 2022 blev der produceret 894.000 tons raps [1] i Danmark, svarende til omtrent 447.000 tons rapskage eller 75 kilo rapskage per dansker [2] om året.
     
  • Rapskagen indeholder hele 28-30% protein, er rig på essentielle aminosyrer, som kroppen ikke selv kan producere, og spækket med mineraler og vitaminer.
     
  • Raps er ikke kun en interessant afgrøde i Danmark, men i EU, der tilsammen producerer 19,8 millioner [3] tons om året. Raps er den 2. største proteinafgrøde i verden efter soja. Derfor kan den gule afgrøde være afgørende for at både Danmark og EU opnår en større selvforsyningsgrad, mere robuste værdikæder og mindre import af soja.

 

Kilder: [1] Danmarks statistik, 2022, [2] Danmarks statistik, befolkningstal, 1 kvt. 2023, 5.941.388 personer. [3] Agridata, 2023

 

Fakta om Novel Food:

  • EU-kommissionens Novel food forordning udstikker regler om, at fødevarer, der ikke er anvendt til konsum i nævneværdigt omfang i EU før den 15. maj 1997, ikke må markedsføres uden en EU-autorisation.  
     
  • Novel Food-reglerne betyder, at blandt andet rapskager ikke må bruges i fødevarer, medmindre de er godkendt, og kun i de angivne mængder og udelukkende i specifikke fødevarekategorier.
     
  • Novel Food ansøgninger administreres i Danmark af Fødevarestyrelsen og i EU af det europæiske fødevaresikkerhedsagentur EFSA.

AKTUELT //

Nyhedsbrev

Appetit
på mere viden?

Vi serverer dugfriske trends og historier om fødevarer og bioressourcer - direkte i indbakken.