KlimÆPRO Afslutningskonference
Information
- Sted:
- Kold College, Odense, Landbrugsvej 55, 5260 Odense, Danmark
- Sprog:
- Engelsk
- Pris:
- Gratis / Free
- Fra:
- 08. oktober 2025 kl. 10:00
- Til:
- 08. oktober 2025 kl. 14:00
Klimavenlig produktion af plantebaserede fødevarer fra danske ærter
Hvordan forvandler vi danske ærter til fremtidens klimavenlige proteinkilde?
Kom og hør de nyeste resultater fra KlimÆPro – et projekt, der har sat sig for at løfte både kvaliteten og tilgængeligheden af danske ærter til plantebaserede fødevarer.
På dagen kan du bl.a. få indsigt i arbejdet med nye sorter, smagskvalitet og proteinpotentiale og opleve nye smagsindtryk, når eleverne fra Kold College tryller med ærter i bagværk.
Program
09:30 Ankomst og registrering
Kaffe og morgenbrød
10:00 Velkomst og introduktion til projektet
v. Eva Bräuner Sørensen
10:15 Perspektiver på en dansk produktion af bælgfrugter som proteinkilde
v. Christina Tønner Lisdorf
Hvordan kan bælgfrugter blive en central proteinkilde i en mere bæredygtig fremtid? Christina, projektleder i Bælgfrugtspartnerskabet, deler sine visioner og erfaringer.
10:35 Field trial learnings and future perspectives on pea breeding
v. Muhammad Ahsan Asghar og Søren Thorndal Jørgensen
Hvad sker der, når et væld af ærtesorter testes i marken? Få indblik i resultaterne fra forsøgsdyrkninger hos Nordic Seed og AU – og hør om mulighederne i fremtidens forædling.
11:05 Pause
11:25 Functionality of pea protein isolates
v. Mario Martinez-Martinez
Fra mark til ingrediens: udvalgte ærtesorter er fraktioneret til proteinisolater, stivelse og fibre –
og sat på prøve i en ekstruderingsproces. Oplev potentialet i nye funktionelle ingredienser.
11:45 Betydningen af LOX og saponiner i ærter
v. Trine Kastrup Dalsgaard
Hvorfor har nogle ærteprodukter en ubehagelig afsmag? Lær om LOX-aktivitet og saponiner – og hvordan man kan skrue ned for de uønskede smagsnoter.
12:05 Ærtesorters betydning for den sensoriske kvalitet af det færdige produkt
v. Caroline Lindow Agerschou
Kan man overhovedet smage forskel på forskellige ærtesorter? Caroline præsenterer resultaterne fra de sensoriske analyser i projektet.
12:30 Frokost
13:15 Elevernes bud på fremtidens fødevarer med ærteprotein
Præsentation og smagsprøver i bageriet, Kold College
Se og smag på produkter med ærteprotein udviklet af elever på Kold College, og hør om hvordan de har arbejdet med ingredienserne.
14:00 Afrunding og tak for i dag

