KlimÆPRO Afslutningskonference

Information

Sted:
Kold College, Odense, Landbrugsvej 55, 5260 Odense, Danmark
Sprog:
Engelsk
Pris:
Gratis / Free
Fra:
08. oktober 2025 kl. 10:00
Til:
08. oktober 2025 kl. 14:00
Hvordan bliver danske ærter fremtidens klimavenlige protein? Hør de nyeste resultater fra KlimÆPro-projektet.

Klimavenlig produktion af plantebaserede fødevarer fra danske ærter

Hvordan forvandler vi danske ærter til fremtidens klimavenlige proteinkilde?
Kom og hør de nyeste resultater fra KlimÆPro – et projekt, der har sat sig for at løfte både kvaliteten og tilgængeligheden af danske ærter til plantebaserede fødevarer.

På dagen kan du bl.a. få indsigt i arbejdet med nye sorter, smagskvalitet og proteinpotentiale og opleve nye smagsindtryk, når eleverne fra Kold College tryller med ærter i bagværk.

 

Program

09:30  Ankomst og registrering
Kaffe og morgenbrød

10:00  Velkomst og introduktion til projektet
v. Eva Bräuner Sørensen

10:15  Perspektiver på en dansk produktion af bælgfrugter som proteinkilde
v. Christina Tønner Lisdorf
Hvordan kan bælgfrugter blive en central proteinkilde i en mere bæredygtig fremtid? Christina, projektleder i Bælgfrugtspartnerskabet, deler sine visioner og erfaringer.

10:35  Field trial learnings and future perspectives on pea breeding
v. Muhammad Ahsan Asghar og Søren Thorndal Jørgensen
Hvad sker der, når et væld af ærtesorter testes i marken? Få indblik i resultaterne fra forsøgsdyrkninger hos Nordic Seed og AU – og hør om mulighederne i fremtidens forædling.

11:05  Pause

11:25  Functionality of pea protein isolates
v. Mario Martinez-Martinez
Fra mark til ingrediens: udvalgte ærtesorter er fraktioneret til proteinisolater, stivelse og fibre –
og sat på prøve i en ekstruderingsproces. Oplev potentialet i nye funktionelle ingredienser.

11:45  Betydningen af LOX og saponiner i ærter
v. Trine Kastrup Dalsgaard
Hvorfor har nogle ærteprodukter en ubehagelig afsmag? Lær om LOX-aktivitet og saponiner – og hvordan man kan skrue ned for de uønskede smagsnoter.

12:05  Ærtesorters betydning for den sensoriske kvalitet af det færdige produkt
v. Caroline Lindow Agerschou
Kan man overhovedet smage forskel på forskellige ærtesorter? Caroline præsenterer resultaterne fra de sensoriske analyser i projektet.

12:30  Frokost

13:15  Elevernes bud på fremtidens fødevarer med ærteprotein
Præsentation og smagsprøver i bageriet, Kold College
Se og smag på produkter med ærteprotein udviklet af elever på Kold College, og hør om hvordan de har arbejdet med ingredienserne.

14:00  Afrunding og tak for i dag

Kontakt

Kersti Haugan

kha@foodbiocluster.dk

+4553675880

KlimÆPRO Afslutningskonference
KlimÆPRO Afslutningskonference