Udvikling af biobaserede bindere til hampekompositter i 2D og 3D forme

Der skal derfor udvikles en komposit, som kan presses i forskellige former, og som samtidig har den nødvendige styrke og holdbarhed til at kunne bruges til møbler. Kompositmaterialet vil dermed være et mere bæredygtigt alternativ til eksempelvis skalstole i plast eller tynde finerplader, og det skal fremstilles af hamp, som kan dyrkes i Danmark uden brug af pesticider. Samtidig er det målet at skabe en æstetisk profil, så de anvendte naturfibre bliver synlige i det færdige møbelprodukt.

Komposit uden brug af ikke-nedbrydelige plastbindere
For at lykkes med det nye møbelkoncept, er det et krav at kompositmaterialet lever op til gældende standarder, og at der uden problemer kan monteres beslag og ben. Disse krav skal tilmed opfyldes uden at der gås på kompromis med bæredygtigheden.

En af de udfordringer, som projektet skal finde en løsning på er, at det er nødvendigt at fremstille en komposit uden brug af ikke-nedbrydelige plastbindere, da disse kan være en kilde til mikroplast, når møblet ikke længere er i brug. Derfor undersøges det om forskellige biobaserede bindere som fx lignin eller stivelse, kan være løsningen. 

Finansieret af

Projektet  ”Udvikling af biobaserede bindere til hampekompositter i 2D og 3D forme” er igangsat af Food & Bio Cluster Denmark med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Partnere i projektet

Projektet gennemføres i samarbejde mellem Foersom & Hiort-Lorenzen Designere og Teknologisk Institut.

Kathrine Vejgaard Stage

Kathrine Vejgaard Stage

Head of Innovation & Partnerships

Sidder du med en god idé til et innovationsprojekt?

Food & Bio Cluster Denmark hjælper med at accelerere innovationen og den bæredygtige udvikling inden for fødevarer og bioressourcer.

Vi udbyder løbende muligheder for forskellige samarbejder og projekter.

Sådan samarbejder vi også om innovation

Her kan du se eksempler på andre innovationssamarbejdsprojekter i regi af klyngebevillingen Innovationskraft.

Projekter

Se hvilke danske og internationale projekter, klyngen deltager i.

Netværk

Vi samler deltagere i faglige netværk, hvor vi deler viden og erfaringer om fødevarer og bioressourcer.

Nyheder

Læs aktuelle nyheder om fødevarer og bioressourcer.

Kontakt

Vi står altid klar til at hjælpe dig med konkrete spørgsmål. Hvis ikke vi selv kan svare, ved vi helt sikkert, hvem der kan.