Prototyping og test af gyllefiltreringsløsning
Formålet med projektet er at reducere klima-og miljøbelastningen forbundet med fødevareproduktion gennem ændringer af tørstofandel, sammensætning og koncentration af næringsstoffer i husdyrgødning, som udnyttes til biogas og gødning.
Ændringerne skal ske ved at køre husdyrgødningen gennem et anlæg bestående af tromlefortykker og et filter af bl.a. stenuld, som producerer en mindre og tørstofrig fraktion, der indeholder det meste af gyllens gaspotentiale. Derved mindskes transportbehovet og landbrugets indtjeningsmuligheder forbedres i kraft af effektiv energiudnyttelse og højere gødningsværdi.
På sigt kan der også være muligheder for anvendelse af løsningen i akvakulturproduktion.
%2fPrototype-940x520.jpg&width=640&format=webp)
Finansieret af
Projektet ”Prototyping og test af gyllefiltreringsløsning” er igangsat af Food & Bio Cluster Denmark med støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Partnere i projektet
Projektet gennemføres i samarbejde mellem Aarhus Universitet, Kronholm Consult, Egeskov Stålteknik ApS og Rockwool International A/S.

Jan Lund
Sidder du med en god idé til et innovationsprojekt?
Food & Bio Cluster Denmark hjælper med at accelerere innovationen og den bæredygtige udvikling inden for fødevarer og bioressourcer.
Vi udbyder løbende muligheder for forskellige samarbejder og projekter.
Sådan samarbejder vi også om innovation
Her kan du se eksempler på andre innovationssamarbejdsprojekter i regi af klyngebevillingen Innovationskraft.
%2fERST13.jpg&width=640&quality=85&format=webp)
Upcycling og udnyttelse af sidestrømme fra kornformaling
Når korn formales, opstår der et restprodukt i form af klid. Klid er et yderst proteinrigt produkt med stor næringsværdi, der ofte går til spilde. Dermed ender klid som en overset global ressource, der har et stort potentiale for udnyttelse.
%2fErst45+UpCoffee.png&width=640&quality=85&format=webp)
Upcycling af emulgatorer og stabilisatorer fra brugt kaffegrums
Der forbruges årligt omkring 9 milliarder kilo kaffe på verdensplan, hvorfor kaffegrums udgør en stor uudnyttet ressource. Dette ønsker projektet at gøre op med.
%2fKlim%c3%86PRO.png&width=640&quality=85&format=webp)
Klimavenlig produktion af plantebaserede fødevarer fra danske ærter
Der er stor efterspørgsel efter danske ærter til plantebaserede fødevarer. Dog kan kvaliteten af danske ærter, hverken på smag eller aroma, måle sig med importeret proteinafgrøder. Derfor vil projektet styrke en ny klimavenlig fødevareværdikæde.
%2fL%c3%b8gskr%c3%a6ller.jpg&width=640&quality=85&format=webp)
Automatisk løgskræller med revolutionerende ny teknologi
Spiseløg udgør den næststørste grøntsagsproduktion i Europa. I dette projekt udvikles en fuldautomatisk løgskræller med indbygget AI, visions- og robotteknologi, hvor løg skrælles uden vand og med et minimum spild.
%2fErst34.png&width=640&quality=85&format=webp)
Lokal, økologisk og klimavenlig hybrid-ost
Hvor skal man starte, hvis man ønsker at nedbringe CO2-aftrykket i mejeriindustrien? Projektet har til formål at udvikle en ny bæredygtig ost baseret på mejeriprodukter og planteingredienser med det formål, at reducere CO2-udledningen i produktionen.
%2fErst26+D%c3%98VE.png&width=640&quality=85&format=webp)
Udvikling af en dansk økologisk vegansk emulgator
I dag findes der meget få emulgatorer som er både økologiske og veganske. Men det er på tide at gøre op med dette. Projektet vil derfor udvikle en ny vegansk emulgator, baseret på kogevandet fra bælgfrugter.
%2fErst21.png&width=640&quality=85&format=webp)
Selvkørende robot til diagnostik af afgrøder
Dette projekt vil kombinere kunstig intelligens, robot- og kamerateknologi for at øge effektiviteten i landbruget. Projektet vil udvikle en fuldautomatisk robot, der kan hjælpe med at analysere afgrøder på marker.
%2fDesign+uden+navn+(17).png&width=640&quality=85&format=webp)
Grøn omstilling af Kombucha
Kombucha er blevet en yderst populær drik i store dele af verden. De levende bakterier i drikken gør, at drikken i dag skal opbevares og transporteres på køl. Den kolde kølekæde er dog den største CO2-udleder i supply changen for København Kombucha. Proj
%2fDesign+uden+navn+(15).png&width=640&quality=85&format=webp)
Analyseløsning til produktionsoptimering af fødevarer i pulverform
I de senere år har der været en omstilling i fødevareindustrien fra produkter på væskeform til pulver, da pulverprodukter både har øget holdbarhed og lavere transportomkostninger. Dette projekt vil derfor udvikle en ny analyseløsning til produktionen af
%2fDesign+uden+navn.png&width=640&quality=85&format=webp)
AI-drevet energioptimering i landbrug- og fødevarevirksomheder
Fluktuerende elpriser er en stor udfordring, og i dette projekt ønsker man at udvikle et unikt og fuldautomatisk system, som kan optimere og regulere elforbruget hos fødevarevirksomheder.
%2fiStock-1452940463.jpg&width=640&quality=85&format=webp)
Digitalt design af bioindustrielle processer
Plantestoffer i naturen kan være dyre at udvinde. Men med præcisionsfermentering vil dansk virksomhed finde en ny måde at producere værdifuldt stof, der normalt udvindes fra en kinesisk plante, og som anvendes i rottebekæmpelse.
%2fiStock-1159588668.jpg&width=640&quality=85&format=webp)
Cellemedie til kultiveret kød baseret på restprodukt fra ølproduktion
Før kultiveret kød kan konkurrere med konventionelt kød på både pris og bæredygtighed, kræver det et billigt, plantebaseret og bæredygtigt cellemedie til produktionen. Dette projekt arbejder med at upcycle restprodukter fra ølproduktioner til formålet.

Optimeret ressourceudnyttelse af brød- og kagespild
En stor mængde daggamle brød- og kagerester går i dag til spilde. Men sådan behøver det ikke at være. For resterne har et stort anvendelsespotentiale.

Jagten på den rette smag til vegansk og bæredygtig cheddar
Dette projekt vil skabe et plantebaseret alternativ til cheddarost, som har både den rette smag og tekstur.

Fra øllets spildprodukt til sunde fødevarer
Mask fra ølproduktion kan omdannes til en næringsfuld fødevareingrediens, der kan anvendes i bæredygtige produkter. I dette projekt testes en metode til tørfraktionering af masken.
%2fHavredrik.jpg&width=640&quality=85&format=webp)
Bæredygtig havredriksproduktion med innovativ udvikling af restprodukt
Ved produktion af havredrik er der en stor mængde restprodukt, som i dag anvendes i foder eller biogas. Restproduktet kan potentielt omdannes til nye fødevarer.
%2fDigitalisering-940x520.jpg&width=640&quality=85&format=webp)
Hvor god en forretning er det at investere i digitale løsninger?
Den teknologiske udvikling inden for fx sensorer og low-power komponenter gør det i dag muligt for producenter at dosere vandressourcer langt mere præcist og reducere både spild, omkostninger og miljøaftryk. Potentialerne er store og løsningerne nødvendi
%2fAebler-sortering-940x520.jpg&width=640&quality=85&format=webp)
Bedre kvalitetskontrol og sortering med Snapshot Hyperspektral billedteknologi
Et billede siger mere end tusinde ord. Også rent teknologisk inden for fødevare- og biovidenskaben eller i præcisionslandbruget, hvor billedteknologier kan bruges til hurtigt og effektivt at måle og opsamle data, uden det kræver direkte behandling af de
%2fHesteboenner-940x520.jpg&width=640&quality=85&format=webp)
Hestebønner til lokal og bæredygtig fødevareproduktion
Virksomhederne Plheese og Foodture ønsker at udvikle og producere plantebaseret ”ost” og tempeh.
%2fOptimalKlimaplantning.png&width=640&quality=85&format=webp)
Optimal Klimaplantning
Skovbruget er et af de erhverv, der møder stigende krav til dokumentation for CO2-gevinster
%2fMask_beer.png&width=640&quality=85&format=webp)
Mask: Øllets værdifulde rest
Mask er en fødevareegnet sidestrøm fra ølproduktion. Upcycling af denne ressource fra et foderprodukt til en fødevareingrediens
%2fimprovedFunctionality+pea+protein.png&width=640&quality=85&format=webp)
Improved functionality and sustainability of textured pea protein
Brannatura og Crispy Food samarbejder om dette projekt, hvor de vil omdanne et biprodukt fra Crispy Foods produktion
%2fplantebaseret+cleanlabel.png&width=640&quality=85&format=webp)
Plantebaserede clean-label proteiner til at øge overrun i 100% plantebaseret is-creme
Efterspørgslen på bæredygtig plantebaseret is vokser kraftigt, men manglende teknologi til at skabe overrun gør isen kompakt og dyrere end traditionel is, og det hæmmer udbredelsen.
%2fRapsmark_unsplash_940x520px.jpg&width=640&quality=85&format=webp)
Fra rapskage til proteinrig fødevareingrediens
Rapskage, som er en af de største sidestrømme fra den nordeuropæiske landbrugssektor, kan indeholde op til 50% protein og er en oplagt ny proteinkilde.
%2fPrototype-940x520.jpg&width=640&quality=85&format=webp)
Prototyping og test af gyllefiltreringsløsning
Formålet med projektet er at reducere klima-og miljøbelastningen forbundet med fødevareproduktion gennem ændringer af tørstofandel, sammensætning og koncentration af næringsstoffer i husdyrgødning, som udnyttes til biogas og gødning.
%2fNeetles.png&width=640&quality=85&format=webp)
Brændenælde - fra ukrudt til fødevare
Projektet vil undersøge brændenælde som potentiel ny afgrøde i dansk landbrug. Dyrkning af brændenælde, som er en velkendt ukrudtsplante, vil være et indspark med nytænkning i udviklingen af vores fødevareproduktion.
%2fFermentation-940x520.jpg&width=640&quality=85&format=webp)
Bacillus til innovative smagsingredienser
I dette projekt ønsker vi at kombinere viden fra to forskergrupper på DTU Food, råvarerne fra KMC og Thise samt produktudviklingsviden fra Tempty Foods. Formålet er at udvikle en ny bæredygtig og naturlig smagsingrediens.
%2fMicalgProt.png&width=640&quality=85&format=webp)
Micalg Prot - Grøn protein til hvid ost
Målet med projektet er at identificere potentielle mikroalge arter og -stammer godkendt af European Food Safety Authority (EFSA)
%2fFlydende-oekogroed-940x520.jpg&width=640&quality=85&format=webp)
Flydende økologisk gødning baseret på plantebiomasse
Projektets overordnede formål er at belyse mulighederne for at anvende græsproteinanlæg i vinterhalvåret
%2fEfterafgroeder-940x520.jpg&width=640&quality=85&format=webp)
Efterafgrøder til biogas
Projektet er et demonstrationsprojekt og har til formål at demonstrere rationel og rentabel dyrkning, høst
%2fReduktion-940x520.jpg&width=640&quality=85&format=webp)
Reduktion af anti-nutrielle stoffer i hestebønner
På trods af de enorme ernæringsmæssige og miljømæssige fordele som hestebønnedyrkning giver,
%2fLactoYeast-940x520.jpg&width=640&quality=85&format=webp)
LactoYeast – fra restprodukt til værdifuldt foder
Det overordnede formål er at udføre de indledende analyser, der skal danne grundlag for anvendelse af et nyt gærprodukt som tilsætning til smågrisefoder.
%2fDyrevelfAerd-940x520.jpg&width=640&quality=85&format=webp)
Forbedret dyrevelfærd
Projektets overordnede mål er at høste konkrete erfaringer med potentialet ved brug af dataopsamling og digitale værktøjer til optimering af fiskeproduktion i RAS-anlæg i Danmark.
%2fFisk-940x520-kopier.jpg&width=640&quality=85&format=webp)
Zeolit kan rense vand fra produktion af fisk i lukkede systemer
Fiskeopdræt forventes at blive en stadig vigtigere leverandør af sunde fødevarer.
%2fAusumgaard-940x520.jpg&width=640&quality=85&format=webp)
Udnyttelse af restfraktioner fra grønne proteiner kan booste biogasproduktionen
Der er store forventninger til en dansk produktion af protein fra grønne afgrøder som f.eks. græs.
%2fStriber-mark-940x520.jpg&width=640&quality=85&format=webp)
StripCroppingAI - Fremtidens biodiverse stribedyrkning faciliteret af robotter og IoTer
I et nyt samarbejdsprojekt afprøves et dyrkningssystem, hvor marken opdeles i smalle striber med forskellige afgrøder, herunder både enårige og flerårige afgrøder.
%2fmelorm.png&width=640&quality=85&format=webp)
InsektReaktor
Projektet fokuserer på udvikling og proof-of-principle af en InsektReaktor - et lukket klimastyret vækstkammer for insekter (melorm i dette projekt).
%2fHamp-940x520.jpg&width=640&quality=85&format=webp)
Udvikling af biobaserede bindere til hampekompositter i 2D og 3D forme
I et nyt samarbejdsprojekt skal der udvikles et koncept for møbler fremstillet af genanvendte materialer, der er ikke skal transporteres over store afstande.
%2fGrannaalelAeder-940x520.jpg&width=640&quality=85&format=webp)
Grannåle-læder
Der er et stærkt stigende ønske om at udvikle bæredygtige og veganske materialer til erstatning for konventionelt læder
%2fPexels-Tom-Fisk-940x520oxk.jpg&width=640&quality=85&format=webp)
Søsalat til ingredienser og fødevarer
Søsalat (Ulva lactucca) er en tangtype, som udmærker sig ved at være hurtigtvoksende og let tilgængelig i Danmark
%2ffloedeboller_940x520px.png&width=640&quality=85&format=webp)
New and innovative foam kiss
The Organic Crave Company udvikler og tilbyder innovative snacks, som er økologiske og med et lavt sukkerindhold.
%2fLutein_940x520px.png&width=640&quality=85&format=webp)
Optimering og bioraffinering af lutein fra mikroalger
Der har de seneste år været en global clean-label bevægelse i gang blandt forbrugerne
%2fhavvandifiskeindustrien.png&width=640&quality=85&format=webp)
Havvand i fiskeindustrien
Der bruges meget store mængder ferskvand i fiskeindustrien. Hvis man i stedet kan anvende havvand,
%2fbygkorn_460x254px.jpg&width=640&quality=85&format=webp)
FerMa – fermentering af grønmalt til ressourcebesparende drikkevareproduktion
Bygmalt er en af de mest brugte ingredienser i fermenterede drikkevarer og bliver primært anvendt i øl og spiritus.
%2ffiskefraskaer_460x254px.jpg&width=640&quality=85&format=webp)
%2fbeef_460x254px.png&width=640&quality=85&format=webp)
Kultiveret kød-alternative materialer som base i hybridprodukter
I dette feasibility/proof of principle-projekt arbejdes der med at isolere satellitceller fra kvæg og undersøge, hvor godt de sætter sig fast på udvalgte protein- eller kulhydratkilder.
%2fmikroalgerNaeringsrigeprodukter%c3%86ldre.png&width=640&quality=85&format=webp)
Fra mikroagler til velsmagende næringsrige produkter til ældresegmentet
Med brugen af et innovativt mikroalgeprotein suppleret med planteprotein i to unikke drikkeprodukter testes det, hvordan planteproteiner kan indarbejdes som primær proteinkilder i fødevarer uden, at det går ud over smag og tekstur.
Projekter
Se hvilke danske og internationale projekter, klyngen deltager i.
Netværk
Vi samler deltagere i faglige netværk, hvor vi deler viden og erfaringer om fødevarer og bioressourcer.
Kontakt
Vi står altid klar til at hjælpe dig med konkrete spørgsmål. Hvis ikke vi selv kan svare, ved vi helt sikkert, hvem der kan.